490
Ουκρανοί στρατιώτες μπαίνουν στο κατεστραμμένο Ρομπότινε | Separate Assault Battalion 'Skala' of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Κουλέμπα: Η ανακατάληψη του Ρομπότινε ανοίγει τον δρόμο για την Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2023, 10:46
Ουκρανοί στρατιώτες μπαίνουν στο κατεστραμμένο Ρομπότινε
| Separate Assault Battalion 'Skala' of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Κουλέμπα: Η ανακατάληψη του Ρομπότινε ανοίγει τον δρόμο για την Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2023, 10:46

Οι ουκρανικές αρχές θεωρούν ότι η ανακατάληψη του χωριού Ρομπότινε, αυτή την εβδομάδα, ανοίγει τον δρόμο στην ουκρανική αντεπίθεση προς τον κατεχόμενο νότο της Ουκρανίας και την παράνομα προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία.

«Οχυρωμένοι στις πλαγιές του Ρομπότινε, ανοίγουμε τον δρόμο προς (τις πόλεις του νότου) του Τοκμάκ, και επιτέλους προς τη Μελιτούπολη και τα (διοικητικά) σύνορα της Κριμαίας», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώπιον γάλλων διπλωματών κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Παρίσι.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η μάχη του Ρομπότινε ήταν ιδιαίτερα μακρά και σκληρή, καθώς είναι ένας «από τους πιο δύσκολους τομείς του μετώπου», απαριθμώντας τα ρωσικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα «που κυριαρχούν στον ουρανό» ή ακόμη τα πολύ πυκνά ναρκοπέδια.

Κάτω αριστερά, διακρίνεται η ουκρανική σημαία που ύψωσαν ουκρανοί στρατιώτες όταν ανακατέλαβαν το Ρομπότινε – Ukrainian Ministry of Defence /Handout via REUTERS

Για τον Κουλέμπα, αυτός ο οικισμός των μερικών εκατοντάδων κατοίκων πριν από τον πόλεμο είναι «στρατηγικά σημαντικός».

Το Ρομπότινε είναι πάνω σε έναν δρόμο ο οποίος κατεβαίνει νότια προς το Τοκμάκ (30.000 κάτοικοι πριν από τον πόλεμο) και τη Μελιτούπολη (150.000 κάτοικοι πριν από τον πόλεμο) πριν φθάσει στην Κριμαία, σε απόσταση περίπου 300 χλμ.

Το Τοκμάκ και η Μελιτούπολη συγκαταλέγονται στις κύριες πόλεις της κατεχόμενης πλευράς της περιφέρειας της Ζαπορίζια, πόλεις που καταλήφθηκαν από τη Ρωσία κατά τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής στις αρχές του 2022.

Ένας από τους στόχους της ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία άρχισε τον περασμένο Ιούνιο, είναι να κόψει την ενότητα των κατεχόμενων από τον ρωσικό στρατό εδαφών, τα οποία δημιουργούν μια χερσαία γέφυρα, που βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα, συνδέοντας την Κριμαία με τη Ρωσία.

Η περιοχή αυτή είναι σημαντική για την επιμελητεία των ρωσικών στρατευμάτων.

Η ουκρανική σημαία ανεμίζει ξανά στο Ρομπότινε – Ukrainian Ministry of Defence /Handout via REUTERS

Ο Κουλέμπα διηγήθηκε στους γάλλους διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Παρίσι, ότι μια πρώτη μονάδα, αρμόδια για την ανακατάληψη του Ρομπότινε, αποδεκατίστηκε. Στη συνέχεια, ομάδα 31 ανδρών εκπαιδεύτηκε για να εξαπολύσει στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον ρωσικών θέσεων. Οι άνδρες αυτοί έπρεπε να σέρνονται επί ώρες ανάμεσα σε ναρκοπέδια και μετά να κρατούν θέσεις έως την άφιξη ενισχύσεων.

Η ανακατάληψη του οικισμού σημειώνεται έπειτα από σχεδόν τρείς μήνες αντεπίθεσης κατά τους οποίους υπήρξε περιορισμένη πρόοδος, ως προς τα τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε βαθμό που φωνές ακούγονταν στη Δύση που αμφισβητούσαν την ικανότητα της Ουκρανίας να επιτύχει τους στόχους της.

Με το Ρομπότινε, οι Ουκρανοί ελπίζουν να μπορέσουν να δυσκολέψουν τις ρωσικές γραμμές άμυνας, που αποτελούνται από αντιαρματικές παγίδες, ναρκοπέδια και χαρακώματα.

Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ανακοινώσει έως τώρα την αποχώρησή του από το Ρομπότινε, κάνοντας ωστόσο λόγο για σφοδρές μάχες στον τομέα και στα περίχωρα της γειτονικής περιοχής Βερμπόβε.

«Η γκρίζα ζώνη Ρομπότινε – Βερμπόβε θα γίνει μαζικός τάφος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας», έγραψε στο Telegram ο διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, Γεβγκένι Μπαλίτσκι.

Ukrainian Ministry of Defence /Handout via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...