488
Ρωσικό πλοίο που επλήγη από την επίθεση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας | Crimean Wind via Telegram via REUTERS

Ουκρανική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2023, 17:21
Ρωσικό πλοίο που επλήγη από την επίθεση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας
|Crimean Wind via Telegram via REUTERS

Ουκρανική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2023, 17:21

Η Ουκρανία προκάλεσε το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πλήγμα στα ρωσικά πλοία της Μαύρης Θάλασσας, έγραψαν οι λονδρέζικοι Times. Εβαλε εναντίον του Στόλου της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες ρώσοι ναύτες και να χτυπηθεί σοβαρά ένα υποβρύχιο.

Τα πυρά των ουκρανικών δυνάμεων στόχευσαν και τα πλοία και τις λιμενικές υποδομές στη Σεβαστούπολη, σε μεγάλης κλίμακας επίθεση που έγινε τα ξημερώματα. Οι Ρώσοι ανέφεραν ότι τουλάχιστον 24 άτομα τραυματίστηκαν.

Οι Ουκρανοί είπαν ότι εκτόξευσαν 10 πυραύλους Κρουζ κατά του ναυπηγείου Σεβμορζαβόντ, από όπου εκτοξεύονται πύραυλοι σε ουκρανικές πόλεις, και ότι κατηύθυναν τρία θαλάσσια drones εναντίον ρωσικών πλοίων στον Εύξεινο Πόντο. Μάλιστα, στο web ανέβασαν και βίντεο που δείχνει φλόγες να τυλίγουν τη ναυτική εγκατάσταση στο λιμάνι της Κριμαίας.

Το βρετανικό μέσο πιθανολόγησε ότι το χτύπημα μπορεί να έγινε και με πυραύλους Storm Shadow που έδωσε στον Ζελένσκι η Βρετανία, συμπλήρωσε όμως ότι δεν έχει επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εικασία του. Στο ρωσικό κανάλι Telegram υπήρξαν αναφορές για τους Storm Shadow σε σχέση με τα πλοία που υπέστησαν ζημίες. Αυτά είναι το αποβατικό «Mινσκ» και το υποβρύχιο «Rοστόφ του Ντον».

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δεν σχολίασε, όμως το κανάλι Sky News ανέφερε ότι μια ανώνυμη πηγή τού αποκάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκαν Storm Shadow.

«Επιβεβαιώνουμε ότι χτυπήσαμε ένα μεγάλο σκάφος και ένα υποβρύχιο» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters κάποιος Αντρίι Γιούσοφ, αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών του στρατού του Κιέβου. Οι Times σχολίασαν ότι τέτοια ουκρανική παραδοχή, περί πλήγματος στην Κριμαία, είναι ασυνήθιστη.

Καπνίζουν τα ναυπηγεία στη Σεβαστούπολη – προηγήθηκαν οι πυραυλικές επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων (REUTERS TV via REUTERS)

Ο Μιχάηλο Πόντολιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, είπε ότι το χτύπημα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αποστολών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Και οι Βρετανοί επαύξησαν: «Περισσότερες από 100 υποδομές σε λιμάνια έχουν καταστραφεί σε επιθέσεις από τότε που η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών, τον Ιούλιο».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι επτά ουκρανικοί πύραυλοι κατερρίφθησαν, ενώ παραδέχτηκε τις ζημιές στα δύο πλοία. Οι βρετανικού πύραυλοι Storm Shadow που έδωσε το Λονδίνο στο Κίεβο μπορούν να εκτοξευθούν από ουκρανικά αεροσκάφη. Εχουν βεληνεκές περί τα 200 χλμ.

Ο Μικόλα Ολεστσουκ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, είπε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από αέρος: «Ενώ οι κατακτητές εξακολουθούν να αναρρώνουν από τον νυχτερινό βομβαρδισμό στη Σεβαστούπολη, θέλω να ευχαριστήσω τους πιλότους μας για το εξαιρετικό μαχητικό τους έργο. Θα συνεχίσουμε…»

Ο Ζελένσκι έχει δεσμευθεί να ανακαταλάβει την Κριμαία από τη Ρωσία και λέει ότι δεν μπορούν να γίνουν ειρηνευτικές συνομιλίες έως ότου όλα τα στρατεύματά της εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Επίσης, έχει αποκλείσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία, θεώρησαν καλό να υπενθυμίσουν οι λονδρέζικοι Times.

Από πλευράς του, ο Σεργκέι Σοϊγκού, υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας συγκρατούν με επιτυχία την αντεπίθεση της Ουκρανίας και ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να πετύχει τη νίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...