389
Τον Σεπτέμβριο διάφοροι συλλέκτες θα ετοιμάσουν τις προσφορές τους για τη σπάνια E-Type, που αποκαταστάθηκε στην αρχική της δόξα | BNPS

Αγοράστηκε για £1, πωλείται για 1 εκατομμύριο: η περίπτωση της σπάνιας Jaguar E-Tupe

Τον Σεπτέμβριο διάφοροι συλλέκτες θα ετοιμάσουν τις προσφορές τους για τη σπάνια E-Type, που αποκαταστάθηκε στην αρχική της δόξα
|BNPS

Αγοράστηκε για £1, πωλείται για 1 εκατομμύριο: η περίπτωση της σπάνιας Jaguar E-Tupe

Ο ουαλός πωλητής, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, έμαθε για αυτή την E-Type γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το αυτοκίνητο βρισκόταν σε μια αποθήκη, συμπτωματικά κοντά στο σπίτι του. Το «barn find», όπως έχει επικρατήσει να λέγονται διεθνώς τέτοιες περιπτώσεις, ήταν μαζί με μια ακόμη E-Type, συγκεκριμένα με μία παλαιότερη E-Type 9600 HP που είχε ποτέ εντοπιστεί.

Για την ιστορία, η τελευταία θεωρείται η μήτρα της E-Type. Αυτόν τον κωδικό είχαν τα πρωτότυπα που βγήκαν το 1961 και που, μετά από δοκιμές εξέλιξης και λαϊκό προσκύνημα του κοινού που την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα στο Διεθνές Σαλόνι της Γενεύης, έδωσαν τη θέση τους στην E-Type παραγωγή.

Πίσω στην αποθήκη, όμως, εκεί όπου ο σημερινός πωλητής βρήκε την μπλε Jag και την 9600 HP. Εχοντας εμπειρία στις ανακατασκευές και αποκαταστάσεις κλασικών αυτοκινήτων, συμφώνησε με τον ιδιοκτήτη των δύο αυτοκινήτων να αναλάβει το πλήρες restoration αμφοτέρων αγοράζοντας τη μία από τις δύο, την E-Type «Fixed Head Coupe», έναντι του συμβολικού ποσού της μίας λίρας Αγγλίας.

H 9600 HP, το πρωτότυπο που εμφανίστηκε στη διεθνή έκθεση της Γενεύης το 1961, ήταν το αυτοκίνητο που μετονομάστηκε σε Ε-Type με το που μπήκε στην παραγωγή από την Jaguar (Jaguar)

Μετά από άπειρες εργατοώρες, αφού διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη και αναγεννήθηκε σε ορίτζιναλ κατάσταση, το αυτοκίνητο φιλοδοξεί να πιάσει την τιμή του τίτλου – τουλάχιστον. Σύμφωνα με την Telegraph, σασί, κινητήρας, κιβώτιο, ακόμα και οι βίδες είναι οι αρχικές. Δύο χρόνια δουλειάς απαιτήθηκαν και περίπου 120.000 λίρες δαπανήθηκαν για την αποκατάστασή της.

Τον επόμενο μήνα ο οίκος Gooding & Company, που ειδικεύεται σε δημοπρασίες ιστορικών αυτοκινήτων, θα τη βγάλει στο «σφυρί», θεωρώντας πως η άλλοτε παρατημένη Jaguar E-Type μπορεί να πιάσει τιμή πώλησης ακόμα και 1,4 εκατ. λίρες. Οσο για τον ουαλό πωλητή της, δήλωσε: «Επιθυμώ το αυτοκίνητο να πάει σε κάποιον που θα το χρησιμοποιεί και δεν θα καταλήξει σε κάποιο μουσείο». Αλλωστε και ο ίδιος, από το 2002 που ολοκλήρωσε την αποκατάστασή του, το οδηγεί σε τακτική βάση. Και μάλλον τώρα, όπως είπε, είναι ο καιρός να περάσει στον επόμενο.

Το εσωτερικό της Jaguar E-Type SI 38L «Fixed Head Coupe» (όπως είναι το πλήρες «ονοματεπώνυμό» της) δεν προδίδει τίποτα από την άλλοτε παρατημένη κατάστασή της (BNPS)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...