678
Καθολικοί κληρικοί στην τελετή αγιοποίησης της οικογένειας Ούλμα, στο χωριό Μαρκόβα της Πολωνίας. Πάνω δεξιά, η θρησκευτική εικόνα των Ούλμα ως αγίων | Patryk Ogorzalek/Agencja Wyborcza.pl/REUTERS

Η Καθολική Εκκλησία αγιοποιεί πολωνική οικογένεια που έκρυβε Εβραίους από τους Ναζί

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2023, 15:05
Καθολικοί κληρικοί στην τελετή αγιοποίησης της οικογένειας Ούλμα, στο χωριό Μαρκόβα της Πολωνίας. Πάνω δεξιά, η θρησκευτική εικόνα των Ούλμα ως αγίων
|Patryk Ogorzalek/Agencja Wyborcza.pl/REUTERS

Η Καθολική Εκκλησία αγιοποιεί πολωνική οικογένεια που έκρυβε Εβραίους από τους Ναζί

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2023, 15:05

Οι σχέσεις της Καθολικής Εκκλησίας με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας και το Ολοκαύτωμα παραμένουν σκιώδεις, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς. Κάποιοι από αυτούς κατηγορούν την τότε ηγεσία του Βατικανού ότι είχε γνώση της δίωξης των Εβραίων από τον Χίτλερ και δεν έκανε τίποτα, υπό τον φόβο πιθανής δίωξης των Καθολικών εντός της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση αγιοποίησης μιας πολυμελούς πολωνικής οικογένειας, που εκτελέστηκε από τους Ναζί γιατί έκρυβε Εβραίους, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως κίνηση ιστορικής επανόρθωσης. Στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό και στην Πολωνία, συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 Καθολικοί προσκυνητές.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο καρδινάλιος Μαρσέλο Σεμεράνο, ενεργώντας ως απεσταλμένος του Πάπα, διάβασε τη λατινική φόρμουλα για την αγιοποίηση την περασμένη Κυριακή, τονίζοντας στην ομιλία του ότι η οικογένεια Ούλμα πλήρωσε το υψηλότερο τίμημα μαρτυρίου για τη χειρονομία της φιλοξενίας, της φροντίδας και του ελέους.

Η ομιλία του Πάπα μεταδόθηκε στο πλαίσιο της υπαίθριας Λειτουργίας στη νοτιοανατολική Πολωνία, καθώς μίλησε σε πλήθη στο Βατικανό για τη σημασία των «πράξεων καλού στην υπηρεσία όσων έχουν ανάγκη». Πρόσθεσε ότι η πολωνική οικογένεια αντιπροσώπευε μια αχτίδα φωτός στο σκοτάδι του πολέμου.

Η οικογένεια Ούλμα –ο Γιόσεφ, η σύζυγός του, Βικτόρια, και τα έξι παιδιά τους Στανισλάβα, Μπάρμπαρα, Βλαντισλάβα, Φρανσίσκα, Μαρία και Αντονι– εκτελέστηκαν από τους Ναζί το 1944, αφού ανακαλύφθηκε ότι έκρυβαν οκτώ Εβραίους στον αχυρώνα τους, «αδίκημα» που στην κατεχόμενη Πολωνία επέφερε την ποινή του θανάτου.

Η Βικτόρια Ούλμα ήταν έγκυος εκείνη την εποχή, και η Εκκλησία επέλεξε επίσης να αγιοποιήσει και το αγέννητο παιδί της. Πιστεύεται ότι η οικογένεια προδόθηκε από έναν τοπικό αστυνομικό που συνεργαζόταν με τους Γερμανούς, ο οποίος εκτελέστηκε για το ρόλο του αργότερα το 1944 από την πολωνική αντίσταση.

Η οικογένεια Ούλμα έχει από καιρό επαινεθεί στην Πολωνία ως παράδειγμα των ακλόνητων χριστιανικών αξιών. Το ζευγάρι ήταν Καθολικοί ακτιβιστές και πιστεύεται ότι η πίστη τους τους οδήγησε να πάρουν υπό τη φροντίδα τους Εβραίους συμπατριώτες τους. Το 1995 αναγνωρίστηκαν από το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, Γιάντ Βασέμ στο Ισραήλ, ως «Δίκαιοι Μεταξύ των Εθνών» – και είναι η πρώτη οικογένεια που αγιοποιήθηκε ως σύνολο.

Ο οικογενειακός τάφος των Ούλμα, που αγιοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία, στο χωριό Μαρκόβα, με την οικογενειακή φωτογραφία που έχει γίνει σύμβολο υπερηφάνειας στην Πολωνία (Artur Widak/NurPhoto/Getty Images)

Ο πρόεδρος Ντούντα της Πολωνίας είπε στην εκκλησία στο χωριό Μαρκόβα ότι η οικογένεια Ούλμα είχε θυσιαστεί, παρά το γεγονός ότι ήθελε να επιβιώσει. «Τιμή και δόξα στην ηρωική οικογένεια Ούλμα και σε όλους εκείνους που πέθαναν βοηθώντας τους εβραϊκής εθνικότητας γείτονές τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε.

Η τελετή πραγματοποιείται σε μια δύσκολη πολιτικά στιγμή στην Πολωνία, με τις γεμάτες πόλωση βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα. Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι, διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του για να παρευρεθεί στη Λειτουργία της Μαρκόβα. Η κυβέρνησή του, που αποτελείται κυρίως από το συντηρητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη», επιμένει εδώ και καιρό ότι οι Πολωνοί έχουν κατηγορηθεί άδικα για τον ρόλο τους στο Ολοκαύτωμα.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν στην κατεχόμενη Πολωνία. Κάποιοι πυροβολήθηκαν σε γκέτο, ενώ άλλοι θανατώθηκαν με δηλητηριώδη αέρια σε στρατόπεδα εξόντωσης όπως το Αουσβιτς, το Μπέλζετς και η Τρεμπλίνκα. Το 2018 ψηφίστηκε νόμος που καθιστούσε παράνομη την απόδοση του Ολοκαυτώματος στους Πολωνούς, ή στο πολωνικό έθνος, και πιο πρόσφατα η κυβέρνηση της Βαρσοβίας εξόργισε το Ισραήλ και την ευρύτερη εβραϊκή διασπορά με την εθνικιστική του ατζέντα.

Τον Απρίλιο, οι υπουργοί απέσυραν τη χρηματοδότηση της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, όταν μια γνωστή ιστορικός της, η Μπάρμπαρα Ενγκελκινγκ, είπε ότι «οι Εβραίοι είχαν δίκιο που ένιωθαν προδομένοι από τους Πολωνούς συμπατριώτες τους». Ο υπουργός Παιδείας, Πρζεμισλάου Τσάρνεκ, είπε ότι αρνείται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί «τον τύπο των ανθρώπων που απλώς προσβάλλουν την Πολωνία».

Στη Μαρκόβα την Κυριακή, ο πρόεδρος Ντούντα αναφέρθηκε στις αμφισβητούμενες κατοχικές ιστορίες, λέγοντας: «Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά που δείξατε την ιστορική αλήθεια για εκείνες τις εποχές και τη μοίρα των Πολωνών, των Πολωνών και των Εβραίων, σε αυτή τη γη υπό γερμανική κατοχή, όπου όλοι ήθελαν απλώς να επιβιώσουν – και όμως δεν δείλιασαν, πραγματοποιώντας αυτές τις ύστατες πράξεις αδελφοσύνης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...