628
Η τελευταία συνάντηση μεταξύ Κιμ Γιονγκ Ουν και Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε την άνοιξη του 2019 στο Βλαδιβοστόκ | Mikhail Svetlov/Getty Image

Ο Πούτιν ζητάει από τον Κιμ όπλα για το ουκρανικό μέτωπο

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 17:44
Η τελευταία συνάντηση μεταξύ Κιμ Γιονγκ Ουν και Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε την άνοιξη του 2019 στο Βλαδιβοστόκ
|Mikhail Svetlov/Getty Image

Ο Πούτιν ζητάει από τον Κιμ όπλα για το ουκρανικό μέτωπο

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 17:44

Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Ρωσία αυτόν τον μήνα για να συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο BBC. Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο η Βόρεια Κορέα να παράσχει στη Μόσχα όπλα για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ακριβής τοποθεσία της προγραμματισμένης συνάντησης δεν είναι σαφής. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο για την αναφορά, που μεταδόθηκε και από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ούτε από τη Βόρεια Κορέα ούτε από τη Ρωσία. Πηγές μετέφεραν στους New York Times ότι ο Κιμ είναι πολύ πιθανό να ταξιδέψει με θωρακισμένο τρένο μέχρι το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Απω Ανατολή.

Η είδηση της πιθανής συνάντησης των δυο ηγετών έρχεται μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι έχει νέες πληροφορίες πως οι διαπραγματεύσεις για τα όπλα μεταξύ των δύο χωρών «προχωρούν ενεργά».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, είπε ότι ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, προσπάθησε να «πείσει την Πιονγιάνγκ να πουλήσει πυρομαχικά πυροβολικού» στη Ρωσία, κατά την πρόσφατη επίσκεψής του στη Βόρεια Κορέα.

Τα όπλα που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση περιελάμβαναν τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) Χουασόνγκ, που πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος της χώρας που χρησιμοποιεί στερεά προωθητικά. Ηταν η πρώτη φορά που ο Κιμ άνοιξε τις πόρτες της χώρας σε ξένους επισκέπτες μετά την πανδημία της Covid.

Ο Πούτιν και ο Κιμ από τότε έχουν ανταλλάξει επιστολές «υποσχόμενοι να αυξήσουν τη διμερή συνεργασία τους» δήλωσε. «Προτρέπουμε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για τα όπλα με τη Ρωσία και να τηρήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πιονγιάνγκ να μην παρέχει ή πουλήσει όπλα στη Μόσχα» είπε ο Κίρμπι.

Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, εάν η Βόρεια Κορέα τελικά προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία. Υπάρχει ανησυχία τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Σεούλ για το τι θα εξασφάλιζε η Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα από μια τέτοια συμφωνία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην Ασία.

Τη Δευτέρα, η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας ενημέρωσε ότι ο Σοϊγκού πρότεινε στη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις, παρόμοιες με αυτές που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία στο πλαίσιο της συμμαχίας τους.

Ενας άλλος φόβος είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει τη Βόρεια Κορέα με όπλα στο μέλλον, τη στιγμή που η Πιονγιάνγκ τα χρειάζεται περισσότερο. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πιθανότητα ο Κιμ να ζητήσει από τον Πούτιν να του παράσχει προηγμένη τεχνολογία ή γνώση σχετικά με τα όπλα, ώστε να βελτιώσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο, μια συμφωνία θα μπορούσε να καταλήξει να είναι περισσότερο συναλλακτική παρά στρατηγική. Προς το παρόν η Ρωσία χρειάζεται όπλα και η Βόρεια Κορέα, που υπόκειται σε μόνιμες κυρώσεις, χρειάζεται χρήματα και τρόφιμα.

Οι New York Times αναφέρουν ότι η συνάντηση μεταξύ Κιμ και Πούτιν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική ακτή της Ρωσίας. Ο διπλωματικός ανταποκριτής της εφημερίδας, Εντουαρντ Γουόνγκ, είπε στο BBC News ότι μια ομάδα βορειοκορεατών αξιωματούχων ταξίδεψε στο Βλαδιβοστόκ και στη Μόσχα στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η ομάδα από τη Βόρεια Κορέα «περιελάμβανε αξιωματικούς ασφαλείας που ασχολούνται με το πρωτόκολλο που περιβάλλει τα ταξίδια της ηγεσίας, οπότε αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι για τους αξιωματούχους που το εξετάζουν» είπε ο Γουόνγκ. Η Πιονγιάνγκ και η Μόσχα έχουν αρνηθεί στο παρελθόν ότι η Κίνα προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τζον Εβεραρντ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Κορέα μεταξύ 2006 και 2008, δήλωσε στο BBC ότι η δημοσιότητα γύρω από την πιθανή επίσκεψη είναι ένας «ισχυρός λόγος για τον οποίο η επίσκεψη είναι πλέον απίθανο να πραγματοποιηθεί», καθώς ο Κιμ είναι «εντελώς παρανοϊκός με την προσωπική του ασφάλεια».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...