411
Φωτογραφία από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν το 2019 στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της ΣυνόδουΚορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα | INTIMEnews

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2023, 13:38
Φωτογραφία από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν το 2019 στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της ΣυνόδουΚορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα
|INTIMEnews

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2023, 13:38

Με προπομπό την επίσκεψη (εδώ) του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στις 5 Σεπτεμβρίου στην Αγκυρα, «κλείδωσε» το νέο ραντεβού του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Οπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα,  η συνάντηση των δύο ηγετών έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μαρινάκης γνωστοποίησε επίσης ότι στο τέλος του 2023 θα διοργανωθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη, για να σημειώσει ότι οι πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά λαμβάνονται σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, αναφέροντας ενδεικτικά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.

Οσον αφορά την προπαρασκευαστική συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την επανεκκίνηση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το πλαίσιο, μάλιστα, του πολιτικού διαλόγου – ο οποίος περιλαμβάνει και τις διερευνητικές επαφές – πρόκειται να αναβαθμιστεί σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών, ενώ αναμένεται να καθοριστούν και τα επόμενα βήματα για τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αντικείμενο της συζήτησης των δύο υπουργών θα είναι οι διμερείς σχέσεις, τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα προσέρχεται στη συνάντηση αυτή χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά με διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος.

»Πράγματι, θα προετοιμαστεί η νέα συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, που θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά και η επικείμενη διοργάνωση, στο τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας», συμπλήρωσε.

 «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες αυτές λαμβάνονται σε μία στιγμή που η χώρα ενισχύεται οικονομικά και γεωπολιτικά. Πρόσφατα έγινε η επίσκεψη των ηγετών των Βαλκανίων, όπου υπογράφηκε μαζί με την ηγεσία της ΕΕ και υπό τον Ελληνα Πρωθυπουργό, το σημαντικό Σύμφωνο στην Αθήνα. Λίγες ημέρες μετά, ήρθε στη χώρα μας ο ινδός πρωθυπουργός, μια χώρα που έχει την 5η οικονομία στον κόσμο. Όλα αυτά είναι σημαντικά, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κινούνται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, οχύρωσης και ενίσχυσης της χώρας μας στο εξωτερικό», κατέληξε στην απάντησή του ο Παύλος Μαρινάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...