799
Η Λίντα Γουέλτον | youtube /CreativeProtagon

Λος Αντζελες, Εμπιστευτικό: Το σόου πρέπει να συνεχιστεί…

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2023, 18:34
Η Λίντα Γουέλτον
|youtube /CreativeProtagon

Λος Αντζελες, Εμπιστευτικό: Το σόου πρέπει να συνεχιστεί…

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2023, 18:34

«Hot Star Maps Here», γράφει μια φωτεινή κίτρινη πινακίδα, σε ένα σημείο της μεγαλειώδους Σάνσετ Μπουλβάρ στο Χόλμπι Χιλς του Λος Αντζελες, μια από τις πιο εύπορες γειτονιές της πόλης, που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20 αιώνα. Οι τεράστιες επαύλεις του φιλοξενούν έναν απίθανο αριθμό διασημοτήτων, καθιστώντας την περιοχή ιδανικό μέρος για να πουλάει η Λίντα Γουέλτον την πραμάτεια της.

Η Γουέλτον δεν είναι αστρολόγος, αλλά τρίτης γενιάς μικροπωλητής· πουλάει αναμνηστικούς χάρτες που αποκαλύπτουν την τοποθεσία των σπιτιών διάσημων ανθρώπων, γράφει στους βρετανικούς Times ο Κίραν Σάουθερν, ανταποκριτής της εφημερίδας στο Λος Αντζελες.

Οπλισμένοι, λοιπόν, με τα σχεδιαγράμματα της Γουέλτον, οι τουρίστες μπορούν να ρίξουν μια ματιά στα νυν και πρώην σπίτια διασημοτήτων όπως οι Φρανκ Σινάτρα, Κάιλι Τζένερ, Σερ, Τζάστιν Μπίμπερ και Τζάκι Τσαν, μεταξύ πολλών άλλων.

Μάλιστα, ακόμα και το σημείο, όπου βρίσκεται το αυτοσχέδιο περίπτερό της, στη γωνία της λεωφόρου Σάνσετ και του Νορθ Κάρολγουντ Ντράιβ, συνδέεται με μια διασημότητα: η Γουέλτον έχει στήσει ένα μαγαζάκι έξω από το σπίτι όπου πέθανε ο Μάικλ Τζάκσον και η ίδια αποτελεί γνώριμο θέαμα με το λευκό ψαθάκι της, την πτυσσόμενη καρέκλα (για κάμπινγκ) και την πινακίδα (που βγάζει …μάτι).

Οι χάρτες με τα σπίτια των σταρ είναι σχεδόν τόσο παλιοί όσο και η ίδια η κινηματογραφική βιομηχανία και οι μικροπωλητές ήταν ένα συνηθισμένο θέαμα στο Χόλιγουντ· πωλούσαν τα προϊόντα τους σε τουρίστες που διψούσαν για κάθε ψίχουλο ίντριγκας με διασημότητες. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις διαδρομές γύρω από την Τίνζελταουν αυτή την εβδομάδα, το εμπόριο έχει σταματήσει σχεδόν εντελώς και η Λίντα Γουέλτον ίσως είναι η τελευταία που το συνεχίζει, παρατηρεί στους βρετανικούς Times ο Κίραν Σάουθερν,  ο οποίος μίλησε μαζί της. Φαίνεται ότι οι τουρίστες προτιμούν τώρα τις ξεναγήσεις με πούλμαν που μεταφέρουν τους επιβάτες από τη λεωφόρο Χόλιγουντ.

Η Γουέλτον, ωστόσο, είναι πεπεισμένη ότι οι τυπωμένοι χάρτες -που διπλώνουν παραδοσιακά- θα αντέξουν, ακόμη και στην ψηφιακή εποχή, καθώς συνδυάζουν τις δύο μεγάλες αγάπες του Λος Αντζελες: την ακίνητη περιουσία και τη διασημότητα. «Οι άνθρωποι θέλουν ένα σουβενίρ που θα το κρατούν στο χέρι», λέει,  «Δεν θέλουν κάτι ψηφιακό, τους αρέσουν τα πράγματα για ενθύμιο. Και οι χάρτες είναι πραγματικά cool, πολύχρωμοι και πολύ καλά σχεδιασμένοι με γραφικά».

Αρνείται να πει πόσο χρονών είναι ή έστω πόσο κοστίζουν οι χάρτες της, υπονοώντας ότι τέτοιες πληροφορίες προσφέρουν στους τουρίστες ένα πλεονέκτημα όταν έρχονται να παζαρέψουν. Αλλά αναφέρεται με ευχαρίστηση στην οικογενειακή της επιχείρηση, αποκαλύπτοντας ότι η ίδια είναι τρίτης γενιάς πωλήτρια χαρτών. Ο παππούς της, ένας σταρ του βοντβίλ, ήταν πρωτοπόρος της χαρτογραφίας με σπίτια διασημοτήτων, τη δεκαετία του 1930. Στη συνέχεια η μητέρα της, Βίβιεν Γουέλτον, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση και πέρασε 45 χρόνια πουλώντας χάρτες – σουβενίρ.

Η ίδια η Λίντα Γουέλτον μπήκε σε αυτή τη δουλειά από τα 18 της, αλλά προς το παρόν, επειδή τα πράγματα δεν πάνε καλά, συνήθως στήνεται στη Σάνσετ μόνο το Σαββατοκύριακο και τον υπόλοιπο χρόνο της είναι οδηγός ταξί για άτομα με ειδικές ανάγκες. Υποστηρίζει με θέρμη το εμπόριό της και λέει ότι ακόμη και οι διάσημοι καλωσορίζουν τη δουλειά που κάνει.

Οι διάσημοι γείτονές της δεν παραπονούνται για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής· αντ’ αυτού, συχνά η μόνη ανησυχία τους είναι να μπουν στον χάρτη, λέει η Γουέλτον. «Δεν τους αρέσουν οι παπαράτσι γιατί λένε ψέματα γι’ αυτούς, αλλά εμείς τους φωτίζουμε με καλό τρόπο», ισχυρίζεται. Και προσθέτει, «Δεχόμαστε εξαιρετικά σχόλια».

Γιατί όμως οι τουρίστες ενδιαφέρονται τόσο πολύ να περάσουν έξω από τα σπίτια των σταρ; Η Λίντα Γουέλτον έχει  μια θεωρία γι’ αυτό: «Οι άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα, πολλά χρήματα, σε συναυλίες, εισιτήρια θεάτρου και διάφορα πράγματα όπως αυτό, έτσι θέλουν να ξέρουν πού πήγαν τα χρήματά τους», λέει στους Times, «Είναι ακριβώς όπως όταν επενδύεις σε κάτι: θέλεις να μάθεις πού πάνε τα χρήματα».

Ακόμη, έχει πολλά ανέκδοτα από τα χρόνια που πουλάει χάρτες: «Ο Μάικλ Τζάκσον αγόρασε δύο χάρτες από τον πατριό μου όταν ήμουν στο γυμνάσιο», θυμάται. Και η μητέρα της πούλησε έναν χάρτη στη Μέριλιν Μονρόε, δύο εβδομάδες πριν από το θάνατό της το 1962: «Hμουν δύο ετών όταν συνέβη αυτό, αλλά το θυμάμαι σαν χθες», λέει η Γουέλτον, προσθέτοντας ότι παρά την τρυφερή ηλικία της θυμάται το σοκ από την αποκάλυψη του θανάτου της Μονρόε.

Ο Σον Κόνερι ήταν άλλος ένας διάσημος θαυμαστής των χαρτών της. Σύμφωνα με την Γουέλτον, ο αείμνηστος πρωταγωνιστής των ταινιών του Τζέιμς Μποντ είχε ζήσει στο σπίτι, όπου πέθανε ο Μάικλ Τζάκσον, και κάποτε πρόσφερε στον πατριό της ένα μπουκάλι σαμπάνια για να γιορτάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Βέβαια, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σημερινές διασημότητες, που έχουν εμμονή με την ιδιωτική τους ζωή, να φέρονται τόσο φιλικά στους μικροπωλητές που λένε στον κόσμο πού ζουν.

Και πάντως, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση δεν είναι αυτή που ήταν, η Λίντα Γουέλτον δεν σκοπεύει να πει «cut» σε αυτή την παράδοση του Χόλιγουντ: «Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά», δήλωσε με έμφαση στους Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...