286
Βακτήρια σαλμονέλας. Η σαλμονέλωση εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα και διαρκεί συνήθως τρεις έως επτά ημέρες | Shutterstock

Πανευρωπαϊκός συναγερμός για κρούσματα σαλμονέλας

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2023, 22:33
Βακτήρια σαλμονέλας. Η σαλμονέλωση εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα και διαρκεί συνήθως τρεις έως επτά ημέρες
|Shutterstock

Πανευρωπαϊκός συναγερμός για κρούσματα σαλμονέλας

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2023, 22:33

Για ενδημικό ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε 11 χώρες της Ευρώπης ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πολλαπλά περιστατικά σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία και Σουηδία. Ενας ασθενής έχασε τη ζωή του στην Αυστρία.

Τα περιστατικά αφορούν ασθενείς από πέντε έως και 98 ετών. Σε πολλές περιπτώσεις η λοίμωξη εμφανίζει αντίσταση στη σιπροφλοξασίνη, το αντιβιοτικό που συνήθως χορηγείται όταν απαιτείται αντιβιοτική αγωγή. Εφόσον η σιπροφλοξασίνη δεν αποδίδει ως θεραπεία, όπου χρειάζεται χορηγούνται άλλα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με το ECDC, από την ιχνηλάτηση που έχει γίνει στην Αυστρία και στη Δανία, οι περισσότεροι ασθενείς φαίνεται να είχαν καταναλώσει προϊόντα κοτόπουλου (κεμπάπ, πίτσα, σνίτσελ και άλλα) πριν αρρωστήσουν. Ανάλογη διερεύνηση γίνεται στη Γερμανία και σε  άλλες χώρες. Το ECDC προειδοποιεί για κίνδυνο εξάπλωσης των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη, ωσότου διερευνηθούν και ελεγχθούν πλήρως οι πηγές της λοίμωξης.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) η σαλμονέλωση προκαλείται από τη Salmonella spp. και εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με διάρροια, η οποία διαρκεί συνήθως τρεις έως επτά ημέρες και μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, κοιλόπονο, μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία, και κάποιες φορές εμετό. Συνήθως, τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης έχουν αιφνίδια έναρξη. Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν αφυδάτωση εξαιτίας της λοίμωξης.

Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού. Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται σε διάστημα που κυμαίνεται από έξι ώρες έως τρεις ημέρες.

Η θεραπεία της σαλμονέλωσης είναι κατά κανόνα συμπτωματική (με ενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών). Ενδειξη για λήψη αντιβιοτικών υπάρχει σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο βακτηριαιμίας.

Τα κυριότερα μέτρα πρόληψης της νόσου είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής (κυρίως το πλύσιμο χεριών) και η προσεκτική προετοιμασία γευμάτων, με καλό μαγείρεμα του κρέατος και των πουλερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...