547
Η Δώρα Παντέλη έχει πάρει υποτροφία στο NCAA και πριν από τέσσερα χρόνια έγινε η πρώτη γυναίκα που περιέγραψε παιχνίδι στη Euroleague και στο Final Four της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, στην Ελλάδα | Facebook / CreativeProtagon

Επιτέλους, σπορτκάστινγκ με γυναικεία «υπόκρουση»!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 2 Σεπτεμβρίου 2023, 18:06
Η Δώρα Παντέλη έχει πάρει υποτροφία στο NCAA και πριν από τέσσερα χρόνια έγινε η πρώτη γυναίκα που περιέγραψε παιχνίδι στη Euroleague και στο Final Four της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, στην Ελλάδα
|Facebook / CreativeProtagon

Επιτέλους, σπορτκάστινγκ με γυναικεία «υπόκρουση»!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 2 Σεπτεμβρίου 2023, 18:06

Το να παρακολουθώ αγώνες δεν είναι και μεταξύ των πρώτων μου προτιμήσεων, το ομολογώ. Είμαι, δε, και άσχετη, και χάνω την απόλαυση γιατί αγνοώ βασικές πληροφορίες για τα αθλήματα και τις ομάδες. Το μπάσκετ, όμως, είναι μια εξαίρεση. Το αγαπώ. Και θα δω, και θα αφοσιωθώ, και θα πανηγυρίσω.

Αυτή τη φορά, βέβαια, δεν πανηγύρισα για καλάθια, αλλά γιατί άκουσα μια γυναικεία φωνή να κάνει τη ζωντανή μετάδοση. Στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία συνοδεύουν όλα τα τηλεοπτικά αθλητικά θεάματα με τον δικό τους σχολιασμό, άρχισε το σούσουρο: «Ποια είναι αυτή;»

Είναι η αθλητικογράφος Δώρα Παντέλη και είναι η πρώτη γυναίκα που μετέδωσε ζωντανά αγώνα Μουντομπάσκετ στην ελληνική τηλεόραση. Συνέβη στις 27 Αυγούστου 2023, θα το θυμόμαστε και θα το λένε τα «Σαν Σήμερα» του μέλλοντος.

Μοιάζει τρελό να είμαστε στο 2023 και να μην έχει ξανασυμβεί να μεταδώσει γυναίκα αγώνα μπάσκετ, έτσι; Αλλά άμα κάτι μπει σε κουτάκι, δεν βγαίνει από εκεί εύκολα. Εδώ το κουτάκι έγραφε: «Τις περιγραφές των αγώνων τις κάνουν άνδρες. Τέλος!» Και το ακολουθούσαμε με ευλάβεια το μοτίβο, που κατάντησε να γίνει ένα βαθιά εδραιωμένο στερεότυπο. Τόσο εδραιωμένο, που έμοιαζε φυσιολογικό να έχουμε μπει στον 21ο αιώνα και να συνεχίζεται.

Θα μου πείτε, δεν είναι το μόνο στερεότυπο φυλετικής διάκρισης που μας έχει κατσικωθεί, υπάρχουν κι άλλα. Αλλά όταν βλέπεις τόσες άξιες γυναίκες να διεκδικούν και να κερδίζουν μια θέση στο τερέν που λέγεται αθλητική δημοσιογραφία (αναφέρω ενδεικτικά Μαρία Ζαφειράτου, Χριστίνα Βραχάλη, Αννα Καραμανλή, Λίλα Κουντουριώτη, Κατερίνα Αναστασοπούλου κ.ά.), σε χαλάει να βλέπεις ανθρώπους να ζορίζονται όταν μια από αυτές παίρνει έναν επιπλέον ρόλο τον οποίο ένας άγραφος –και άδικος– νόμος είχε παραδώσει στους άνδρες.

Τη βλέπεις την αγκύλωση στα κοινωνικά δίκτυα όσον αφορά στην αναμετάδοση ενός αγώνα από γυναίκα. Υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί. Η αλήθεια είναι, όταν το αφτί σου έχει συνηθίσει τον ανδρικό ηχητικό τόνο, δυσκολεύεται να αποδεχτεί το νέο δεδομένο. Αλλά ο δυσκοίλιος άνθρωπος, αυτός που παθαίνει αλλεργία με την αλλαγή που του σπάει τα στερεότυπα, θα πάθει αμόκ.

Καταρχάς, ο δυσκοίλιος θα γίνει υπέρ το δέον αυστηρός. Δυο σχόλια εν είδει κριτικής που είδα να κυκλοφορούν για την αναμετάδοση της Δώρας Παντέλη ήταν το «δεν καταλαβαίνουμε τι λέει» και το «είναι αδιάβαστη». Δεν είμαι η κατάλληλη να απαντήσω στο δεύτερο, στο πρώτο όμως μπορώ να πω ότι μια χαρά την καταλάβαινα τη γυναίκα, πολύ καλύτερα από κάτι άλλους σπίκερ που μιλάνε σαν τον «πρόεδρο του Εδεσσαϊκού».

Το δεύτερο, και πολύ χειρότερο, που θα κάνει ο δυσκοίλιος είναι ότι θα γίνει σεξιστής. Θα ακούσει τη γυναίκα σπίκερ στον αγώνα που παρακολουθεί και το σχόλιο του θα λέει κάτι για το στήθος και τα μπούτια της, για τις σέξι πόζες στις φωτογραφίες των κοινωνικών της δικτύων, για το ότι η ομορφιά την έφερε εκεί που είναι, όπως και το βαθύ ντεκολτέ της.

Δεν λέω ότι η ομορφιά δεν σου ανοίγει πόρτες, αλλά άμα δεν είσαι καλός, κάποια στιγμή οι πόρτες κλείνουν. Για την ιστορία, λοιπόν, η Δώρα Παντέλη έχει πάρει υποτροφία στο NCAA και πριν από τέσσερα χρόνια ήταν πάλι η πρώτη γυναίκα που περιέγραψε παιχνίδι στη Euroleague και στο Final Four της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Κι αν η ομορφιά τής άνοιξε μια πόρτα, μάλλον η προσπάθεια και η αξία συνεχίζουν να της ανοίγουν τις υπόλοιπες.

Και θέλει μεγάλη προσπάθεια σε κάποιους χώρους για να σπρώξεις την πόρτα να ανοίξει, αν είσαι γυναίκα. Πιστέψτε με.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...