504
Η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων είναι πανάκριβη στη Νότια Κορέα, και οι αρχές της Σεούλ αποφάσισαν να την επιδοτήσουν | Shutterstock/HealthyCapture Studio

Νότια Κορέα: Επιδοτείται η κατάψυξη ωαρίων για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2023, 13:45
Η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων είναι πανάκριβη στη Νότια Κορέα, και οι αρχές της Σεούλ αποφάσισαν να την επιδοτήσουν
|Shutterstock/HealthyCapture Studio

Νότια Κορέα: Επιδοτείται η κατάψυξη ωαρίων για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2023, 13:45

Η υπογεννητικότητα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν απειλεί αποκλειστικά την Ευρώπη και τη χώρα μας. Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει η Νότια Κορέα, με τη Σεούλ να επιχειρεί να το αντιμετωπίσει με οικονομικά κίνητρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.

Η χώρα σχεδιάζει να προσφέρει επιδοτήσεις σε εκατοντάδες γυναίκες για να καταψύξουν τα ωάρια τους, σε μια τελευταία προσπάθεια να αναστρέψει το ρεκόρ χαμηλού ποσοστού γεννήσεων. Η διοίκηση της Σεούλ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα παρέχει έως και 1.480 ευρώ σε 300 γυναίκες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη γονιμότητά τους χρησιμοποιώντας κρυοσυντήρηση. Η επιδότηση θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε όλες τις γυναίκες μεταξύ 20 και 49 ετών, που θα ήθελαν να κάνουν παιδιά τώρα, ή στο μέλλον. Η κατακόρυφη πτώση των ποσοστών γεννήσεων και γάμων στη Νότια Κορέα έχει προκαλέσει ανησυχία σε διαδοχικές κυβερνήσεις, που αγωνίζονται να βρουν μακροπρόθεσμες λύσεις για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

Το 2022, το ποσοστό γονιμότητας έφτασε τα 0,78 παιδιά ανά γυναίκα – το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κορέα, και αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των νεόνυμφων μειώθηκε επίσης κατά 23%, οδηγώντας σε φόβους για την οικονομία, την εθνική ασφάλεια και την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς το έθνος της Ανατολικής Ασίας γερνάει γρήγορα.

Η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Σεούλ συνοδεύεται από έρευνες κοινής γνώμης, που δείχνουν μια αυξανόμενη επιθυμία μεταξύ των κορεατών γυναικών στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας της χώρας να παγώσουν τα ωάρια τους, ώστε να κάνουν παιδιά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Γονιμότητας CHA, το 69,8% των ανύπαντρων γυναικών και το 64% των παντρεμένων γυναικών είναι πρόθυμες να διατηρήσουν τα ωάρια τους, αλλά το κόστος αποτελεί αντικίνητρο, καθώς δεν καλύπτεται από την εθνική υγειονομική ασφάλιση, αναφέρουν οι Straits Times.

Οι αρχές της πόλης συνεργάστηκαν με τη Γενική Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών της Κορέας, η οποία έχει δεσμευτεί για δωρεά 4 δισεκατομμυρίων γουόν (2,8 εκατομμυρίων ευρώ) για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος. Η ιδέα προέκυψε από τον Δήμο της πρωτεύουσας.

Στο παρελθόν έχει συζητηθεί η ιδέα να επιτραπεί σε περισσότερες ξένες νταντάδες να εργάζονται στην Κορέα για να μειωθεί το βάρος της φροντίδας των παιδιών. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν επισημάνει την ανάγκη για μια πιο θεμελιώδη αλλαγή στις κοινωνικές συμπεριφορές και στις οικονομικές απαιτήσεις, ώστε να ενθαρρύνουν τη νεότερη γενιά να αποκτήσει απογόνους.

Οι προηγούμενες επιδοτήσεις και τα προνόμια που χορηγούσαν οι αρχές της Νότιας Κορέας, έχουν προσφέρει ελάχιστα στην αντιμετώπιση των θεμελιωδών προκλήσεων του κόστους στέγασης και ενός ακριβού εκπαιδευτικού συστήματος, που αποθαρρύνει τα νεαρά ζευγάρια από το να κάνουν οικογένεια.

Νεαρές γυναίκες, που μπορεί να καταψύχουν τα ωάρια τους ενώ είναι εργένισσες, αλλά δεν προβαίνουν νόμιμα στη δωρεά σπέρματος και στην εμφύτευση εμβρύου, παρά μόνο αν αν είναι παντρεμένες, απορρίπτουν επίσης ολοένα και περισσότερο τις παραδοσιακές πατριαρχικές συμπεριφορές.

Ενας αυξανόμενος αριθμός νεαρών γυναικών με υψηλή μόρφωση είναι απρόθυμες να θυσιάσουν τη σταδιοδρομία που έχουν κερδίσει με κόπο, για να αποκτήσουν μια οικογενειακή ζωή που διέπεται από παραδοσιακές αξίες, όπου αναμένεται να φέρουν το βάρος του νοικοκυριού και της φροντίδας των παιδιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...