286
Σεούλ, Ιούνιος 2023: τα μέλη του ποπ γκρουπ BTS εικονίζονται σε πανό που ανεμίζουν οπαδοί τους σε συναυλία για τα δεκάχρονά τους | Chung Sung-Jun/Getty Images

Γιατί αυτοκτονούν τα αστέρια της κορεάτικης ποπ;

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2023, 11:45
Σεούλ, Ιούνιος 2023: τα μέλη του ποπ γκρουπ BTS εικονίζονται σε πανό που ανεμίζουν οπαδοί τους σε συναυλία για τα δεκάχρονά τους
|Chung Sung-Jun/Getty Images

Γιατί αυτοκτονούν τα αστέρια της κορεάτικης ποπ;

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2023, 11:45

Είναι γυαλιστερή η ζωή τον κορεατών ποπ σταρ, έγραψε η Corriere della Sera, αλλά μάλλον σύντομη. Οχι ότι δύει απότομα το άστρο τους για καλλιτεχνικούς λόγους. Μάλλον τα παιδιά, κυρίως τα αγόρια, πιέζονται αφόρητα να ζουν όπως δεν επιθυμούν τα ίδια, έτσι κάποια φθάνουν ακόμη και στην αυτοκτονία.

«Η K-Pop, δηλαδή η κορεάτικη ποπ, είναι το δημοφιλέστερο μουσικό είδος παγκοσμίως σήμερα, ιδίως μεταξύ των πολύ νέων ανθρώπων. Αντιπροσωπεύει την ήπια δύναμη της Σεούλ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό».

Τα γκρουπάκια αυτά είναι «επιδραστικά», με πιο γνωστό απ’ όλα το BTS, που υπάρχει εδώ και μια δεκαετία και έχει εκατομμύρια θαυμαστές, σημείωσε η Corriere. «Το θαύμαζε και η Μικέλα Μούρτζια, η οποία αφού άκουσε κάποια επιτυχία του άρχισε να μαθαίνει κορεάτικα».

(Οι απαραίτητες συστάσεις, για τους τυχόν μη γνωρίζοντες: η Μούρτζια, που πέθανε προσφάτως από καρκίνο, ήταν ιταλίδα συγγραφέας, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και της ευθανασίας, ενώ είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Μελόνι «φασιστική».)

Η Corriere επεκτάθηκε πέραν του BTS και αναφέρθηκε γενικά στους νοτιοκορεάτες ποπ αστέρες: «Η καριέρα ενός ποπ ειδώλου της Νότιας Κορέας συμβολίζει την επιτυχία της ίδιας της χώρας. Συμβάλλει και στην άνοδο του ΑΕΠ. Ομως τα πρότυπα τελειότητας στα οποία εξαναγκάζονται να ζουν τα ποπ είδωλα, η πίεση και ο έλεγχος των Μέσων, social και μη, συχνά οδηγούν κάποια από αυτά στο απονενοημένο διάβημα. Δεν τους επιτρέπεται καμία επιλογή δράσης, ούτε καν η δημοσιοποίηση των σχέσεών τους».

Και όχι μόνο αυτά. Υφίστανται και άλλα βάσανα: «Δεν τους επιτρέπεται να θρηνήσουν τον ετοιμοθάνατο πατέρα τους ούτε να εκφράζουν πολιτικές θέσεις. Αν προσπαθήσουν να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία, διαπομπεύονται. Τα ποπ είδωλα της Νότιας Κορέας δεν μπορούν να αυτοχαρακτηριστούν ομοφυλόφιλα – και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που αυτοκτονούν».

Δείγμα της τέχνης του αγορίστικου ποπ γκρουπ BTS:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...