229
O ρωσόφιλος Ρόμπερτ Φίκο διεκδικεί με αξιώσεις τη νίκη στις σλοβακικές εκλογές | Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

Εκλογές Σλοβακίας: Επικρατέστερος στις δημοσκοπήσεις ο ρωσόφιλος

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2023, 10:01
O ρωσόφιλος Ρόμπερτ Φίκο διεκδικεί με αξιώσεις τη νίκη στις σλοβακικές εκλογές
|Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

Εκλογές Σλοβακίας: Επικρατέστερος στις δημοσκοπήσεις ο ρωσόφιλος

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2023, 10:01

Σίγουρα καλύτερα από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από καιρού εις καιρόν σε όλες τις συμμαχικές χώρες, οι επικείμενες εκλογές στη Σλοβακία θα αποκαλύψουν πόσο βαθιά είναι τα φιλοουκρανικά ή τα φιλορωσικά αισθήματα κάποιων Ευρωπαίων.

Σημειώνοντας ότι η Σλοβακία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, η Corriere έγραψε ότι είναι όλως ανησυχητικά τα αντιουκρανικά αισθήματα που τρέφουν ορισμένοι στη Δύση. Οι εν λόγω εκλογές είναι πρόωρες και θα διεξαχθούν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο λαϊκιστής ηγέτης της τοπικής Κεντροαριστεράς Ρόμπερτ Φίκο, ήδη δύο φορές πρωθυπουργός (τις περιόδους 2006-2010 και 2012-2018), είναι σταθερά και σθεναρά αντίθετος στην αποστολή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έχει όμως πολλές πιθανότητες να κυβερνήσει ξανά.

Ολη η προεκλογική εκστρατεία του βασίστηκε σε αυτό το στοιχείο και, σύμφωνα με τα γκάλοπ, πήγε καλά. Και όχι μόνο αυτό: ο Φίκο είναι, επιπλέον, πολέμιος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Θα έχουμε δεύτερο Ορμπαν; Ενας ο κανονικός, συν ένας άλλος, μας κάνουν δύο, έγραψε η Ιρένε Σοάβε. Αν εκλεγεί ο Φίκο, η απομόνωση του ούγγρου γείτονά του από τις αποφάσεις περί εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούσε να τερματιστεί.

«Ο ρώσος πρεσβευτής στη Σλοβακία πανηγυρίζει δημοσίως και διαδίδει fake news. Ομως τι κάνει η σημερινή φιλοδυτική πλειοψηφία στη Σλοβακία; Οπως ήταν αναμενόμενο, διασπάται. Και κάθε διαμάχη στον συνασπισμό ανοίγει ρήγματα δυσαρέσκειας στους ψηφοφόρους. Το 51% των Σλοβάκων πιστεύει ήδη ότι το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία ευθύνονται για τον πόλεμο. Η Μόσχα παρακολουθεί…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...