584
Οι έξι κυρίες του δανέζικου περιβαλλοντικού και κοινοβουλευτικού κόμματος «Εναλλακτική» | web

Barbieland στη Βουλή της Δανίας, με πανηγύρια και επικρίσεις

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2023, 20:00
Οι έξι κυρίες του δανέζικου περιβαλλοντικού και κοινοβουλευτικού κόμματος «Εναλλακτική»
|web

Barbieland στη Βουλή της Δανίας, με πανηγύρια και επικρίσεις

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2023, 20:00

H παρακάτω ιστορία πολιτικοκοινωνικού εξωτισμού έρχεται από τη Δανία. Στη Βουλή της οποίας κάποιος Torsten Gejl ήταν ο μοναδικός άνδρας βουλευτής του περιβαλλοντικού κόμματος «Εναλλακτική» (που κινείται στον αντίποδα του συνονόματου εθνικιστικού κόμματος της Γερμανίας). Ηταν και αρχηγός του. Ομως ο άνθρωπος κοψομεσιάστηκε από την πολλή πολιτική δουλειά, και τον περασμένο Αύγουστο ζήτησε αναρρωτική άδεια λόγω υπερβολικού άγχους. Την έλαβε, και τη θέση του κατέλαβε γυναίκα. Ετσι η κοινοβουλευτική ομάδα της «Εναλλακτικής» αποτελείται πλέον μόνο από γυναίκες – έξι όλες κι όλες.

Η 100% θηλυκή κοινοβουλευτική ομάδα πανηγύρισε το γεγονός στα σόσιαλ μίντια: «Σήμερα είναι ιστορική ημέρα! Η Δανία, πρώτη φορά στην Ιστορία, έχει αποκλειστικά γυναικεία κοινοβουλευτική ομάδα. Οι Δανέζες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1915 και εξελέγησαν πρώτη φορά βουλευτίνες το 1918. Από τότε έχουν περάσει 105 χρόνια». Ωστόσο, η κριτική για τα πανηγύρια προήλθε από άτομο υπεράνω πάσης υποψίας. Αντέδρασε η υπουργός Ισότητας Marie Bjerre, θυμίζοντας, όπως έγραψε η Repubblica, την ταινία «Barbie», στην οποία οι γυναίκες ζουν ευτυχισμένες στην Barbieland χωρίς του ιππότες τους.

Το ιταλικό κείμενο πήρε το μέρος των έξι «Εναλλακτικών» γυναικών και έγραψε ότι τα σχόλια της υπουργού ήταν άστοχα. Είπε η Bjerre: «Το να έχεις αποκλειστικά γυναικεία κοινοβουλευτική ομάδα δεν πρέπει ποτέ να είναι ο στόχος σου. Επειδή στέλνει το μήνυμα ότι οι άνδρες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, και αυτό πολώνει τον αγώνα για ισότητα». Ο Bjerre επισήμανε κιόλας ότι δεν είναι καλόγουστο να πανηγυρίζεις για κάτι που προκάλεσε η αρρώστια ενός βουλευτή. Οι έξι ενοχλήθηκαν και διευκρίνισαν ότι δεν στοχεύουν σε 100% γυναίκεια κοινοβουλευτική ομάδα.

Με την ευκαιρία διακήρυξαν: «Οι πανηγυρισμοί είναι δικαιολογημένοι, καθώς ακόμη υπάρχει ανδρική πλειοψηφία στη δανέζικη Βουλή. Αγωνιζόμαστε για την ισότητα όλων των φύλων». Μάλιστα οι βουλευτίνες της δανέζικης «Εναλλακτικής» δεν άφησαν καν το σχόλιο της υπουργού για τον ασθενήσαντα συνάδελφό τους να πέσει χάμω: «Και αυτός είναι ευχαριστημένος με το ρεκόρ που κάναμε! Είναι ανεπίτρεπτο η υπουργός να εμπλέκει έναν άρρωστο βουλευτή στην καμπάνια εναντίον της ‘’Εναλλακτικής’’».

Η Repubblica έκρινε ότι «το θέμα έχει διπλό ενδιαφέρον». Και έγραψε: «Πρώτον, μας υπενθυμίζει πόσο μπροστά είναι η Δανία στην ισότητα των φύλων, δεδομένου ότι κοινοβουλευτική ομάδα γυναικών είναι σπάνιο φαινόμενο στην Ευρώπη. Δεύτερον, μας κάνει να σκεφτούμε ότι η ηγεσία της Δανίας είναι γυναικεία υπόθεση αφού πρωθυπουργός είναι η Μέτε Φρεντέρικσεν και στον θρόνο βρίσκεται η Μαργκρέτε Β΄, εξαδέλφη της αείμνηστης Ελισάβετ β΄, η οποία βασιλεύει από το 1972. Οι περσινές εκλογές ανέδειξαν γυναίκες βουλευτίνες σε ποσοστό 44,1%, που είναι ρεκόρ. Επιπλέον, η Δανία είναι δεύτερη στην ΕΕ όσον αφορά τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων».

Κατόπιν το ρεπορτάζ προέβαλε απόψεις πανεπιστημιακών, γυναικών φυσικά. «Στη Δανία δεν έχουμε ποσοστώσεις, αλλά οι βουλευτίνες καταλαμβάνουν ποσοστό 40% εδώ και 20 χρόνια. Η ‘‘Εναλλακτική’’ καλώς γιορτάζει. Τα κεντροαριστερά κόμματα καμαρώνουν για το ποσοστό γυναικών στη Βουλή» είπε η Birte Siim του πανεπιστημίου του Ααλμποργκ. «Δεν είμαστε ακόμη χώρα ισότητας των φύλων, όμως είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα επιτεύγματα του φεμινισμού και του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ. Μεταξύ αυτών των επιτυχιών περιλαμβάνονται και οι πρόσφατες αλλαγές στην έννοια του ανδρισμού».

Το φινάλε της Repubblica ήταν κατατοπιστικό, τουλάχιστον όσο και οι επισημάνσεις της πανεπιστημιακού. Αποκαλύφθηκε ότι ο δανέζικος ανδρισμός, έστω και αλλαγμένος ως προς την έννοιά του, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και επανέρχεται δριμύτερος: «Φευ, το ρεκόρ της ‘‘Εναλλακτικής’’ δεν θα διαρκέσει πολύ. Η αυτοεξορία του ιππότη Κεν από την Barbieland δεν θα είναι αιώνια. Ο Torsten Gejl έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να επιστρέψει στα κοινοβουλευτικά έδρανα μόλις συνέλθει από το άγχος που τον ταλαιπωρεί. Ετσι η κοινοβουλευτική ομάδα της ‘‘Εναλλακτικής’’ δεν θα είναι πια αποκλειστικώς γυναικεία…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...