Από την άνοιξη του 2024 ξεκινάει δοκιμαστικά το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων για τη Βενετία, με τους ημερήσιους επισκέπτες να χρεώνονται 5 ευρώ για να εισέλθουν στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πόλης, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των τουριστών.
Η εκτελεστική επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου της πόλης υποστήριξε την κίνηση αυτή την Τρίτη, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η Unesco συνέστησε να προστεθεί η Βενετία στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού.
Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο, δήλωσε σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian: «Η ρύθμιση των τουριστικών ροών σε ορισμένες περιόδους είναι απαραίτητη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει η πόλη. Η Βενετία θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους».
Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών θα εξαιρεθούν, όπως και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν στην πόλη, ανέφερε η τοπική αρχή σε ανακοίνωσή της. «Ο στόχος είναι να αποθαρρυνθεί ο ημερήσιος τουρισμός σε ορισμένες περιόδους, σύμφωνα με την ευθραυστότητα και τη μοναδικότητα της πόλης» πρόσθεσε.
Το σχέδιο, το οποίο συζητείται εδώ και καιρό, πρέπει να εγκριθεί από το ευρύτερο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στις 12 Σεπτεμβρίου – άλλωστε πολλές λεπτομέρειες είναι ακόμη ασαφείς, όπως το πόσα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα. Ομως η εκτελεστική επιτροπή του συμβουλίου συμφώνησε την Τρίτη σε μια δοκιμαστική περίοδο 30 ημερών, η οποία πιθανότατα θα κατανεμηθεί σε αργίες και Σαββατοκύριακα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024.
Ο Σιμόνε Βεντουρίνι, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης για τον τουρισμό, δήλωσε, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, ότι το νέο σύστημα θα καταστήσει τη Βενετία «πρωτοπόρο σε παγκόσμιο επίπεδο». Είπε ότι δεν πρόκειται για ζήτημα κέρδους –με το προτεινόμενο τέλος των 5 ευρώ να καλύπτει μόνο τα έξοδα– αλλά για την εξεύρεση μιας «νέας ισορροπίας μεταξύ των δικαιωμάτων όσων ζουν, σπουδάζουν ή εργάζονται στη Βενετία και όσων επισκέπτονται την πόλη».
Οι αρχές της Βενετίας προσπαθούν εδώ και χρόνια να μειώσουν την πίεση από τον τεράστιο αριθμό τουριστών που συρρέουν για να θαυμάσουν αξιοθέατα όπως η γέφυρα Ριάλτο και η πλατεία του Αγίου Μάρκου. Το σχέδιο έκδοσης εισιτηρίων έχει επανειλημμένα αναβληθεί λόγω ανησυχιών ότι θα πλήξει σοβαρά τα τουριστικά έσοδα και θα θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία μετακίνησης.
Πριν από δύο χρόνια η πόλη επέβαλε απαγόρευση στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, τα οποία αποβίβαζαν χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα, ανακατευθύνοντάς τους σε ένα βιομηχανικό λιμάνι. Η απαγόρευση αποσκοπούσε επίσης στη μείωση των ζημιών από τα μεγάλα κύματα που προκαλούν τα πλοία, τα οποία διαβρώνουν τα θεμέλια της Βενετίας και βλάπτουν το εύθραυστο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας. Αλλά οι τουρίστες εξακολουθούν να έρχονται, με περίπου 3,2 εκατομμύρια να διανυκτερεύουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών Unesco συμπεριέλαβε τη Βενετία στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της το 1987 ως «εξαιρετικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα», αλλά έχει προειδοποιήσει για την ανάγκη «πιο βιώσιμης διαχείρισης του τουρισμού». Στις 31 Ιουλίου προειδοποίησε ότι η πόλη κινδυνεύει με «μη αναστρέψιμη» ζημιά εξαιτίας ζητημάτων που κυμαίνονται από την κλιματική κρίση έως τον μαζικό τουρισμό.
Η σύσταση να προστεθεί η πόλη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της επιτροπής παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News