571
Ο Πάνος Σκουρλέτης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ | YouTube/SKAI

Σκουρλέτης για Κασσελάκη: «Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ “μπάζει”» – «Βγάζουμε έναν επικοινωνιακό πελτέ»

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2023, 12:29
Ο Πάνος Σκουρλέτης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ
|YouTube/SKAI

Σκουρλέτης για Κασσελάκη: «Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ “μπάζει”» – «Βγάζουμε έναν επικοινωνιακό πελτέ»

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2023, 12:29

Τρία 24ωρα πριν από τις κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ –μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα στη σκιά των δύο συντριβών στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου– το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά ήρεμο είναι. Σε βαθμό που η δήλωση-χρησμός της αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην υπουργού Ολγας Γεροβασίλη, ότι «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις», να περιγράφει μια εικόνα επικείμενης διάλυσης.

Στην κορυφή του προβλήματος, η εμφατική επικοινωνιακή καμπάνια του νεαρού πολιτικού-επιχειρηματία Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έχει τη στήριξη ανθρώπων του περιβάλλοντος του απερχόμενου προέδρου (από τον Παύλο Πολάκη και τον Ευάγγελο Αποστολάκη ως τον Γιώργο Τσίπρα). Μια καμπάνια που τάραξε τα λιμνάζοντα εσωκομματικά νερά, άλλαξε τους όρους του εκλογικού παιχνιδιού –τώρα η Εφη Αχτσιόγλου δεν είναι τόσο αδιαφιλονίκητο φαβορί, ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σίγουρος δεύτερος– και προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ο 35χρονος κ. Κασσελάκης είναι τρόπον τινά ό,τι υπήρξε ο Ντόναλντ Τραμ για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα: ένας outsider που υπόσχεται νίκη. Είναι όμως ο κ. Κασσελάκης αρκετά ΣΥΡΙΖΑ;

Χαρακτηριστικά του προβληματισμού τα όσα είπε την Πέμπτη ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρώην γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σκουρλέτης βγήκε στον ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη είναι μεν σύννομη με το καταστατικό και τα προβλεπόμενα, αλλά το καταστατικό «μπάζει», όπως ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

«Οχι για τον κ. Κασσελάκη, αλλά με βάση το γεγονός ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν προβλέπεται κάποιος ο οποίος είναι λιγότερο από ένα μήνα μέλος σε ένα κόμμα να διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος», εξήγησε, ο κ. Σκουρλέτης για να συμπληρώσει:

«Τα κόμματα τα οποία εκλέγουν στην Ευρώπη τον αρχηγό με αυτή τη μέθοδο –δεν το κάνουν όλα, τα περισσότερα έχουν άλλους τρόπους, με συνέδρια κ.λπ.– με την απευθείας εκλογή από τα μέλη, προσδιορίζουν ποιο είναι το εκλογικό σώμα, τρεις μήνες, έξι μήνες πριν, κατεβαίνουν οι υποψήφιοι με τις πλατφόρμες τους. Διότι, ξέρετε, η σχέση του μέλους δεν είναι η ίδια με του ψηφοφόρου ή του “φίλου”. Ο ψηφοφόρος σε κρίνει στην κάλπη στις εκλογές. Αυτός που αποφασίζει να μπει κάπου σημαίνει ότι αποδέχεται ένα πλαίσιο ιδεών, προγραμματικό, αξιών. Αυτό θα πρέπει να το δούμε σε ένα έκτακτο συνέδριο…».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ και κληθείς να σχολιάσει το πολυσυζητημένο βίντεο του κ. Κασσελάκη στη Μακρόνησο –βίντεο που θεωρήθηκε προσβλητικό από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετατρέπει τον εμβληματικό χώρο μαρτυρίου των αγωνιστών της Αριστεράς σε σκηνικό προεκλογικής καμπάνιας–, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι οι κινήσεις του καθενός κρίνονται. «Δεν είμαι οπαδός της άποψης ότι χάριν μιας επικοινωνιακής λογικής μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο μίξερ και να βγάζουμε έναν επικοινωνιακό πελτέ. Υφέρπει ο κίνδυνος για πολλή επικοινωνία και λιγότερη ουσία», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε, δε, ότι «η Μακρόνησος είχε θύματα και θύτες, δεν είναι μόνο ο διχασμός που προκάλεσε», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να αναφέρεσαι σε ιερά τέρατα όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης, και να τα παρομοιάζεις με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι αμετροέπεια».

Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να καταλάβει γιατί έχασε, δεν έχει ανάγκη από κάποιον Μεσσία, ενώ χαρακτήρισε διχαστικές τις προσεγγίσεις περί κυνηγιού εσωτερικών εχθρών λέγοντας: «Δεν είμαστε ιδιοκτήτες στην Αριστερά, είμαστε υπηρέτες και πολλά χρόνια».

«Η ενότητα του κόμματος είναι αυταξία και πρέπει να την επιδιώκουμε» απάντησε σε ερώτηση τι θα συμβεί εάν εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...