«Μένουμε Ευρώπη». Αυτή θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Τζορτζ και του υιού του, Αλεξ Σόρος, στις εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στο Politico ότι η οικογένεια εγκαταλείπει τη Γηραιά Ηπειρο.
Ο ιστότοπος δημοσίευσε στις 24 Αυγούστου ένα άρθρο με τίτλο «Η προετοιμασία για μια Ευρώπη μετά τον Σόρος», στο οποίο, σαν να ήταν δεδομένη η αποχώρηση του Σόρος, ετέθη ο ακόλουθος προβληματισμός: «Το πώς θα μοιάζει η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια θα εξαρτηθεί από το πώς θα οργανωθεί η κοινωνία των πολιτών της ΕΕ μετά την αποχώρηση του Open Society Foundation (Ανοιχτή Κοινωνία)».
Πριν από αυτά τα νέα, στην αρχή του καλοκαιριού είχαμε την είδηση της διαδοχής. To ίδρυμα, που υποστηρίζει με 1,5 δισ. δολάρια ετησίως οργανώσεις που στηρίζουν ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικά καθεστώτα, βρέθηκε στο προσκήνιο τον Ιούνιο, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Τζορτζ Σόρος παραχωρεί τη θέση του προέδρου στον 37χρονο γιό του, Αλεξ.
Ο πατέρας του, 93 ετών σήμερα, που εκτός από τη δράση του στην Ευρώπη είναι και ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες Δημοκρατικών υποψηφίων σε τοπικές και ομοσπονδιακές εκλογές στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «ο Αλεξ το κέρδισε» να είναι αυτός που θα παραλάβει το τιμόνι.
Στην πρώτη του συνέντευξη ως διάδοχος του πατέρα του στο τιμόνι του ιδρύματος OSF, ο Αλεξ Σόρος τόνισε στη Wall Street Journal τον Ιούνιο ότι η αυτοκρατορία της οικογένειας θα ενισχύσει τις δράσεις υποστήριξης στο πεδίο της πολιτικής, με έμφαση στα δικαιώματα. «Θα ενισχύσουμε τη στήριξή μας στην προστασία των εκλογικών δικαιωμάτων και της προσωπικής ελευθερίας (ανάμεσά τους οι αμβλώσεις) εδώ στην πατρίδα (στις ΗΠΑ), και στην προστασία της δημοκρατίας στο εξωτερικό. Πολύ θα ήθελα να μη δίνω πια χρήματα στην πολιτική, αλλά όσο το κάνει η άλλη πλευρά, πρέπει να το συνεχίσουμε και εμείς» σημείωσε ο γιος και διάδοχος του μεγιστάνα.
Μένουν η φεύγουν;
Αυτά τον Ιούνιο. Πριν λίγες μέρες, ωστόσο, άρχισε να διακινείται η πληροφορία ότι οι Σόρος εγκαταλείπουν την Ευρώπη. Μάλιστα, στο προαναφερθέν άρθρο του Politico (24/8), το οποίο υπέγραφε ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Δικαίου Ευρωπαϊκής Eνωσης και ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού The Good Lobby, γινόταν η εξής παρατήρηση: Μια συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του Σόρος στην Ευρώπη «δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, καθώς αμφισβητείται από εθνικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα που απορρίπτουν τις θεμελιώδεις “ανοιχτές” αξίες του».
Λίγες μέρες μετά, στις 31/8, ο Αλεξ Σόρος με δικό του άρθρο στο Politico διέψευσε τα περί «υποχώρησης».
«Οι ειδησεογραφικές αναφορές ότι το ίδρυμα Ανοιχτή Κοινωνία (OSF) και ο Σόρος “εγκαταλείπουν την Ευρώπη” είναι παραπλανητικές. Δεν φεύγουμε. Η Ευρώπη παραμένει τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το έργο του OSF, το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν ο πατέρας μου άρχισε να χρηματοδοτεί ανεξάρτητους στοχαστές στην πατρίδα του, την Ουγγαρία, που τότε ήταν σοβιετικός δορυφόρος στην κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη. Και σήμερα, με όλα τα ελαττώματά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμιο φάρο των αξιών που διαμορφώνουν το έργο μας» σημειώνει στο άρθρο του ο Αλεξ Σόρος.
O ίδιος διαπιστώνει μια μετατόπιση του κέντρου βάρους της Ευρώπης προς τα ανατολικά. Εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, ενώ η άνοδος της Πολωνίας ως κορυφαίας οικονομίας θα την εντάξει στους «καθαρούς συνεισφέροντες» στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι το μέλλον της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη καθορίζεται πλέον όχι μόνο στο Παρίσι και στο Βερολίνο, αλλά και στη Βαρσοβία, στο Κίεβο και στην Πράγα.
Παρότι διαψεύδει ότι το ίδρυμα του Σόρος αποχωρεί από την Ευρώπη, ο νέος επικεφαλής του παραδέχεται στο ίδιο άρθρο ότι κάποια πράγματα θα αλλάξουν: «Καθώς το OSF αναδιαμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας του σε παγκόσμιο επίπεδο, μετατοπίζουμε αναλόγως τις προτεραιότητές μας και στην Ευρώπη. Ναι, αυτό σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε ορισμένους τομείς εργασίας, καθώς εστιάζουμε στις σημερινές προκλήσεις, αλλά και σε αυτές που θα αντιμετωπίσουμε αύριο. Και ναι, θα μειώσουμε επίσης σημαντικά το προσωπικό μας, επιδιώκοντας να διασφαλίσουμε ότι περισσότερα χρήματα θα πηγαίνουν εκεί που είναι περισσότερο αναγκαία. Αλλά αυτό δεν αποτελεί κανενός είδους υποχώρηση».
Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του Open Society Foundation που πρόκειται να συνεχιστούν στη Γηραιά Ηπειρο, ο Αλεξ Σόρος κάνει συγκεκριμένες αναφορές:
- Θα συνεχιστεί η στήριξη του ιδρύματος στην Ουκρανία, όπου έχουν κατευθυνθεί πάνω από 250 εκατ. δολάρια από το 2014.
- Το ίδιο θα συμβεί με τα ιδρύματα στη Μολδαβία και στα Δυτικά Βαλκάνια, χώρες που προετοιμάζονται για ένταξη στην ΕΕ.
- Θα συνεχιστούν οι δράσεις στήριξης για τα 12 εκατομμύρια των Ρομά που ζουν κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.
- Θα συνεχίσει τη διαδρομή του το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (CEU), το οποίο έκλεισε στη Βουδαπέστη ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν και βρήκε νέα στέγη στη Βιέννη.
«Βολές» κατά του Τραμπ
Ο Αλεξ Σόρος συνδέει στο άρθρο του τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και τις εκλογές του 2024 με τα συμβαίνοντα στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά ότι αν ο Τραμπ –ή κάποιος με αντίστοιχα απομονωτικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις– γίνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, τότε ενδεχόμενη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους στις ΗΠΑ «θα μπορούσε, τελικά, να είναι χειρότερη για την ΕΕ από ό,τι για τις ΗΠΑ. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα και θα υπονομεύσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλά μέτωπα ως απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας».
Ο ίδιος τονίζει, τέλος, ότι το Ιδρυμα Σόρος κάνει ήδη τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να βρίσκεται σε θέση να ανταποκριθεί σε «οποιοδήποτε σενάριο» μπορεί να προκύψει μετά τις εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News