388
Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια ο κάθε πολίτης αποκτά πρόσβαση σε τίτλους του Δημοσίου με ελκυστική απόδοση | Shutterstock

Λαϊκός καπιταλισμός με έντοκα γραμμάτια για όλους

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 4 Σεπτεμβρίου 2023, 18:57
Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια ο κάθε πολίτης αποκτά πρόσβαση σε τίτλους του Δημοσίου με ελκυστική απόδοση
|Shutterstock

Λαϊκός καπιταλισμός με έντοκα γραμμάτια για όλους

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 4 Σεπτεμβρίου 2023, 18:57

Ο κύβος ερρίφθη. Μετά από 15 και πλέον χρόνια το Δημόσιο πρόκειται να εκδώσει την πρώτη σειρά εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν απευθείας, στο όνομα τους, οι απλοί καταθέτες.

Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη έκδοση μιας μορφής «λαϊκών ομολόγων» τα οποία θα απευθύνονται στο αποταμιευτικό κοινό. Η προοπτική αυτή μοιάζει ελκυστική καθώς οι αποδόσεις που έχουν οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες είναι πολύ χαμηλές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων με «ελεύθερη είσοδο» για το κοινό θα γίνει το διάστημα από 6 έως 9 Νοεμβρίου. Το ύψος της έκδοσης θα είναι ένα δισ. ευρώ και ανάλογα με τη ζήτηση μπορεί να αυξηθεί έως το 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών και δεδομένου ότι για αυτή τη σειρά αναμένεται να υπάρξει μεγάλη ζήτηση, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τους αποταμιευτές, το επιτόκιο υπολογίζεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 3,84% που είχε διαμορφωθεί στην τελευταία έκδοση ετήσιων εντόκων.

Αλλά ακόμη και αν η ετήσια απόδοση διαμορφωθεί στο 3,5% είναι για τους απλούς καταθέτες υπερδιπλάσια από το επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης διάρκειας ενός έτους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον προηγούμενο μήνα στις νέες καταθέσεις άμεσης ζήτησης (ταμιευτηρίου ή όψεως), το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο ναι μεν αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, αλλά βρίσκεται στο 0,35%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,50%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,71%.

Τι λέει ο ΟΔΔΗΧ

Τα λαϊκά ομόλογα στοχεύουν στις μικρές αποταμιεύσεις. Οι εκδόσεις αυτές απευθύνονται, όπως και στο μακρινό παρελθόν, σε μικροεπενδυτές που θα μπορούν να τοποθετήσουν ποσά έως 20.000 ευρώ ανά άτομο. Αυτή είναι η αρχική σκέψη, ενδεχομένως το όριο να περιοριστεί στα 10.000 ευρώ για να υπάρξει η δυνατότητα να μπουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.

Και σήμερα οι καταθέτες μπορούν να απευθυνθούν στην τράπεζά τους και να ζητήσουν να τους αγοράσει, δηλαδή να τοποθετήσει στο όνομα τους, ένα ποσό σε έντοκα γραμμάτια. Η διαφορά έγκειται στο ότι στην έκδοση της 6ης Νοεμβρίου θα μπορούν οι ιδιώτες να εγγραφούν ηλεκτρονικά, με το όνομα και το ΑΦΜ τους, αποκτώντας αυτόν τον τίτλο χωρίς καμία μεσολάβηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...