423
Λαλιώτης και Τσίπρας το 2015. Τι τους ένωσε; | SOOC/Creative Protagon

Τζουμάκας: «Μαζί με τον Λαλιώτη στηρίξαμε τον Τσίπρα στις εκλογές του 2015»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2023, 16:00
Λαλιώτης και Τσίπρας το 2015. Τι τους ένωσε;
|SOOC/Creative Protagon

Τζουμάκας: «Μαζί με τον Λαλιώτη στηρίξαμε τον Τσίπρα στις εκλογές του 2015»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2023, 16:00

O Κώστας Λαλιώτης υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το «θείον βρέφος» κατά την πασοκική μυθολογία, ο ιθύνων νους πίσω από πολλές δράσεις, σχεδιασμούς και ίντριγκες που συνέβαλαν στην πολιτική ηγεμονία του κόμματος για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Κάπου εκεί ήταν και ο Στέφανος Τζουμάκας, και αυτός ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο οποίος όμως τώρα διεκδικεί την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο κ. Λαλιώτης παραμένει στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ή μήπως «επέστρεψε»;

Διότι κατά τον κ. Τζουμάκα, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Λαλιώτης είχαν στηρίξει το 2015 τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποκάλυψε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» και στον Δημήτρη Δανίκα.

Μιλάμε για το 2015, όταν το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Βενιζέλου, είχε αναδειχθεί σε έβδομη κοινοβουλευτική δύναμη με μόλις 4,68%.

Με βάση τα όσα είπε ο κ. Τζουμάκας στο «Πρώτο Θέμα» δεν ήταν μόνο η διάσπαση με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου που οδήγησε στη δραματική συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το γεγονός ότι εμβληματικοί παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη, όπως ήταν ο κ. Λαλιώτης, στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα –ο οποίος με 36,34% και τη σύμπραξη του Πάνου Καμμένου εξελέγη Πρωθυπουργός της χώρας με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο ισχυρισμός του κ. Τζουμάκα, βέβαια, μπορεί να κρύβει και μια σκοπιμότητα: να τρωθεί η ενότητα τώρα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και τη δεύτερη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να αναδειχθεί σε κυρίαρχο κόμμα της Κεντροαριστεράς, υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο στηρίζει ο κ. Λαλιώτης, έχοντας επανακάμψει στο πλευρό του και στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένας ισχυρισμός που μπορεί να εξηγήσει πώς μας προέκυψε και ο κ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ιανουάριο του ’15.

Ο διάλογος του κ. Τζουμάκα με τον δημοσιογράφο του «Πρώτου Θέματος» είναι ο ακόλουθος:

Δημήτρης Δανίκας: Εσύ πήγες στον ΣΥΡΙΖΑ, πίστεψες στον Τσίπρα;

Στέφανος Τζουμάκας: «Οχι, δεν πιστεύω εγώ. Δεν χρησιμοποιώ τέτοια ρήματα. Εδώ διαχώρισα τη θέση μου από το 2010. Από τότε άρχισα να συζητάω με τον Τσίπρα, τον γνωρίζω εδώ και 13 χρόνια. Είχαμε επικοινωνία, είχαμε ανταλλαγή απόψεων. Αλλοτε συμφωνούσαμε, άλλοτε όχι. Τον στήριξα σκληρά στις εκλογές του 2012. Το ίδιο τον στήριξα το 2015 μαζί με τον Λαλιώτη, στις εκλογές».

Δ.Δ.: Ο Λαλιώτης στήριξε τον Τσίπρα;

Στ. Τζ.: «Το 2015 βεβαίως, στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κι εγώ στις εκλογές. Μετά ο Λαλιώτης διαχώρισε τη θέση του. Λοιπόν, ο Τσίπρας με φώναξε το 2019, ενώ είχαμε τη μακρά συνεργασία, να ενταχθώ, να βοηθήσω στις εκλογές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...