1044
Ελκυστική και επικοινωνιακή, η Ρούμπι Φράνκε έγινε influencer στο YouTube, πριν κατηγορηθεί για κακοποίηση των έξι παιδιών της | Instagram/Ruby Franke

Η μετεωρική άνοδος και η πτώση μιας μητέρας–influencer

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2023, 15:15
Ελκυστική και επικοινωνιακή, η Ρούμπι Φράνκε έγινε influencer στο YouTube, πριν κατηγορηθεί για κακοποίηση των έξι παιδιών της
|Instagram/Ruby Franke

Η μετεωρική άνοδος και η πτώση μιας μητέρας–influencer

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2023, 15:15

Ενα πρωί στα τέλη Αυγούστου στη Γιούτα των ΗΠΑ, ένα 12χρονο αγόρι γεμάτο με ανοιχτές πληγές χτύπησε την πόρτα του σπιτιού ενός γείτονα ζητώντας φαγητό και νερό. Είχε δραπετεύσει από ένα κοντινό σπίτι λίγες στιγμές πριν, σκαρφαλώνοντας από ένα παράθυρο και επιχειρώντας να τρέξει με κολλητική ταινία ακόμα γύρω από τους αστραγάλους του, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω υποσιτισμού και «βαθιών τραυμάτων από δέσιμο με σχοινί», σύμφωνα με το αρχείο σύλληψης. Πέντε άλλα παιδιά που βρέθηκαν στο ίδιο σπίτι, παραλήφθηκαν επίσης από τις υπηρεσίες φροντίδας ανηλίκων της πολιτείας και η Ρούμπι Φράνκε, μητέρα έξι παιδιών, γνωστή για τις συμβουλές ανατροφής παιδιών σε γονείς, συνελήφθη.

Η Φράνκε αντιμετωπίζει τώρα δίωξη για έξι κακουργήματα κακοποίησης παιδιών. Το ερώτημα στα χείλη εκατομμυρίων αμερικανών γονέων είναι πώς η συγκεκριμένη διαδικτυακή influencer, που έδινε γονεϊκές συμβουλές σε δύο εκατομμύρια συνδρομητές της στο YouTube, κατέληξε κατηγορούμενη για κακοποίηση.

Για κάποιους, η σύλληψη δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένων των εκατοντάδων βίντεο επί σειρά ετών που είχαν προκαλέσει κριτική για το αυστηρό τρόπο ανατροφής που προήγε. Η Φράνκε βρισκόταν πίσω από το κανάλι «8 Passengers» του YouTube που κυκλοφόρησε το 2015, κατά τη διάρκεια της έκρηξης της δημοτικότητας μιας σειράς οικογενειακών καναλιών vlogging, που έβγαζαν χρήματα στη γνωστή πλατφόρμα βίντεο.

Ενα χρόνο αργότερα, τα βίντεο της είχαν κερδίσει δεκάδες χιλιάδες προβολές. Είχε πει στις τοπικές ειδήσεις εκείνη την εποχή ότι το να βιντεοσκοπεί τον εαυτό της με την οικογένειά της, τη βοήθησε «να ζήσει στο παρόν και να απολαύσει τα παιδιά», σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC News.

Τα βίντεο που επεξεργαζόταν άνοιγαν ένα παράθυρο στη ζωή της, δείχνοντας μια τυπική οικογένεια των προαστίων της πολιτείας των Μορμόνων να φοιτούν στο σπίτι, να μαγειρεύουν, να τρώνε και να συνομιλούν μεταξύ τους. Ομως υπήρξαν κάποιες στιγμές σε αυτά τα βίντεο που προκάλεσαν ανασήκωμα των φρυδιών των θεατών.

Σε ένα βίντεο, μπορούσε να τη δει κάποιος να λέει στους γιους της ότι «θα έχαναν το προνόμιο να φάνε δείπνο» αν συνέχιζαν να τσακώνονται. Σε ένα άλλο, έλεγε ότι η εξάχρονη κόρη της «έπρεπε» να πεινάσει, αφού είχε ξεχάσει να πάρει μαζί της το μεσημεριανό της στο σχολείο.

«Ας ελπίσουμε ότι κανείς δεν θα της προσφέρει φαγητό και κανείς δεν θα επιχειρήσει να της δώσει μεσημεριανό, γιατί έτσι δεν πρόκειται να μάθει», έλεγε στην κάμερα. Προσπαθούσαν να μάθουν τα παιδιά τους να «ζουν υπεύθυνα» ως «κύριοι του εαυτού τους», είπε αργότερα ο σύζυγός της, Κέβιν Φράνκε, αναφερόμενος στο περιστατικό.

Παρά την κριτική, η αυταρχική γονεϊκή προσέγγιση της οικογένειας Φράνκε συνεχίστηκε και το κοινό τους συνέχισε να αυξάνεται. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επιτυχία της αναδεικνύει ένα σύγχρονο άγχος των γονιών, που μπορεί να τους οδηγήσει να αναζητήσουν ριζικές και επιβλαβείς λύσεις ανατροφής των παιδιών τους.

«Για τους γονείς που αισθάνονται χαμένοι και απελπισμένοι, ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με προβληματική συμπεριφορά των παιδιών, οι ακραίες τεχνικές γίνονται ελκυστικές, ιδιαίτερα αν παρουσιάζουν αποτελέσματα», λέει στο BBC η ψυχολόγος γονέων, δρ. Μέριχαν Μπέικερ.

Η Ρούμπι Φράνκε (στα δεξιά) με τον σύζυγό της Κέβιν (πισω αριστερά) και τα έξι παιδιά τους, σε φωτογραφία που ανάρτησε στο Instagram (@moms_of_truth/Instagram)

Η επιτυχία των καναλιών για οικογενειακά βιντεολόγια, όπως αυτό της Φράνκε, πιθανώς βασίζεται στους φόβους των ανθρώπων για τις δικές τους γονικές δεξιότητες, εξηγεί στο BBC η δρ. Σίγκι Κοέν, ειδική στην ανάπτυξη των παιδιών. «Οι γονείς φοβούνται να κάνουν λάθη και αναζητούν κάποιον που τους φαίνεται ότι έχει τον πλήρη έλεγχο».

Ενα ξαφνικό και απροσδόκητο σχόλιο που έκανε ο έφηβος γιος της Φράνκε, έφερε το γονεϊκό στυλ της στην προσοχή των πιο mainstream ακροατηρίων, εκτός της σφαίρας του οικογενειακού vlogging. Σε ένα βίντεο του 2020, ο μικρός αποκάλυψε ότι η είσοδος στην κρεβατοκάμαρά του του είχε απαγορευτεί για επτά μήνες και εκείνος κοιμόταν σε μια χαρτοσακούλα, ως τιμωρία για φάρσες που έκανε στον αδερφό του.

Σύμφωνα με τη μητέρα του στο ίδιο βίντεο, ο γιος της είχε δείξει ότι δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί ένα υπνοδωμάτιο και του προσφέρθηκαν εναλλακτικές λύσεις, όπως ένα κρεβάτι επισκέπτη, ή ένα φουσκωτό στρώμα. Ο τόνος της συζήτησής τους ήταν ελαφρύς, με την ιστορία να προκαλεί γέλια από τη Φράνκε και το άλλο της παιδί. Αλλά πολλοί θεατές ενοχλήθηκαν από το περιστατικό.

Μια αίτηση που ξεκίνησε από έναν θεατή που ζητούσε έρευνα, απέσπασε χιλιάδες υπογραφές και κλήσεις στις υπηρεσίες παιδικής προστασίας της πολιτείας για να παρέμβουν. Η οργή οδήγησε ορισμένους χρήστες του YouTube και του TikTok να κάνουν τα δικά τους βίντεο για την οικογένεια, κερδίζοντας εκατομμύρια προβολές.

Παλαιότερα στιγμιότυπα, όπως αυτά που δείχνουν την Φράνκε να περιγράφει την παρακράτηση γευμάτων ως πειθαρχικό μέτρο, επανεμφανίστηκαν και έγιναν πρωτοσέλιδα. Σε απάντηση στις καταγγελίες, η Ρούμπι και ο Κέβιν Φράνκε είπαν στον ιστότοπο ειδήσεων Insider ότι ορισμένοι λογαριασμοί είχαν «κακόβουλες» προθέσεις και σκόπιμα μετέδωσαν αποσπασματικά κλιπ, εκτός του ευρύτερου πλαισίου τους.

Ο ντόρος που προκλήθηκε, ουσιαστικά σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το κανάλι YouTube των «8 passengers». Τα καθημερινά βίντεο μειώθηκαν σε δύο, ή τρία την εβδομάδα, και μετά σταμάτησαν, πριν το κανάλι διαγραφεί. Ωστόσο, η Φράνκε παρέμεινε ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας ένα νέο κανάλι παροχής συμβουλών τον Ιούνιο του 2022, με τίτλο «ConneXions» με την επιχειρηματική της συνεργάτιδα και σύμβουλο, Τζόντι Ναν Χίλντεμπραντ.

Το περιεχόμενο που μοιράζονταν στο Instagram μαζί είχε ένα μικρό μέρος του κοινού που είχε το κανάλι της στο YouTube στην ακμή του – η Φράνκε ισχυρίστηκε κάποτε ότι το εγχείρημα τη βοήθησε να βγάλει εκατομμύρια. Εγκατέλειψε αυτόν τον προσοδοφόρο κόσμο, είπε, για να σώσει τα παιδιά της.

Στις 30 Αυγούστου, οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν, αφού ο υποσιτισμένος γιος της Φράνκε κατάφερε να δραπετεύσει. Μια εβδομάδα αργότερα κατηγορήθηκαν για έξι περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων. «Η δικαιοσύνη αποδόθηκε», έγραψε η μεγαλύτερη κόρη της στο Instagram, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούσε να εκφράσει ανησυχίες για την εν διαστάσει οικογένειά της με την αστυνομία και τις υπηρεσίες προστασίας παιδιών για χρόνια.

Η σύλληψη της Φράνκε «έπρεπε να συμβεί», έγραψαν οι αδερφές της σε κοινή δήλωση, λέγοντας ότι προηγουμένως είχαν σιωπήσει για χάρη των παιδιών που εμπλέκονται. Ο δικηγόρος του Κέβιν Φράνκε τον απομάκρυνε από τις κατηγορίες κακοποίησης, λέγοντας ότι δεν είχε κανένα ρόλο σε αυτές.

«Είναι καλός άνθρωπος», είπε ο Ράντι Κέστερ στην εκπομπή «Good Morning America», υποστηρίζοντας ότι το ζεύγος ζουν σε χωριστά σπίτια τους τελευταίους 13 μήνες. Τα παιδιά της Φράνκε είναι πλέον ασφαλή, σύμφωνα με τις αδερφές της και την εν διαστάσει κόρη της, οι οποίες δήλωσαν ότι έχουν «πολύ δρόμο μπροστά τους» μέχρι να ανακάμψουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...