590
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παρουσίασε το νομοσχέδιο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή | INTIMEnews

Ατιμωρησία: Τι αλλάζει σε ποινές, έκτιση, επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης – τι θα ισχύσει για τους εμπρηστές

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2023, 11:41
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παρουσίασε το νομοσχέδιο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή
|INTIMEnews

Ατιμωρησία: Τι αλλάζει σε ποινές, έκτιση, επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης – τι θα ισχύσει για τους εμπρηστές

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2023, 11:41

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης  παρουσίασε σειρά παρεμβάσεων στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης.

Οπως σημειώνει η Μίνα Μουστάκα στο ρεπορτάζ της για την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», οι προωθούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα φέρουν τη σφραγίδα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργού Γιώργου Φλωρίδη και του υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα και αποτυπώνουν το περιεχόμενο των κυβερνητικών εξαγγελιών για περιορισμό του φαινομένου της ατιμωρησίας και της ταυτόχρονης προσπάθειας για βελτίωση του δείκτη που αφορά τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης.

Αυστηρότερες, πραγματικές, ποινές

Οσον αφορά τις ποινές, αυξάνεται ο χρόνος της πραγματικής έκτισης της ποινής για να μπορούν οι καταδικασμένοι σε σοβαρά κακουργήματα να υποβάλλουν στο δικαστήριο αίτηση για υφ όρο απόλυση, για δε τους καταδικασμένους σε ισόβια κράτηση ο χρόνος αυτός αυξάνεται στα είκοσι χρόνια, ενώ για όσους έχουν καταδικαστεί πάνω από πέντε φορές σε ισόβια ο χρόνος αυτός αυξάνεται στα 27 χρόνια.

Αλλαγές επέρχονται και στο σύστημα έκτισης ποινών ώστε ποινές φυλάκισης άνω του ενός έτους να εκτελούνται με πραγματική έκτιση, και οι κάτω του έτους με μετατροπή σε χρήμα ή με την παροχή κοινωφελούς εργασίας αφού ένα μέρος τους έχει εκτιθεί πραγματικά.

Ενεργοποιείται επίσης ο θεσμός της έκτισης της ποινής με παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Παράλληλα ενισχύεται ο υπάρχων θεσμός της ποινικής διαπραγμάτευσης ( ο εισαγγελέας να μπορεί να διαπραγματευθεί με τον κατηγορούμενο τη ποινική του μεταχείριση).

Τι περιμένει τους εμπρηστές

Βαρύτερα πρόστιμα και ποινές, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης, προβλέπονται για τους εμπρηστές (και από αμέλεια). Συγκεκριμένα όποιος προξενεί πυρκαγιά εκ προθέσεως θα τιμωρείται με φυλάκιση αν από την πράξη του μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και με ισόβια κάθειρξη αν προκύψει θάνατος ανθρώπου.

Υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια, από την οποία μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρούνται με φυλάκιση έως τρία χρόνια.

Αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες θα βρίσκεται και όποιος παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια Αρχή για τη λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, ιδίως, οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός ή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου. Η τιμωρία σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι φυλάκιση έως ένα έτος, ενώ η ποινή θα είναι μεγαλύτερη αν συνέβαλε ουσιωδώς στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Επιτάχυνση απονομής και δικομανείς

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τέλος διατάξεις για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και την αντιμετώπισης της μάστιγας των δικομανών – «επαγγελματιών μηνυτών». Συγκεκριμένα προβλέπεται η με πράξη του εισαγγελέα αρχειοθέτηση για τις αβάσιμες ή καταφανώς ψευδείς μηνύσεις με διαδικασία επανεξέτασης κατόπιν καταβολής παράβολου 600 ευρώ.

Στους δικομανείς, που υποβάλλουν κατά σύστημα ψευδείς ή αβάσιμες μηνύσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα και θα ασκείται αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη για ψευδή καταμήνυση.

Αναμορφώνεται το άρθρο 349 ΚΠΔ, ώστε η ποινική δίκη να αναβάλλεται μόνο μία φορά σε νέα δικάσιμο που θα προσδιορίζεται εντός οκτώ μηνών και θα δίνεται μόνο μια φορά αναβολή για λόγους υγείας δικηγόρου ,που θα αποδεικνύεται με πιστοποιητικό δημόσιου νοσοκομείου, όπως θα τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αναβολή δίκης λόγω κωλύματος δικηγόρου.

Για την  επιτάχυνση της προδικασίας καταργείται για ορισμένα σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα η έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος και η υπόθεση θα εισάγεται απευθείας στο ακροατήριο με πράξη Προέδρου και Εισαγγελέα Εφετών.

Εισήγηση θα υπάρξει εξάλλου και για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», διπλασιάζονται οι ποινές των δραστών σε περίπτωση που αυτόπτες μάρτυρες των αξιόποινων πράξεων είναι ανήλικα παιδιά και θεσμοθετείται η υποχρέωση για δασκάλους, προπονητές και γιατρούς να ενημερώνουν αμελλητί τις Αρχές για όποιο σημάδι κακοποίησης πέφτει στην αντίληψή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...