468
Μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, συμπεριλαμβανομένου του Ενρίκε Τάριο (στο μέσον) σε διαδήλωση υπέρ του Τραμπ τον Νοέμβριο του 2020 στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Hannah McKay

Κάθειρξη 22 ετών στον «στρατηγό» της εισβολής στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 10:54
Μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, συμπεριλαμβανομένου του Ενρίκε Τάριο (στο μέσον) σε διαδήλωση υπέρ του Τραμπ τον Νοέμβριο του 2020 στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Hannah McKay

Κάθειρξη 22 ετών στον «στρατηγό» της εισβολής στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 10:54

Ο πρώην ηγέτης της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής Proud Boys καταδικάστηκε την Τρίτη σε φυλάκιση 22 ετών για τον ηγετικό του ρόλο στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τη βαρύτερη ποινή φυλάκισης που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής για την επίθεση του 2021.

Ο Ενρίκε Τάριο, 39 ετών, καταδικάστηκε για συνωμοσία με σκοπό την εξέγερση, και πιο συγκεκριμένα διότι σχεδίαζε να σταματήσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και να πλήξει έναν ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής δημοκρατίας, επιχειρώντας να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, στις οποίες ο Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τους λονδρέζικούς Times, κατά την ακροαματική διαδικασία που έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Ουάσινγκτον, ο δικαστής Τίμοθι Κέλι ανέφερε ότι ο Τάριο ήταν «ο απόλυτος ηγέτης της συνωμοσίας». Παράλληλα ωστόσο απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για ποινή κάθειρξης 33 ετών, λέγοντας ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει.

Τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 οδήγησαν στον θάνατο ενός διαδηλωτή και πέντε αστυνομικών, τέσσερις από τους οποίους αυτοκτόνησαν τους μήνες μετά τις ταραχές. Ο ίδιος δικαστής καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα άλλα τέσσερα μέλη των Proud Boys σε ποινές φυλάκισης από 10 έως 18 χρόνια για το ρόλο τους στα επεισόδια. «Εκείνη η μέρα έσπασε την μέχρι πρότινος αδιάσπαστη παράδοσή μας για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας» δήλωσε ο δικαστής Τίμοθι Κέλι.

Σύμφωνα με το Euronews, o Τάριο ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή με την επίθεση καθώς εκείνη την περίοδο δεν βρισκόταν στην Ουάσινγκτον αλλά στην Βαλτιμόρη έπειτα από δικαστική διαταγή. Ωστόσο οι εισαγγελείς έκριναν ότι «η απουσία του δεν μειώνει επ’ ουδενί την βαρύτητα των πράξεών του διότι ήταν μάλλον στρατηγός, παρά στρατιώτης».

Οπως θυμίζει ο ανταποκριτής των Times στην Ουάσιγκτον, Χιού Τόμλινσον, οι Proud Boys έγιναν γνωστοί επί προεδρίας Τραμπ κυρίως για τις συγκρούσεις τους με αριστερούς διαδηλωτές. Ο Τραμπ έχει αναφέρει -αβαντάροντας εμμέσως την ομάδα- την αξιομνημόνευτη φράση «Proud Boys κάντε πίσω και παραμείνετε σε ετοιμότητα» στη διάρκεια ενός ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν κατά την προεκλογική εκστρατείας του 2020.

Οι εισαγγελείς στο δικαστήριο της Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι οι Proud Boys έβλεπαν τους εαυτούς τους ως «στρατό του Τραμπ» και ήταν έτοιμοι να εξαπολύσουν «ολοκληρωτικό πόλεμο» για να εμποδίσουν τον Μπάιντεν να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο Τάριο, φορώντας μια πορτοκαλί φόρμα φυλακής, έδειχνε συγκινημένος καθώς ζητούσε επιείκεια από το δικαστήριο λίγο πριν από την έκδοση της ποινής του. «Δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία» δήλωσε ο ίδιος, αναγνώρισε ότι ο Τραμπ είχε χάσει τις εκλογές του 2020 και ζήτησε συγγνώμη από την αστυνομία του Καπιτωλίου και τους αμερικανούς πολιτικούς που έφυγαν από το Καπιτώλιο όταν αυτό πολιορκήθηκε.

Μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι συνελήφθησαν και τους ασκήθηκαν διώξεις. Οι μισοί και πλέον (630 άτομα) έχουν ομολογήσει την ενοχή τους και τουλάχιστον 110 έχουν καταδικαστεί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε ποινές φυλάκισης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...