715
Συσκευασία ενέσεων Wegovy, φαρμάκου νέας γενιάς για την απώλεια βάρους | CreativeProtagon

Πώς μια ένεση για το αδυνάτισμα ντοπάρει την δανέζικη οικονομία

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 16:11
Συσκευασία ενέσεων Wegovy, φαρμάκου νέας γενιάς για την απώλεια βάρους
|CreativeProtagon

Πώς μια ένεση για το αδυνάτισμα ντοπάρει την δανέζικη οικονομία

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 16:11

Η χρηματιστηριακή αξία της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, χάρη στην τεράστια επιτυχία των φαρμάκων της Wegovy και Ozempic τα οποία προορίζονταν αρχικά για άτομα με διαβήτη τύπου 2 αλλά συνταγογραφούνται πλέον συχνά και για απώλεια βάρους.

Oπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph «οι πάντες από τον Μπόρις Τζόνσον μέχρι τον Ελον Μασκ, ζητούν διακαώς το φάρμακο για την απώλεια βάρους, για να μην αναφέρουμε το ευρύ κοινό, αφήνοντας την εταιρεία να αγωνίζεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση». Στη Βρετανία το Wegovy κυκλοφόρησε μόλις την Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου.

Η αυξανόμενη ζήτηση των φαρμάκων Wegovy και Ozempic για την απώλεια βάρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μέχρι θαυματουργό αντίκτυπο στην οικονομία της Δανίας. Μόνο κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023, χάρη στις πωλήσεις του Wegovy η κατασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, Novo Nordisk, έχει αποκομίσει κέρδη σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές το Wegovy μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν το 15% του σωματικού τους βάρους μέσα λιγότερο από 16 μήνες.

«Το μέγεθος της επιτυχίας της Novo Nordisk δεν μπορεί να υποτιμηθεί» τονίζει η Telegraph. Mετά την πρόσφατη άνοδο της τιμής της μετοχής της, η αξία της επιχείρησης προσεγγίζει τα 397 δισ. ευρώ. Κοντεύει να γίνει η μεγαλύτερη βάσει χρηματιστηριακής αξίας εταιρεία της Ευρώπης και είναι ήδη μεγαλύτερη από τις 10 επόμενες δανέζικες εταιρείες μαζί!

Ωστόσο, «στη μικρή σκανδιναβική χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων, η αλματώδης άνοδος της εταιρείας αντιμετωπίστηκε με ένα μείγμα ευφορίας και ανησυχίας» τονίζει η βρετανική εφημερίδα. Πολλοί από τους μετόχους της Novo Nordisk είναι δανοί πολίτες και περήφανοι για τον εθνικό πρωταθλητή που φέρνει τεράστια κέρδη στη χώρα. Παράλληλα, η εταιρεία ξοδεύει πολλά χρήματα σε νέα εργοστάσια, συχνά σε περιοχές που κατά τα άλλα στερούνται επενδύσεων.

Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν τις εθνικές διαστάσεις που έχει η επιτυχία της Novo Nordisk:

  • Η δραστηριότητα της εταιρείας αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης και του εμπορικού πλεονάσματος της Δανίας.
  •  Αν δεν υπήρχε η αλματώδης ανάπτυξη της εταιρείας η χώρα θα βρισκόταν σε ύφεση.
  •  Η Δανία τα πήγε καλύτερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία μετά την πανδημία σε μεγάλο βαθμό χάρη στην επιτυχία της φαρμακοβιομηχανίας της, οι εξαγωγές της οποίας έχουν περίπου τετραπλασιαστεί από το 2019.

Υπάρχουν όμως και χαμένοι από αυτό το success story. Οπως σημείωσε το CNN, η αύξηση της ζήτησης για τα φάρμακα της δανέζικης εταιρείας -τα οποία βοηθούν στην απώλεια βάρους- είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ελλείψεων σε παγκόσμιο επίπεδο οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα στους ασθενείς με διαβήτη που βασίζονται στο Ozempic για τη διαχείριση της πάθησής τους.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Kaiser Family Foundation, σχεδόν οι μισοί από τους ενήλικες Αμερικανούς που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα ενδιαφέρονταν να λάβουν ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους που θα γνώριζαν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η Telegraph σημειώνει με γλαφυρό τρόπο πως σύμφωνα με κάποιους αναλυτές η Novo Nordisk μπορεί να «κουτούλησε» τυχαία πάνω σε κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει «ένα από τα φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία. Οι πωλήσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 33% φέτος»…

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι επιμένουν ότι η υπερβολική εξάρτηση της χώρας από μία και μόνο επιχείρηση θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη εάν η φάση της ανόδου δώσει τη θέση της σε μια καθοδική περίοδο. «Υπάρχουν κι άλλες μεγάλες εταιρείες στη Δανία και είναι επίσης σημαντικές, αλλά δεν είχαμε ποτέ κάτι τόσο μεγάλο ούτε κάτι που να αναπτύσσεται τόσο γρήγορα», σημείωσε ο Λας Ολσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Danske Bank.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η φαρμακευτική εταιρεία είναι μακράν ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στη Δανία ενώ στον οικονομικό Τύπο της χώρας διατυπώθηκε πρόσφατα με δηκτική διάθεση το ερώτημα αν η δανέζικη οικονομία πρόκειται να γίνει μια… θυγατρική της Novo Nordisk. Ο Ολσεν επιμένει πως «αν κερδίζεις πολλά, μπορεί επίσης να χάσεις και πολλά. Σαφώς, κάποια μέρα μπορεί να συμβεί το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα με τη Novo Nordisk».

Κάποιοι αναλυτές παραπέμπουν στο στόρι της φινλανδικής Nokia. Το 2011 παρέμενε ακόμα η μεγαλύτερη εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Λίγα χρόνια αργότερα ωστόσο, η εταιρεία διαλύθηκε και η δραστηριότητά της στον τομέα των κινητών τηλεφώνων πουλήθηκε στη Microsoft, η οποία στη συνέχεια την έκλεισε.  Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Nokia έχουν συνδεθεί από τους ειδικούς με μια ολόκληρη δεκαετία στασιμότητας για τη φινλανδική οικονομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...