563
Eνισχύεται περαιτέρω η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις πλημμυρισμένες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας | Τwitter/@NikosDendias/ΓΕΕΘΑ

Δένδιας – Φλώρος: Οι Ενοπλες Δυνάμεις στο πλευρό των πληγέντων της Daniel

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2023, 11:44
Eνισχύεται περαιτέρω η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις πλημμυρισμένες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας
|Τwitter/@NikosDendias/ΓΕΕΘΑ

Δένδιας – Φλώρος: Οι Ενοπλες Δυνάμεις στο πλευρό των πληγέντων της Daniel

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2023, 11:44

Aπό την πρώτη στιγμή της επέλασης της κακοκαιρίας Daniel οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ακραίου καιρικού φαινομένου και τον απεγκλωβισμό πολιτών από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Μόνο στον Βόλο επιχειρούσαν οκτώ φορτωτές, ένας φορτωτής-εκσκαφέας τάφρων, ένας προωθητής γαιών, έχουν διατεθεί και ελαστικές λέμβοι, ενώ 50 άτομα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από τα πλημμυρισμένα χωριά του θεσσαλικού κάμπου, αποστέλλονται ελικόπτερα (Super Puma ή/και Sikorsky S-70B) και εξωλέμβιες λέμβοι. Στην επιχείρηση ενδέχεται να λάβουν μέρος και τα Chinook  της Aεροπορίας Στρατού, η βάση των οποίων βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο.

Οπως εξήγησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τα πυροσβεστικά οχήματα, λόγω της μεγάλης στάθμης νερού, είναι δύσκολο να προσεγγίσουν γι’ αυτό οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 8ης ΕΜΑΚ προσπαθούν με λέμβους να διασχίσουν τα λιμνάζοντα νερά και να επιχειρήσουν.

Αντίστοιχα, και τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών λόγω των κεραυνών που προκαλεί η καταιγίδα. Οπότε, όπως επεσήμανε, αν και είναι όλα άμεσα διαθέσιμα για αυτές τις δυόμισι μέρες που επικρατούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι αδύνατο μέχρι να δοθεί η σχετική άδεια να πετάξουν.

Η Πυροσβεστική έχει από την Τρίτη δεχθεί περίπου 5000 κλήσεις. Προτεραιοποιούνται οι επεμβάσεις σε περιπτώσεις ευπαθών ατόμων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. 750 συμπολίτες μας έχουν απεγκλωβιστεί στην Θεσσαλία, τονισε ο εκπρόσωπος, ενώ ο αριθμός των απεγκλωβισμών σε όλη την επικράτεια είναι 820.

Εικόνα από τους πρώτους απεγκλωβισμούς με μηχανήματα του Στρατού/ΓΕΕΘΑ/ΙΝΤΙΜΕnews

Oι εικόνες του Steyr της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (βίντεο κάτω) να προχωρά απτόητο (χάρη και στις ικανότητες του χειριστή του), μέσα στα ορμητικά νερά που είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους του Βόλου, έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου και την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με ενημέρωσε για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας και ήδη –σημειώνει– έχουν διατεθεί προσωπικό και μέσα, όπως και χώρος φιλοξενίας πολιτών στις εγκαταστάσεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

«Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας ενισχύουν σήμερα τη συνδρομή τους, σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας που  επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη), προκειμένου να επιβλέψει τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, εγκαθίσταται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα. Το Κέντρο Επιχειρήσεων θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

Για τον σκοπό αυτό, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λάρισα με την ακόλουθη κατανομή έργου:

1) Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της ‘Α Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)

2) Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος)

3) Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)

4) Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)

5) Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)

6) Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...