1221
Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν ανταλλάσσουν χειραψία πριν από την έναρξη της συνάντησής τους στην Αγκυρα | REUTERS/Cagla Gurdogan

«Γειά σου Γιώργο»: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 13:34
Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν ανταλλάσσουν χειραψία πριν από την έναρξη της συνάντησής τους στην Αγκυρα
|REUTERS/Cagla Gurdogan

«Γειά σου Γιώργο»: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 13:34

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Αγκυρα, σε μία πρώτη προσπάθεια επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων.

Πρόκειται για το πρώτο τετ α τετ των επικεφαλής των δύο υπουργείνν Εξωτερικών έπειτα από δύο χρόνια.

Η υποδοχή που επεφύλαξε ο Χακάν Φιντάν στον Γιώργο Γεραπετρίτη ήταν εγκάρδια, καλωσορίζοντας τον στην τουρκική πρωτεύουσα με αγκαλιές και ένα  «Γειά σου Γιώργο!» (δείτε το βίντεο κάτω).

Εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα και τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε ανώτατο επίπεδο , ανάμεσά τους και αυτή μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι κάπως αμήχανοι απέναντι στον φωτογραφικό φακό υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην πρώτη φωτογραφία από τη συνάντηση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών/Twitter@GreeceMFA

Οπως ανέφεραν στις κοινές τους δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, αποφασίστηκε η επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Με την Ελλάδα μπήκαμε σε μια νέα εποχή»,  είπε ο Χακάν Φιντάν, δήλωση που ανέδειξαν το επίσημο πρακτορείο Αnadolu και στα ρεπορτάζ τους τα τηλεοπτικά δίκτυα στη γείτονα (δείτε κάτω από το Haberturk).

Είναι απαραίτητο «να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης και όπως έκανε γνωστό, με τον τούρκο ομόλογό του συμφώνησαν ο οδικός χάρτης να περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:

Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στις 16 Οκτωβρίου.

Δεύτερον, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση. Οι συνομιλίες αυτές θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός των Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση του Μεταναστευτικού όσο και κάθε άλλου συναφούς ζητήματος είναι η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας και είχαμε σήμερα την ευκαιρία με τον κ. Φιντάν να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τη Συρία, για τη Λιβύη, για τις συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».

«Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό της περιφερειακής σταθερότητας είναι σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας, με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την προσέγγιση», παρατήρησε με νόημα ο κ. Γεραπετρίτης.

Στο ίδιο πάντα πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη «να εδραιώσουμε σχέσεις αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό στην ισότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, καθώς και την μη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις». «Ενα κλίμα -όπως ειπε- το οποίο βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό που κρατά ανοιχτό ένα απευθείας δίαυλο επικοινωνίας που επιτρέπει αποκλιμάκωση κρίσεων και τη θέση γερών βάσεων για τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα. Σχέσεις που θέλουμε να εξελιχθούν επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και ιδίως του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως κατεξοχήν η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών».

Με βάση τα ανωτέρω, αποστολή των δύο υπουργών, όπως επεσήμανε, είναι:

«Πρώτον να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις».

»Δεύτερον, να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων».

»Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».

Κομβικά σημεία, όπως τόνισε, θα είναι πρώτα απ’ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου και η διοργάνωση μετά από επτά χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Η εμπειρία των τελευταίων ετών κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οι εξωγενείς κρίσεις καθίστανται κανονικότητα, παρά εξαίρεση, κάτι που αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών, της ενεργειακής κρίσης και της επισιτιστικής ανασφάλειας αποτελούν σημαντικά παραδείγματα πεδίων που μπορούμε να συνεργαστούμε για το κοινό καλό», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανάλαβε ότι «οι θέσεις μας είναι γνωστές», χαρακτηρίζοντας «κρίσιμο και αναγκαίο βήμα την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών, στο πλαίσιο που έχει τεθεί από τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας , υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα από μακρού χρόνου και με συνέπεια την υποστηρίζει, οφείλοντας ασφαλούς να πληρούνται τα προαπαιτούμενα κριτήρια, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Η πορεία αυτή είχε δυσκολίες. Προσβλέπω σε μια αγαστή συνεργασία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων», ήταν η ευχή του.

Σε σχέση με τις μειονότητες, «μιλήσαμε και αναδείξαμε τα θέματα που τις αφορούν. Για εμάς είναι γέφυρες συνεργασίας και όλοι οι πολίτες μας στην Ελλάδα απολάβουν ισονομία και ισοπολιτείας».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την προσέγγιση που επιχειρούμε. Αυτό θα συμβάλλει ουσιωδώς στις διμερείς μας συζητήσεις, είναι όμως αναγκαίο και για το μείζον αγαθό της ευημερίας μας».

«Η ευθύνη την οποία επωμιζόμαστε είναι ανάλογη της ιστορικής ευκαιρίας που παρουσιάζεται και στις δύο κυβερνήσεις να εδραιώσουμε μια μακρά σχέση καλής γειτονίας για το αμοιβαίο όφελος των λαών μας και μια βιώσιμη κατάσταση ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας.

»Γνωρίζουμε ότι οι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου και τα πάθη που κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά δεν διαγράφονται μονοκοντυλιά. Όμως έχουμε τη διάθεση και τη βούληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και την αμοιβαία κατανόηση για να αναζητήσουμε κοινούς τόπους και να διαρρήξουμε εδραιωμένες αντιλήψεις και όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον να μην προκαλούνται κρίσεις», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης απευθυνόμενος στον τούρκο ομόλογό του.

«Για να επιτευχθεί όμως αυτό», παρατήρησε,  «απαιτείται προσήλωση σε οικουμενικές και θεμελιώδεις αξίες, όπως η αυστηρή και καθολική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα διαπνέεται από ειλικρίνεια σε συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση και από σεβασμό προς τους δύο λαούς. Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και από την πλευρά της τουρκικής», κατέληξε και έκλεισε τις δηλώσεις του με την ευχή «να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν. Με όραμα την ασφάλεια και την ευημερία των δύο λαών, αλλά και των μελλοντικών γενεών».

Χακάν Φιντάν: «Μπαίνουμε σε νέα εποχή»

«Μπαίνουμε σε μία νέα θετική εποχή» στις σχέσεις με την Ελλάδα, υπογράμμισε από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σημειώνοντας ότι η αρχή έγινε από τη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους σε θετικό κλίμα, ενώ έκανε λόγο για «ταύτιση απόψεων για επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου».

Οπως είπε ο κ. Φιντάν, Αθήνα και Αγκυρα έχουν διαφορά απόψεων για το Αιγαίο, τη Μεσόγειο, «συμφωνήσαμε ωστόσο να φέρουμε στο τραπέζι νέες προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων».

Μετά το πέρας των επαφών του στην Αγκυρα, ο κ. Γεραπετρίτης επισκέφθηκε την ελληνική πρεσβεία, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το προσωπικό.

Εικόνα

Ο υπουργός ευχαρίστησε θερμά τον επικεφαλής (πρέσβη Χριστόδουλου Λάζαρη) και τα στελέχη της πρεσβείας μας στην Αγκυρα για τη συνεισφορά τους στην υποστήριξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την την επιτυχή προετοιμασία της επίσκεψης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...