1492
Υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα στον Βόλο | Πηγή: magnesianews.gr

Κακοκαιρία Daniel: Βιβλική καταστροφή σε Μαγνησία και Σποράδες

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 18:51
Υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα στον Βόλο
|Πηγή: magnesianews.gr

Κακοκαιρία Daniel: Βιβλική καταστροφή σε Μαγνησία και Σποράδες

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 18:51

Σύσκεψη για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel, η οποία δημιουργήθηκε από την παρουσία «ψυχρής λίμνης» στην ανώτερη ατμόσφαιρα και την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά τμήματα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών και υπηρεσιακών φορέων.

Οπως προέκυψε από τη σύσκεψη, στο «κόκκινο» παρέμεναν Θεσσαλία, Μαγνησία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα, ενώ αναμενόταν να σταλούν περισσότερα προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του «112».

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε, άλλωστε, η ανάγκη να τηρηθούν οι οδηγίες των μηνυμάτων του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης όσο διαρκούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και να ακολουθούνται πιστά οι υποδείξεις των Αρχών.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονταν το βράδυ σε Μεσσηνία και Λακωνία, ενώ την Τετάρτη σειρά θα έχουν η ανατολική Πελοπόννησος, η Αργολίδα και η δυτική Κρήτη.

Αναφορικά με την περαιτέρω εξέλιξη της κακοκαιρίας, επισημάνθηκε ότι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε δυτική Ελλάδα και Ηπειρο, όπου ωστόσο δεν φαινόταν ότι θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Σημειώθηκε, τέλος, πως η κακοκαιρία αναμενόταν να επηρεάσει το πρωί της Τετάρτης και την Αττική, αλλά επίσης εκτιμήθηκε ότι δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα που ήταν διαθέσιμα το απόγευμα, η κακοκαιρία θα επηρέαζε κυρίως τα νότια προάστια και πιθανόν να προκαλούσε προβλήματα από Πειραιά έως Σούνιο, στη Σαλαμίνα και στην Αίγινα.

Σφοδρή κακοκαιρία έπληξαν τη Μαγνησία

Τα προβλήματα μεγαλώνουν από το νερό που πέφτει σε πρωτόγνωρη ποσότητα και με σφοδρότητα επί ώρες στον Βόλο, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ. Η νεροποντή έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή κατάσταση στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Απεγκλωβισμοί με φουσκωτά στο κέντρο της πόλης (thenewspaper.gr)

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε πολλές περιοχές έχει ξεχειλίσει και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών στη Χιλιαδού, στο Οινόπνευμα, στους Αγίους Αναργύρους, στη Νεάπολη και στα Παλαιά.

Στην οδό Ιερολοχιτών κόσμος έχει καταφύγει σε ανώτερους ορόφους κατοικιών, αφού τα ισόγεια έχουν πλημμυρίσει, και ζητά βοήθεια από την Πυροσβεστική.

Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στη Νέα Ιωνία, μεγάλο δέντρο έπεσε και κατέστρεψε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Ηδη, σχεδόν στο σύνολό τους, περιοχές του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων αντιμετωπίζουν διακοπή της ηλεκτροδότησης και τα προβλήματα έχουν γίνει πάρα πολλά, τόσο σε κατοικίες όσο και σε βιομηχανικούς χώρους και επιχειρήσεις, ανέφερε στο τηλεγράφημά του το ΑΜΠΕ.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Βόλο (thenewspaper.gr)

Χωρίς τηλεφωνικές συνδέσεις, κυρίως σταθερής τηλεφωνίας, βρέθηκαν και πολλές περιοχές του Βόλου, ενώ με προβλήματα λειτουργούσε και η κινητή τηλεφωνία εξαιτίας των συνεχών κεραυνών που σάρωσαν την περιοχή.

Το υπ. Εσωτερικών έσπευσε να ανακοινώσει νωρίτερα την Τρίτη ότι τα ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων ακυρώνονται. Το υπ. Εργασίας κάλεσε από την πλευρά του τους εργοδότες στις πληττόμενες περιοχές να μεριμνήσουν «για την ασφαλή προσέλευση ή/και αποχώρηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» για την προστασία τους.

Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο (thessaliatv.gr)

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των καιρικών φαινομένων επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, εκτός από τη μητροπολιτική περιοχή του Βόλου, σε όλη την περιοχή του Πηλίου και την ορεινή Μαγνησία γενικότερα.

Λόγω των πολύ δυσμενών συνθηκών και της υπερχείλισης χειμάρρων έχουν διακοπεί από το πρωί και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Βόλου και Λάρισας, ενώ περιορισμένα είναι και τα δρομολόγια λεωφορείων και εκτελούνται μόνο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ακινητοποιημένα έμειναν επίσης τα λεωφορεία των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου: δεν εκτελούν δρομολόγια, τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια.

516 mm βροχής καταγράφηκαν στη Ζαγορά

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, στην περιοχή της Ζαγοράς Πηλίου, από τη Δευτέρα έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης (08:20) είχαν καταγραφεί 516 mm βροχής. Υπενθυμίζεται ότι το 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου.

Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες θα συνεχιστούν, παρουσιάζοντας ένταση και διάρκεια, κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα τη Δευτέρα και την Τρίτη, με πολύ μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία αναμένεται να δράσουν σωρευτικά στα πλημμυρικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώνονται, εντείνοντας τα προβλήματα, ανέφερε στην πρόγνωσή του το ΕΑΑ/Meteo.gr.

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι περιοχές που θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής τις επόμενες ημέρες είναι: Πιερία, Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Λαρίσης), Σποράδες, ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), κεντρική Στερεά (Ευρυτανία), ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία), νότια Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Λακωνία) και τοπικά στην Ηπειρο (Αρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία).

ΕΑΑ / meteo.gr

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του ΕΑΑ/Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετώπισε πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται περίπου 650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας περίπου 550-600 mm.

Για λόγους σύγκρισης αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο βροχοπτώσεις περίπου 400 mm σε έναν χρόνο.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για τη Δευτέρα και την Τρίτη παρέμενε στην «Κατηγορία 5» («Ακραία βροχόπτωση»).

Ποτάμια οι δρόμοι και στη Σκιάθο (Skiathoslife.gr)
(Skiathoslife.gr)

Νεκρός ηλικιωμένος κτηνοτρόφος – Καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε

Θύμα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας στην περιοχή του Ανω Βόλου, που σαρώνει τον Βόλο και τη Μαγνησία, έπεσε ηλικιωμένος κτηνοτρόφος αγνώστων προς το παρόν στοιχείων, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού στην ευρύτερη περιοχή του Ανω Βόλου, την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο που στέγαζε τα πρόβατά του.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον άτυχο άνδρα και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα λόγω καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονταν οι έρευνες της ΕΜΑΚ και της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό ενός άνδρα στην Αγία Αικατερίνη Βόλου. Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ένας άνδρας 34 ετών προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του ένα ρέμα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης Βόλου, άνοιξε την πόρτα και παρασύρθηκε. Στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επέβαινε και ο γιος του, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

Λέκκας: Πρωτοφανή τα ύψη βροχοπτώσεων στην ανατολική Θεσσαλία

«Ενα ακραίο φαινόμενο συνιστούν τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Θεσσαλίας» ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Οπως τόνισε, ειδικά στο Πήλιο, καταγράφηκε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα πάνω από 500 mm ύψος βροχής με εξαιρετικά μεγάλη ραγδαιότητα.

«Το μέγεθος της βροχόπτωσης, παρότι πρωτοφανές, δικαιολογείται απόλυτα με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης αφενός, και αφετέρου λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και της εγκάρσιας επιμήκους διάταξης του Πηλίου προς το μέτωπο της κίνησης του συστήματος» σημείωσε και πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά υψηλός και ακραίος, εντούτοις η πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις στις υποδομές στην περιοχή του Πηλίου είναι θετική».

Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι «οι υποδομές στον ορεινό όγκο του Πηλίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι μετά τις βροχοπτώσεις του 2017 και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, έγινε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μια συστηματική προσπάθεια για την κατασκευή των υποδομών με βάση νέα δεδομένα, που συνέβαλε στην αυξημένη ανθεκτικότητα των έργων».

«Εξαιρετικά απροσδιόριστος παράγοντας στον πλημμυρικό κίνδυνο, ωστόσο, παραμένει το ποσοστό της στερεοπαροχής, δηλαδή η ποσότητα των φερτών υλικών που παρασύρονται από τη βροχή και τα ορμητικά νερά, η οποία στο Πήλιο και ευρύτερα είναι σημαντική λόγω του ευαποσάθρωτου χαρακτήρα των γεωλογικών σχηματισμών και ιδιαίτερα των σχιστολιθικών σχηματισμών που απαντούν στην περιοχή» υπογράμμισε.

«Επισημαίνεται, τέλος, ότι σημειώθηκε πλήθος περιπτώσεων μη συμμόρφωσης προς τις οδηγίες δια μέσου του 112, γεγονός το οποίο κυρίαρχα αποδίδεται στην άγνοια ή στη μειωμένη αντίληψη κινδύνου» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus για τις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας

Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις περιοχές της περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας οι οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR692) της ΕΕ.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι οποίες επλήγησαν από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν την Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την ΕΕ και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...