327
O Λι Σανγκφού, ο εξαφανισμένος υπουργός Αμυνας της Κίνας | REUTERS (σύνθεση εικόνων)

Νέα μυστηριώδης «εξαφάνιση» στρατηγού στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2023, 21:42
O Λι Σανγκφού, ο εξαφανισμένος υπουργός Αμυνας της Κίνας
|REUTERS (σύνθεση εικόνων)

Νέα μυστηριώδης «εξαφάνιση» στρατηγού στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2023, 21:42

Αγνοείται η τύχη του κινέζου υπουργού Αμυνας, στρατηγού Λι Σανγκφού, εδώ και 15 ολόκληρες ημέρες, έγραψε η Corriere della Sera, την ώρα που άλλοι παίκτες της γεωπολιτικής, σε Ανατολή και Δύση, διαβουλεύονται ή ρητορεύουν για τους πολέμους του παρόντος και του μέλλοντος (λόγου χάρη το δίδυμο Πούτιν-Κιμ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κ.ά.).

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του στρατηγού Σανγκφού έγινε στις 29 Αυγούστου, όταν εκφώνησε ομιλία στο λεγόμενο Σινοαφρικανικό Φόρουμ Ειρήνης και Ασφαλείας, στο Πεκίνο. Εκτοτε παραμένει άφαντος.

Η Κίνα έχει παράδοση «εξαφανίσεων» στρατηγών, με κορυφαία σε σημασία –διότι τότε παίχτηκε η σύμπλευσή της με τις ΗΠΑ των Κίσινγκερ-Νίξον εις βάρος της Σοβιετικής Ενωσης– εκείνη του Λιν Πιάο, υπαρχηγού του Μάο και ερανιστή των τσιτάτων του στο, συλλεκτικό πια, «Κόκκινο Βιβλίο», που υπήρξε κάποτε «ευαγγέλιο» των αριστεριστών της Δύσης.

Ενδέχεται, πάντως, και να μην είναι τόσο πυκνό το μυστήριο της απουσίας του υπουργού Αμυνας από την κεντρική πολιτική σκηνή της πατρίδας του. Αξιοσημείωτο είναι, όμως, το γεγονός ότι το εφετινό καλοκαίρι ήταν πολύ καυτό για ορισμένους εκπροσώπους της κινεζικής νομενκλατούρας.

Ο πρώτος που χάθηκε ξαφνικά από το προσκήνιο ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Κιν Γκανγκ. Αντικαταστάθηκε ύστερα από έναν μήνα διεθνών εικασιών και θεωριών συνωμοσίας από πλευράς Δυτικών αναλυτών και μυστικών υπηρεσιών. Η επίσημη εκδοχή για το επεισόδιο ήταν απλή και στην κυριολεξία απίστευτη: «Λόγοι υγείας».

Λεπτομέρειες με σημασία: προτού αναλάβει καθήκοντα υπουργού, ο Γκανγκ υπήρξε πρεσβευτής της Κίνας στην Ουάσινγκτον και ως υπουργός, λίγο προτού εξαφανιστεί, είχε δει εκτάκτως τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Τότε απομακρύνθηκαν και οι δύο διοικητές των πυραυλικών δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, οι στρατηγοί Λι Γιουτσάο και Λιού Γκουανγκμπίν. Για την περίπτωσή τους το Κόμμα (ο Σι Τζινπίνγκ) τήρησε κάποια ευλογοφανή προσχήματα: «Ηταν διεφθαρμένοι».

Η άκρα του τάφου σιωπή όσον αφορά την περίπτωση του Λι Σανγκφού δεν διέλαθε την προσοχή του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ιαπωνία, του Δημοκρατικού Ραμ Ιμάνιουελ, ο οποίος σχολίασε δηκτικά στο Twitter/X ότι ο Σι εμπνέεται από το μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι «Στο τέλος δεν έμεινε κανείς»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...