Η Δυτική δημοκρατία παραμένει δημοφιλής σε όλον τον κόσμο, αλλά οι νέοι, αντιμέτωποι με παγκόσμιες προκλήσεις, από την ανισότητα μέχρι την κλιματική κρίση, πιστεύουν ότι δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους. Ο Guardian κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 30 χώρες και δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου. Το 86% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτιμά να ζει σε δημοκρατικό κράτος, ενώ το 20% απάντησε ότι τα «αυταρχικά καθεστώτα», γενικώς και αορίστως, είναι ικανότερα στο να προσφέρουν «αυτό που θέλουν οι πολίτες». Τη Δυτική δημοκρατία την υποστήριξαν οι νέοι 18-35 ετών σε ποσοστό 57%, ενώ οι άνω των 56 ετών σε ποσοστό 71%. Οι νέοι υποστήριξαν, επίσης, ότι η δικτατορία είναι προτιμητέα σε ποσοστό 42%, ενώ οι μεγάλοι σε ποσοστό 20%. Τα γκάλοπ έκανε το Open Society Foundations, το οποίο χηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος.
Ο πρόεδρος του ιδρύματος, ο Μαρκ Μάλοχ Μπράουν, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, είπε ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά. «Οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θέλουν ακόμα να πιστεύουν στη δημοκρατία, αλλά από γενιά σε γενιά αυτή η πίστη εξασθενεί καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για την ικανότητά της να επιφέρει συγκεκριμένες αλλαγές στη ζωή τους». Τα γκάλοπ αποκάλυψαν και ισχυρή υποστήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα, με ποσοστά κυμαινόμενα μεταξύ 85% και 95%. Σε όλες τις χώρες και σε κάθε επίπεδο εισοδήματος οι απαντήσαντες είπαν ότι δεν πρέπει οι κυβερνήσεις να καταπατούν τα ατομικά δικαιώματα για λόγους εμφάνισης, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή φύλου.
Αλλα ευρήματα της έρευνας: υπάρχει ανησυχία περί φτώχειας και ανισότητας (ποσοστό 20%), περί κλιματικής κρίσης (20%) και διαφθοράς (18%). Περισσότεροι από τους μισούς (53%) είπαν ότι νιώθουν η χώρα τους να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 1/3 είπε ότι οι πολιτικοί δεν εργάζονται για το συμφέρον του λαού. Η έρευνα του Open Society σχολίασε: «Οταν σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (το 49%), κάτοικοι τόσο διαφορετικών χωρών, όπως το Μπαγκλαντές και οι ΗΠΑ, δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν να τραφούν τουλάχιστον μία φορά τον περασμένο χρόνο, τότε η δημοκρατία υπολείπεται των δυνατοτήτων της». Και ο Μπράουν προσέθεσε: «Η εμπιστοσύνη στα θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας συνυπάρχει με βαθιές αμφιβολίες για την πρακτική και τον αντίκτυπό της στον πραγματικό κόσμο».
Γάλλοι και Αμερικανοί φοβούνται εμφύλιο
Κατά μέσον όρο, έγραψε ο Guardian, το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί πως οι πολιτικές αναταραχές στις χώρες τους θα οδηγήσουν σε βία τον επόμενο χρόνο. Αυτός ο φόβος ήταν υψηλότερος στη Νότια Αφρική και στην Κένυα (79%), στην Κολομβία (77%) και στη Νιγηρία ( 75%), όμως καταγράφηκε και στις απαντήσεις που έδωσαν οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί (φοβούνται τα 2/3 των ερωτηθέντων). Η ανασφάλεια ανησυχεί το 42% όσων έλαβαν μέρος στα γκάλοπ. Οι περισσότεροι που απάντησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι Λατινοαμερικάνοι (ποσοστό 74% στη Βραζιλία, 73% στην Αργεντινή, 65% στην Κολομβία και 60% στο Μεξικό). Οι άνθρωποι αυτοί με τον όρο ανασφάλεια εννοούν τη μη εφαρμογή του νόμου και την έλλειψη προστασίας τους.
«Να έρχονται με ασφάλεια οι μετανάστες»
Το 70% των 36.000 ατόμων που συμμετείχαν στα γκάλοπ είπαν ότι ανησυχούν και για την κλιματική κρίση. Φοβούνται ότι θα επηρεάσει τους ίδιους και την εργασία τους το 2024. Στο Μπαγκλαντές το ποσοστό όσων σκιάζονται τον καιρό είναι 90%, στην Τουρκία 85%, στην Κένυα 83% και στην Ινδία 82%. Ανησυχούν όμως και οι Κινέζοι (45%), οι Ρώσοι (48%) και οι Βρετανοί (54%). Η κλιματική κρίση θεωρήθηκε η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος από το 32% των Ινδών και των Ιταλών, από το 28% των Γερμανών και από το 25% των Γάλλων.
Η φτώχεια και η ανισότητα έπιασαν μέσον όρο ανησυχίας 21%. Η μετανάστευση δεν ανησύχησε πολλούς. Μόλις το 7% των ερωτηθέντων είπε ότι ήταν η πιο μεγάλη ανησυχία τους, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, ενώ το 66% θέλει να δει ασφαλέστερες και νόμιμες διαδρομές για τους μετανάστες…
Πολλοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας είναι για καλό, μάλιστα οι διπλάσιοι από αυτούς είπαν ότι η άνοδός της θα ευνοήσει τη χώρα τους (ποσοστό 45%). Οι πιο ενθουσιώδεις για την άνοδο της Κίνας ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα (Πακιστάν, Αιθιοπία, Αίγυπτος). Οι πλούσιοι (Ιάπωνες, Γερμανοί, Βρετανοί και Αμερικανοί) δήλωσαν μικρότερη εμπιστοσύνη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News