421
Κιότο, 18 Ιουλίου 2019: το τριόροφο κτίριο έχει παραδοθεί στις φλόγες, μια πύρινη κόλαση για δεκάδες εργαζόμενους | Kyodo

Σοκ σε δίκη στην Ιαπωνία: Εγώ έκαψα 36 ανθρώπους αλλά είμαι… αθώος

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 11:01
Κιότο, 18 Ιουλίου 2019: το τριόροφο κτίριο έχει παραδοθεί στις φλόγες, μια πύρινη κόλαση για δεκάδες εργαζόμενους
|Kyodo

Σοκ σε δίκη στην Ιαπωνία: Εγώ έκαψα 36 ανθρώπους αλλά είμαι… αθώος

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 11:01

To 2019 έβαλε φωτιά σε ένα στούντιο στο Κιότο της Ιαπωνίας –έκαψε 36 ανθρώπους. Τέσσερα χρόνια μετά παραδέχτηκε την πράξη του, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, άρα είναι… αθώος.

«Ηταν ο μόνος τρόπος για να ακουστώ τότε», είπε στη δίκη του που ξεκίνησε την Τρίτη στο Κιότο, την παλαιά πρωτεύουσα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οι δικηγόροι του, όπως αναμενόταν, επικαλέστηκαν τα ψυχιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πελάτης τους και ζήτησαν την αθώωσή του.

Ο 45χρονος σήμερα Σίνζι Αόμπα συνελήφθη μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο στούντιο animation τον Ιούλιο του 2019, από την οποία σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 32, συμπεριλαμβανομένου και του δράστη. Εναντίον του έχουν απαγγελθεί, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

«Εγώ το έκανα», δήλωσε ο Αόμπα ενώπιον του δικαστηρίου του Κιότο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. «Δεν πίστευα ότι θα πεθάνουν τόσοι άνθρωποι και τώρα νομίζω ότι το παράκανα», πρόσθεσε με μια δόση κυνισμού.

Ο Αόμπα σε λήψη από κάμερα ασφαλείας, πριν τον εμπρησμό του στούντιο KyoAni (Kyodo)

Ο Αόμπα εμφανίστηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό αμαξίδιο, καθώς τραυματίστηκε και ο ίδιος σοβαρά από την πυρκαγιά. Περισσότερο από το 90% του σώματός του είχε υποστεί εγκαύματα και πέρασε πολλές εβδομάδες σε κώμα, ενώ ανέκτησε τη χρήση των φωνητικών του χορδών έπειτα από χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με τον Τακαχίρο Ουέντα, έναν από τους γιατρούς που τον είχε αναλάβει, ο Αόμπα χρειάστηκε να υποβληθεί συνολικά σε 12 εγχειρήσεις. «Θέλω να εξηγήσει τα πάντα στο δικαστήριο και να εκφράσει την ειλικρινή του μεταμέλεια και να ζητήσει συγνώμη» από τα θύματα και τις οικογένειές τους, σημείωσε ο Ουέντα την Κυριακή.

Τον Δεκέμβριο του 2020, αφού κρίθηκε «ικανός προς καταλογισμό», απαγγέλθηκαν εναντίον του Αόμπα κατηγορίες. Όμως οι δικηγόροι του επέμειναν ότι ο πελάτης τους είναι αθώος, επικαλούμενοι τα ψυχιατρικά του προβλήματα.

Ωστόσο, ο ίδιος έχει υποπέσει σε ασάφειες.

Το κίνητρο του Αόμπα παραμένει ασαφές, καθώς δεν είχε καμία σχέση με το στούντιο Kyoto Animation (KyoAni), αν και υπάρχουν αναφορές ότι το είχε κατηγορήσει ότι του έκλεψε μία ιδέα για σενάριο.

Επιπλέον, έχει πει ότι χρησιμοποίησε βενζίνη για να βάλει τη φωτιά, με σκοπό να κάψει πολλούς, αν και υποστήριξε ότι πίστευε πως μόνο δύο άτομα θα καίγονταν. Κάηκαν 36, δεκάδες άλλοι ακόμα υποφέρουν από φρικτά εγκαύματα.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, εισέβαλε στο κτίριο του στούντιο και αφού έριξε βενζίνη έβαλε φωτιά, φωνάζοντας: «Θα πεθάνετε».

Πυροσβέστες είχαν δηλώσει τότε στον Τύπο ότι το περιστατικό ήταν «πρωτοφανές» και ότι δυσκολεύτηκαν «εξαιρετικά» να σώσουν τους εργαζόμενους στο στούντιο και να κατασβέσουν την φωτιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...