482
Κατάρριψη ρωσικού drone από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα πάνω από το Κίεβο, το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου | REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανία: Καταρρίφθηκαν περισσότερα από 20 ρωσικά drones με στόχο το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2023, 11:23
Κατάρριψη ρωσικού drone από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα πάνω από το Κίεβο, το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου
|REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανία: Καταρρίφθηκαν περισσότερα από 20 ρωσικά drones με στόχο το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2023, 11:23

Περισσότερα από 20 ρωσικά drones που είχαν στόχο το Κίεβο κατέρριψε τα ξημερώματα της Κυριακής αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ έκαναν λόγο για έναν τραυματία από την πτώση συντριμμιών.

«Drones εισήλθαν στην πρωτεύουσα κατά ομάδες από διάφορες κατευθύνσεις. Οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατάφεραν να καταστρέψουν περισσότερες από δύο ντουζίνες εχθρικών drones» ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου στον λογαριασμό της στο Telegram. Ο ακριβής αριθμός των drones θα ανακοινωθεί αργότερα, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτά καταστράφηκαν στον αέρα ή αν κάποια έπληξαν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα διαμέρισμα υπέστη ζημιές από την πτώση συντριμμιών, όπως και αυτοκίνητα και καλώδια τρόλεϊ. Ενας άνθρωπος τραυματίστηκε, αλλά η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Οπως δήλωσε ο Σέρχιι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, συντρίμμια από drones έπεσαν στις περιοχές Σβιατοσίνσκι, Ποντίλσκι και Σεφτσενκίφσκι.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν οκτώ ουκρανικά drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, και κατέστρεψαν τρία ταχύπλοα στη θαλάσσια περιοχή νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Τα τρία αμερικανικής κατασκευής ταχύπλοα που μετέφεραν ουκρανούς στρατιωτικούς καταστράφηκαν βορειοανατολικά από το Φιδονήσι, επεσήμανε το υπουργείο στο Telegram.

Το ρωσικό υπουργείο δεν διευκρίνισε αν υπήρξαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές από τα δύο περιστατικά.

Κουλέμπα κατά Δυτικών για «έλλειψη βούλησης»

Η Ουκρανία επέκρινε το «αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και θα διατάξει τη μεταφορά παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο Κίεβο, απευθυνόμενη σε υψηλούς τόνους προς τους Δυτικούς συμμάχους της.

«Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε κάποιου είδους αδιέξοδο αναφορικά με αυτά τα δύο ζητήματα, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για το πρώτο και ξεκάθαρη έλλειψη βούλησης για το δεύτερο» δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα την Παρασκευή, στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης στο Κίεβ, αλλά η δήλωσή του δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο.

Οι χώρες της G7 «τάσσονται σταθερά υπέρ ενός υβριδικού δικαστηρίου», που θα βασίζεται στην ουκρανική νομοθεσία και το οποίο δεν θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Κίεβο, να αρθεί η ασυλία των ρώσων ηγετών, μεταξύ των οποίων ο Πούτιν, ο πρωθυπουργός του Μιχαήλ Μισούστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε ο Κουλέμπα.

Το άλλο ακανθώδες ζήτημα μεταξύ των Ουκρανών και των συμμάχων τους αφορά την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, που έχουν παγώσει στη Δύση από την αρχή της εισβολής, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, το κόστος της οποίας εκτιμάται σε εκατοντάδες δισ. δολάρια.

«Αν, ενάμισι χρόνο αργότερα, ακούω ακόμα από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ότι εργάζονται πάνω σε αυτό,ξέρω τι συμβαίνει: Υπάρχει έλλειψη βούλησης να καταλήξουν σε μια απόφαση», τόνισε ο ουκρανός υπουργός.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν παγώσει περισσότερα από 300 δισ. ευρώ ενεργητικών της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και πολλές δεκάδες δισ. ευρώ πόρων που ανήκουν σε πρόσωπα ή οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Ουκρανία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη Δυτική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, ζητεί να της δοθούν αυτοί οι πόροι, αλλά οι Δυτικοί επικαλούνται νομικές δυσκολίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...