Πριν από 50 χρόνια, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας δημιούργησαν τη Σίλικον Βάλεϊ, μια μεγάλη περιοχή στη Βόρεια Καλιφόρνια, στα νότια του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, για να στεγάσουν τους τεχνολογικούς νεωτερισμούς τους και να δημιουργήσουν μια από τις πιο ανθηρές βιομηχανίες στις ΗΠΑ.
Τώρα, οι επενδυτές της Σίλικον Βάλεϊ σχεδιάζουν να χτίσουν μια νέα πόλη, αντάξια των προσδοκιών τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου μια ομάδα επενδυτών από τον τεχνολογικό κλάδο είναι οι μυστήριοι αγοραστές γης αξίας 800 εκατ. δολαρίων (740 εκατ. ευρώ) κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, και προτίθενται να χτίσουν μια νέα πόλη.
Πολιτικοί και αγρότες στην κομητεία Σολάνο είχαν ανησυχήσει μαθαίνοντας ότι μια άγνωστη εταιρεία που ονομάζεται Flannery Associates είχε αποκτήσει χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι ντόπιοι φοβήθηκαν ότι επιχειρηματίες από την Κίνα θα μπορούσαν να είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας, καθώς η γη βρίσκεται κοντά σε μια βάση της αμερικανικής αεροπορίας – αλλά τώρα αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι από τους σημαντικότερους επενδυτές της Σίλικον Βάλεϊ βρίσκονται πίσω από την αγορά.
Ανάμεσά τους είναι ο σερ Μάικλ Μόριτζ, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας γεννημένος στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Στην ομάδα των επενδυτών περιλαμβάνονται ακόμα η Λόρεν Πάουελ Τζομπς, χήρα του συνιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, ο Ριντ Χόφμαν, συνιδρυτής της LinkedIn, και ο Μαρκ Αντρίσεν, κεφαλαιούχος επιχειρηματίας και μηχανικός λογισμικού.
Η ομάδα θέλει να μετατρέψει την αγορασμένη έκταση σε μια πόλη που θα λειτουργεί με καθαρή ενέργεια, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα ανακουφίσει τη στεγαστική κρίση της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα. Στην Πολιτεία η στέγαση είναι από καιρό ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, και οι μεγιστάνες της Σίλικον Βάλει είναι εδώ και καιρό απογοητευμένοι από την έλλειψη ακινήτων στην περιοχή και τη δυσκολία οικοδόμησης στην Καλιφόρνια γενικότερα.
Εταιρείες όπως η Google έχουν συγκρουστεί με πόλεις όπως το Πάλο Αλτο και το Μάουντεν Βιού για την επέκταση των κεντρικών τους γραφείων, ενώ τα στελέχη τους έχουν χρηματοδοτήσει πολιτικούς υπέρ της ανάπτυξης και οικολόγους ακτιβιστές που πιέζουν για χαλαρότερους νόμους σχετικά με την ανάπτυξη και τον καθορισμό των οικοδομικών ζωνών, με την ελπίδα να επιτύχουν ευκολότερα πιο γρήγορες και πιο υψηλές κατασκευές.
Επικριτές: «Οικολογική ουτοπία»
Η γη που αγόρασε η Flannery δεν είναι χωρισμένη σε ζώνες για οικιστική χρήση, και ακόμη κι ο Μόριτζ αναγνωρίζει ότι η αναδιάρθρωση θα μπορούσε «να παρουσιάσει σαφείς προκλήσεις». Οι επικριτές του εγχειρήματος, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι το σχέδιο είναι μια σύγχρονη οικολογική ουτοπία, καθώς είναι εμφανώς δύσκολο να χτίσεις κατοικίες στην Καλιφόρνια.
Ο Τζον Γκαραμέντι, Δημοκρατικός βουλευτής που εκπροσωπεί την περιοχή, κατηγορεί την ομάδα για εκφοβισμό. Λέει: «Η Flannery Associates χρησιμοποίησε εκβιαστικές, μαφιόζικες τακτικές για να αγοράσει τη γη, συμπεριλαμβανομένης της μήνυσης αγροτών και οικογενειών αγροτών-κατόχων της γης για γενεές, υποσχόμενη ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, και στη συνέχεια πετώντας τους έξω από τη γη τους».
Το έργο έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο Γιάν Σράμεκ, ένας 36χρονος πρώην χρηματιστής της επενδυτικής τραπεζικής εταιρείας Goldman Sachs. Η Flannery αγόρασε γη από αγρότες για ποσά πολλαπλά μεγαλύτερα από την αγοραία αξία τους, και έγινε ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στην κομητεία Σολάνο, μια περιοχή 97 χλμ. βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο.
Πρόσφατα, η Flannery συναντήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους. Εχει επίσης αποστείλει δημοσκοπήσεις στους κατοίκους της περιοχής για να εκτιμήσει τις απόψεις τους σχετικά με μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να εμφανιστεί μελλοντικά στα ψηφοδέλτια της κομητείας, σύμφωνα με το δημοσιογραφικό site, San Fransisco Gate.
«Αυτό το έργο θα περιλαμβάνει μια νέα πόλη με δεκάδες χιλιάδες νέα σπίτια, ένα μεγάλο αγρόκτημα ηλιακής ενέργειας, οπωρώνες με πάνω από ένα εκατομμύριο νέα δέντρα, και πάνω από δέκα χιλιάδες στρέμματα νέων πάρκων και ανοιχτού χώρου» αναφέρει τμήμα της δημοσκοπικής έρευνας που εστάλη στους κατοίκους της περιοχής.
Παρά τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Flannery, η ομάδα αντιμετωπίζει μια εντεινόμενη μάχη, που θα επηρεάσει κάθε βήμα της διαδικασίας δημιουργίας μιας νέας πόλης από το μηδέν. Η Flannery θα έπρεπε να λάβει την ευλογία των αξιωματούχων σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο, καθώς και τη συναίνεση των κατοίκων. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά και χωροταξικά οδοφράγματα, σύμφωνα με την εφημερίδα San Francisco Chronicle.
Το όλο εγχείρημα θυμίζει αρκετά το ιστορικό και τη θεματική της πιο φιλόδοξης ταινίας του Φρανκ Κάπρα, «Χαμένος Ορίζοντας», από το 1937, η οποία πραγματεύεται την περιπέτεια ανακάλυψης της μυστικής πόλης Σάνγκρι–Λα, ενός ουτοπικού παραδείσου, κάπου στο Θιβέτ. Τόσο η περιπέτεια των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων της, όσο και η ίδια η ταινία έμειναν ανολοκλήρωτες – χαρακτηριστικό, άλλωστε, κάθε ανθρώπινης ουτοπίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News