764
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σερβίρει τον Τζορτζ Μπους στη διάρκεια γεύματος των δύο προεδρικών ζευγαριών, στην Αγία Πετρούπολη το 2006 | EPA/DMITRY ASTAKHOV

Τζορτζ Μπους: «Με σέρβιρε ο Πριγκόζιν και επέζησα»!

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2023, 16:05
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σερβίρει τον Τζορτζ Μπους στη διάρκεια γεύματος των δύο προεδρικών ζευγαριών, στην Αγία Πετρούπολη το 2006
|EPA/DMITRY ASTAKHOV

Τζορτζ Μπους: «Με σέρβιρε ο Πριγκόζιν και επέζησα»!

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2023, 16:05

Ασχέτως της πολιτικής του κληρονομιάς, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος διατηρεί το άμεσο, κοφτό χιούμορ του δύο δεκαετίες μετά το πέρασμά του από τον Λευκό Οίκο. Γεγονός που απέδειξε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια μιας διάσκεψης στην οποία ήταν καλεσμένος, όταν αναφέρθηκε στον αρχηγό της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο 77χρονος Μπους ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης μέσω βιντεοκλήσης εάν σοκαρίστηκε όταν έμαθε για τον πρόσφατο θάνατο του Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα, λίγες ημέρες αφότου ο αρχηγός του ιδιωτικού στρατού του Πούτιν ηγήθηκε μιας βραχύβιας εξέγερσης κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.

«Οχι», απάντησε ο Μπους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post. «Αυτό που με σοκάρει είναι ότι είδα μια φωτογραφία τις προάλλες μιας συνόδου κορυφής των G-8 στην Αγία Πετρούπολη, όπου ήταν ο τύπος που μου σέρβιρε το φαγητό. Ηταν ο σεφ του Πούτιν». Ο 43ος πρόεδρος είπε ότι δεν θυμόταν ότι συνάντησε τον Πριγκόζιν, αλλά με ειρωνικό ύφος συμπλήρωσε: «Το μόνο που ξέρω είναι ότι επέζησα».

Η φωτογραφία τραβήχτηκε όταν ο Μπους και η σύζυγός του, Λόρα, παρακάθισαν σε ένα δείπνο με τον Πούτιν και την τότε σύζυγό του, Λιουντμίλα, το 2006, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ. Ο Πριγκόζιν φαίνεται να γέρνει πάνω από τον ώμο του Μπους ενώ κρατάει ένα μπουκάλι.

Ο Πριγκόζιν διατηρούσε επιτυχημένα εστιατόρια στην Αγία Πετρούπολη, στα οποία σύχναζε ο Πούτιν τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν τοπικός παράγοντας. Καθώς ο Πούτιν ανέβαινε τα σκαλοπάτια της εξουσίας, έστελνε προσοδοφόρα συμβόλαια παροχής υπηρεσιών φαγητού με σχολεία και με τον στρατό στην εταιρεία τροφοδοσίας του Πριγκόζιν, Concord – γεγονός που του προσέδωσε το παρατσούκλι «Ο σεφ του Πούτιν».

Σε χρόνο ρεκόρ, ο Πριγκόζιν έγινε σταθερός σύμμαχος του Πούτιν, οδηγώντας τις μισθοφορικές δυνάμεις της ομάδας Βάγκνερ στην προώθηση των στρατιωτικών συμφερόντων της Ρωσίας στη Συρία, τη Δυτική Αφρική και, πιο πρόσφατα, την Ουκρανία. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, οι σχέσεις των δύο ανδρών επιδεινώθηκαν όταν ο Πριγκόζιν αρχικά κατηγόρησε το Κρεμλίνο για την πολιτική του στον πόλεμο, και αργότερα κινήθηκε με τα στρατεύματά του εναντίον του ρώσου προέδρου.

Ο Πούτιν έχει μόνο αόριστα αναφερθεί στον θάνατο του Πριγκόζιν. Σε τηλεοπτικά σχόλια στις 24 Αυγούστου, την επομένη του αεροπορικού δυστυχήματος,  μίλησε για τον Πριγκόζιν σε παρελθόντα χρόνο και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες όλων των νεκρών. Ο Πούτιν περιέγραψε τον Πριγκόζιν ως «άνθρωπο με πολύπλοκη μοίρα» που «έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του».

Κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Πούτιν το 2001, ο Μπους έκανε τη γνωστή δήλωση ότι είχε «ρίξει μια ματιά στην ψυχή του» ρώσου προέδρου και έκρινε τον Πούτιν «αξιόπιστο». Την Κυριακή, μιλώντας στη διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Γιάλτας μέσω σύνδεσης βίντεο από το Τέξας, ο Μπους είπε ότι η αρχική του κρίση άλλαξε με τα χρόνια.

Αποκάλεσε τον Πούτιν έναν «πονηρό πολιτικό που δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει την εξουσία του» και είπε ότι πιστεύει πως ο ρώσος πρόεδρος είναι πιο ισχυρός σήμερα από ότι ήταν όταν ο Μπους ήταν πρόεδρος. Παρά το γεγονός αυτό, είπε ότι ο Πούτιν «μάσησε λίγο περισσότερο από όσο μπορούσε να καταπιεί» (έκφραση που σημαίνει ότι τα βρήκε πιο σκούρα από όσο τα περίμενε) με τον πόλεμο της Ουκρανίας, και σημείωσε ότι το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων στη Ρωσία μάλλον εξαντλείται.

Ερωτηθείς την Κυριακή για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ο Μπους είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να απαιτήσει από τους Ουκρανούς να παραχωρήσουν γη σε έναν «εισβολέα» για να επιτευχθεί ειρήνη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να επιβάλουν μια ειρήνη σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», είπε.

«Αλλά είμαστε μαζί τους. Και τώρα που είμαστε μαζί τους, πρέπει να τους δώσουμε ότι χρειάζονται για να κερδίσουν», είπε αναφορικά με την υποστήριξη σε όπλα από τις ΗΠΑ, η οποία είναι ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ ορισμένων Ρεπουμπλικανών. Ωστόσο, ο Μπους είπε ότι το Κίεβο πρέπει να διασφαλίσει ότι θα αποφύγει τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ο Μπους, ο οποίος εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο το 2009 μετά από δύο τετραετίες στην προεδρία, είπε στη διάσκεψη: «Δεν μου λείπουν η εξουσία και η φήμη» συμπληρώνοντας ότι έχει προσπαθήσει κυρίως να ανακτήσει την «αίσθηση της ανωνυμίας του» μετά την αποχώρησή του από την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, είπε ότι είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα «συλλογικά έθνη που πιστεύουν σε μια ελεύθερη Ουκρανία» να στηρίξουν το Κίεβο και τον πρόεδρο Ζελένσκι. Προέτρεψε, μάλιστα, τους Ουκρανούς να «παραμείνουν σταθεροί» στην αποφασιστικότητά τους. Ερωτηθείς εάν η ηγεσία του Πούτιν θα μπορούσε να επιβιώσει σε περίπτωση ήττας στην Ουκρανία, ο Μπους είπε στη διάσκεψη: «Αυτό εξαρτάται από τον ρωσικό λαό. Είναι έξυπνοι άνθρωποι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...