810
Ενα αγόρι με μια τεράστια ματσέτα απειλεί τους φετινούς καρναβαλιστές του Νότινγκ Χιλ | Getty Images /Chris Strickland

Ανεξέλεγκτη η βία στο καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2023, 20:23
Ενα αγόρι με μια τεράστια ματσέτα απειλεί τους φετινούς καρναβαλιστές του Νότινγκ Χιλ
|Getty Images /Chris Strickland

Ανεξέλεγκτη η βία στο καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2023, 20:23

Με δύο εκατομμύρια ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μεταμφιεσμένους, στους δρόμους του Λονδίνου, καμία αστυνομική δύναμη στον κόσμο δεν θα ήταν σε θέση να ελέγξει τυχόν παραβατικές συμπεριφορές. Το παραδοσιακό ετήσιο καρναβάλι στο Νότινγκ Χιλ είναι ο εφιάλτης της μητροπολιτικής αστυνομίας της βρετανικής πρωτεύουσας.

Μια αστυνομικός δέχτηκε σεξουαλική επίθεση και άλλοι έξι δέχτηκαν δαγκωματιές στους φετινούς «εορτασμούς», ενώ αναρτήθηκε και βίντεο με έναν νεαρό να τρέχει στον δρόμο κρατώντας ένα μαχαίρι. Το βίντεο δείχνει μια συμμορία νεαρών, πολλοί από τους οποίους ντυμένοι στα μαύρα και με μπαλακλάβες, να μάχονται μεταξύ τους: το μεγαλύτερο πάρτι δρόμου της Ευρώπης ολοκληρώθηκε με ανεξέλεγκτη βία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph, δύο άνδρες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από μια σειρά μαχαιρωμάτων, καθώς το καρναβάλι πλησίαζε στο τέλος του. Ο Ρικ Πράιορ, αντιπρόεδρος της Μητροπολιτικής Αστυνομικής Ομοσπονδίας, λέει ότι τα επίπεδα βίας στο καρναβάλι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αδιαχείριστα.

Μιλάει για έκρηξη βίας, με άπειρα περιστατικά βιασμών, μαχαιρωμάτων και καυγάδων, τα οποία η αστυνομία αδυνατεί να διαχειριστεί. Ο Πράιορ κατανοεί τη σημασία του καρναβαλιού αλλά θεωρεί ότι λόγω της γεωγραφικής φύσης της περιοχής του Νότινγκ Χιλ οι Αρχές θα πρέπει να σκεφτούν την πιθανότητα μεταφοράς του σε άλλο σημείο του Λονδίνου.

Το καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ είναι ένας ετήσιος διήμερος εορτασμός των μεταναστών από την Καραϊβική, που από το 1966 λαμβάνει χώρα στα τέλη του Αυγούστου στους δρόμους του Νότινγκ Χιλ και του Κένσινγκτον. Εχει τις ρίζες του στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις των μεταναστών από την Καραϊβική στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και σε ένα φεστιβάλ χίπηδων που διοργανώθηκε στην περιοχή το 1966.

Πρόκειται ίσως για το ογκωδέστερο φεστιβάλ δρόμου στον κόσμο και την τελευταία διετία έχει αμαυρωθεί από ακραία περιστατικά βίας, με αποκορύφωμα τον θάνατο ενός ατόμου το 2022. Φέτος σημειώθηκαν συνολικά οκτώ μαχαιρώματα τη Δευτέρα, σε ξεχωριστά περιστατικά, και έγιναν 275 συλλήψεις για μια σειρά αδικημάτων κατά τη διάρκεια του διήμερου καρναβαλιού.

Η Ομοσπονδία Μητροπολιτικής Αστυνομίας αναφέρει ότι 75 αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση, έξι δέχθηκαν δαγκωματιές, μία αστυνομικός δέχθηκε σεξουαλική επίθεση και ένας άλλος νοσηλεύεται. Επίσης, η αστυνομία κατέσχεσε ένα πυροβόλο όπλο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, και πραγματοποίησε συλλήψεις για σειρά αδικημάτων, από κατοχή επιθετικών όπλων και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών μέχρι κατοχή ναρκωτικών και σεξουαλικά αδικήματα.

Οι καρναβαλιστές του Νότινγκ Χιλ διασκεδάζουν, αλλά τα βράδια η βία ελλοχεύει στο φεστιβάλ (REUTERS/Hollie Adams)

Ο 29χρονος που μαχαιρώθηκε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό έλαβε χώρα λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας. Σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται επίσης ένας 19χρονος που μαχαιρώθηκε στην περιοχή του Λάντμπροουκ Γκρόουβ, στο Δυτικό Λονδίνο, λίγο πριν τις 8 το βράδυ.

Πέρυσι η αστυνομία ζήτησε να επανεξεταστεί το μέλλον του καρναβαλιού του Νότινγκ Χιλ, καθώς ένα άτομο δολοφονήθηκε, έξι μαχαιρώθηκαν και δεκάδες αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση στην πρώτη εκδήλωση μετά το 2019 – καθώς το φεστιβάλ είχε «σιγάσει» την περίοδο της πανδημίας.

Ο Τακέιο Νέμπχαρντ, ένας καλλιτέχνης της ραπ, βρισκόταν στο καρναβάλι με την αδελφή του και τους φίλους του, όταν δέχτηκε θανάσιμη  μαχαιριά στη βουβωνική χώρα. Το 2022, συνολικά 74 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, πολλοί ως αποτέλεσμα επιθέσεων, και μια γυναίκα αστυφύλακας δέχτηκε σεξουαλική επίθεση μόλις χωρίστηκε από τους συναδέλφους της, στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Δυτικού Λονδίνου κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, καθώς το καρναβάλι γιόρταζε δύο επετείους-ορόσημα: την εισαγωγή συστημάτων ήχου και μουσικών συνόλων πριν από 50 χρόνια, που το μετέτρεψε σε μια εκδήλωση μεγάλης κλίμακας, και την αποβίβαση του επιβατικού πλοίου Empire Windrush πριν από 75 χρόνια, ένα συμβάν-προπομπός της μαζικής μετανάστευσης από την Καραϊβική στο Λονδίνο.

Οι διοργανωτές εξέδωσαν ανακοίνωση μετά την εκδήλωση, στην οποία ανέφεραν: «Καταδικάζουμε όλες τις πράξεις βίας, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με το καρναβάλι μας και τις αξίες τουΘα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά με τους εταίρους μας για να προστατεύσουμε το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ και τους ανθρώπους που το κάνουν τόσο ξεχωριστό».

Η κατοχή ματσέτας ή άλλου τύπου μαχαιριών «χωρίς πρακτική χρήση» –που παρατηρείται ευρέως στο καρναβάλι τα τελευταία χρόνια– θα επισύρει ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας καταστολής, ώστε να κλείσουν τα κενά του νόμου. Τα μαχαίρια που έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται εκφοβιστικά και απειλητικά θα καταστούν παράνομα σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, που αναμένεται να συμπεριληφθεί στην «Ομιλία του Βασιλιά» (τις ετήσιες προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις) του φετινού φθινοπώρου.

Η ανώτατη ποινή για οποιονδήποτε κατέχει, πωλεί, κατασκευάζει ή εισάγει απαγορευμένα όπλα θα αυξηθεί από έξι μήνες σε δύο χρόνια, το ίδιο και η μέγιστη ποινή για πωλήσεις μαχαιριών σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Η αστυνομία θα λάβει επίσης νέες εξουσίες για την κατάσχεση και την καταστροφή μαχαιριών που βρίσκονται σε ιδιωτικές οικείες, εάν υπάρχουν βάσιμες εικασίες χρήσης της λεπίδας σε σοβαρό έγκλημα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η αστυνομία δεν μπορεί να κατασχέσει μαχαίρια ή ματσέτες που ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια έρευνας σε ένα ακίνητο, ακόμη και αν υπάρχουν υποψίες για εγκληματική χρήση τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...