741
Θα είναι τεράστια έκπληξη αν το κορυφαίο ατομικό βραβείο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δεν απονεμηθεί είτε στον Λιονέλ Μέσι (δεξιά) είτε στον Ερλινγκ Χάαλαντ | CreativeProtagon / Reuter

Μέσι εναντίον Χάαλαντ – Ποιος αξίζει περισσότερο τη Χρυσή Μπάλα;

Sportscaster Sportscaster 7 Σεπτεμβρίου 2023, 17:51
Θα είναι τεράστια έκπληξη αν το κορυφαίο ατομικό βραβείο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δεν απονεμηθεί είτε στον Λιονέλ Μέσι (δεξιά) είτε στον Ερλινγκ Χάαλαντ
|CreativeProtagon / Reuter

Μέσι εναντίον Χάαλαντ – Ποιος αξίζει περισσότερο τη Χρυσή Μπάλα;

Sportscaster Sportscaster 7 Σεπτεμβρίου 2023, 17:51

Ανάμεσα στους 30 υποψήφιους για τη Χρυσή Μπάλα 2023, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από το France Football, υπάρχουν αρκετοί που έλαμψαν εκτυφλωτικά στα γήπεδα της περασμένης σεζόν.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ συμπρωταγωνίστησε στον συναρπαστικό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, που καθήλωσε μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες τους ενάμισι δισεκατομμύριο ανθρώπους, και ήταν πρώτος σκόρερ του τουρνουά με οκτώ γκολ.

Ο 23χρονος Βινίσιους Τζούνιορ πραγματοποίησε μια καταπληκτική χρονιά (23 γκολ και 21 ασίστ σε 55 συμμετοχές) και ψηφίστηκε ως ο MVP της Ρεάλ Μαδρίτης. Ενας άλλος παίκτης της «Βασίλισσας», ο Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος πέρυσι κατάκτησε τη Χρυσή Μπάλα για πρώτη φορά στην καριέρα του, συνέχισε να σκοράρει με αξιοθαύμαστη συχνότητα, πριν αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία.

Με τις φοβερές επιδόσεις του στην Τότεναμ, ο Χάρι Κέιν υποχρέωσε την Μπάγερν να παρεκκλίνει από τη «σφιχτή» οικονομική πολιτική της για να τον φέρει στο Μόναχο. Το ίδιο και ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ. Για να τον αγοράσει από την Ντόρτμουντ, η Ρεάλ τής κατέβαλε πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Ο Μπουκάγιο Σακά ήταν ένας από τους «ήρωες» της πιο επιτυχημένης σεζόν της Αρσεναλ στη μετα-Βενγκέρ εποχή. Ο Κβίτσα Κβαρατσχέλια έδωσε στη Νάπολι την ώθηση που χρειαζόταν για να κερδίσει τον τίτλο στην Ιταλία – τον πρώτο της έπειτα από 33 χρόνια. Τον αποκαλούν «Κβαραντόνα» επειδή τους θυμίζει τον θρυλικό Ντιέγκο.

Θα είναι τεράστια έκπληξη, παρ’ όλα αυτά, αν το κορυφαίο ατομικό βραβείο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου απονεμηθεί σε κάποιον από τους ανωτέρω παίκτες ή σε οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο εκτός του Λιονέλ Μέσι και του Ερλινγκ Χάαλαντ. Η συζήτηση που έχει ανοίξει από χθες στα media και στα social media αφορά αυτούς τους δύο. Ποιος αξίζει το χρυσό αγαλματίδιο περισσότερο; Ο Αργεντινός, ο οποίος στον «τελευταίο χορό» του στα Μουντιάλ κατέκτησε το τρόπαιο, ή ο Νορβηγός με τις εξωπραγματικές επιδόσεις στο σκοράρισμα, στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του Κόσμου;

Βίωσαν και οι δύο μια ονειρεμένη σεζόν. Τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κατάρ ο Μέσι σκαρφάλωσε στη μόνη ποδοσφαιρική κορυφή που δεν είχε πατήσει. Δεν κέρδισε απλώς το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά οδήγησε την Αργεντινή στον θρίαμβο. Αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια της «Αλμπισελέστε», σκόραρε σε κάθε αναμέτρηση στα νοκ-άουτ, δύο φορές στον τελικό (στο σύνολο επτά γκολ), ενέπνευσε τους συμπαίκτες του, ψηφίστηκε MVP της διοργάνωσης. Πριν από το μουντιαλικό έπος του είχε κατακτήσει με την Παρί Σεν-Ζερμέν το γαλλικό πρωτάθλημα καταγράφοντας 21 γκολ και 20 ασίστ σε 41 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Χάαλαντ απουσίασε από τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου, καθώς η Νορβηγία δεν προκρίθηκε στην τελική φάση, όμως ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Μάντσεστερ Σίτι στην πορεία της προς το ιστορικό «τρεμπλ» (Τσάμπιονς Λιγκ, Πρέμιερ Λιγκ και Κύπελλο Αγγλίας), καταρρίπτοντας, μάλιστα, μια σειρά από ρεκόρ στην κορυφαία λίγκα του Κόσμου. Στην πρώτη του σεζόν με τη φανέλα της σκόραρε 52 γκολ, με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, και μοίρασε εννιά ασίστ. Στο αγγλικό πρωτάθλημα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 36 τέρματα σε 35 εμφανίσεις – κανείς δεν έχει πετύχει περισσότερα σε σεζόν 38 αγωνιστικών. Στο Τσάμπιονς Λιγκ σημείωσε 12 γκολ σε 11 συμμετοχές, και έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έφτασε τα 25 στα χρονικά της διοργάνωσης.

Η μάχη τους για τη Χρυσή Μπάλα, η οποία θα απονεμηθεί στις 30 Οκτωβρίου σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Théâtre du Châtelet, θα είναι και μάχη γενεών. Ο Μέσι είναι 36 ετών. Ο Χάαλαντ, 23. Ο Αργεντινός πλησιάζει προς το τέλος της μυθικής του καριέρας, ενώ ο Νορβηγός βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Είναι και αυτή μια σημαντική παράμετρος του «ντιμπέιτ». Δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν την άποψη ότι ο «Λέο» αξίζει το βραβείο (και) ως αναγνώριση της συνολικής σταδιοδρομίας του στα γήπεδα – ίσως να μην υπάρξει άλλη ευκαιρία. Ενώ ο «Θορ» έχει όλον τον χρόνο μπροστά του.

Ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών είναι ο πρώτος εδώ και 16 χρόνια που επιλέγεται ως υποψήφιος για τη Χρυσή Μπάλα αγωνιζόμενος στο MLS, το πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Ο προηγούμενος ήταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ το 2007, τρεις μήνες μετά τη μεταγραφή του από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Λος Αντζελες Γκάλαξι. Εκείνη την εποχή το βραβείο αφορούσε το ημερολογιακό έτος. Ενώ τώρα, τις επιδόσεις της περασμένης σεζόν: από την 1η Αυγούστου του 2022 έως την 31η Ιουλίου του 2023. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Μέσι πρόλαβε να παίξει μόλις σε δύο ματς της Ιντερ Μαϊάμι.

Αν, τελικώς, κερδίσει το… ποδοσφαιρικό Οσκαρ, θα γίνει ο πρώτος που θα το κατορθώσει παίζοντας μακριά από την Ευρώπη. Και θα κάνει τις Χρυσές Μπάλες του οκτώ, προς μεγάλη απογοήτευση του ιστορικού του αντιπάλου Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος εφέτος έμεινε εκτός λίστας για πρώτη φορά μετά το 2004.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...