836
Δεν πέρασαν λίγες ώρες και κυκλοφόρησαν τα πρώτα προς πώληση μπλουζάκια σε ιστοσελίδες υποστηρικτών του Τραμπ | Creative Protagon

Τραμπ: εκστρατεία με όπλο μια mugshot

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2023, 11:52
Δεν πέρασαν λίγες ώρες και κυκλοφόρησαν τα πρώτα προς πώληση μπλουζάκια σε ιστοσελίδες υποστηρικτών του Τραμπ
|Creative Protagon

Τραμπ: εκστρατεία με όπλο μια mugshot

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2023, 11:52

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που πόζαρε για μια φωτογραφία σύλληψης (mugshot) και δημιούργησε με το ύφος που επέλεξε μια εικόνα που έγινε αμέσως εμβληματική.

Oπως σημειώνει ο ανταποκριτής των Times του Λονδίνου στην Ουάσινγκτον, Ντέιβιντ Τσάρτερ, «το μελαγχολικό του βλέμμα θα μαγέψει και θα διχάσει την Αμερική. Εκατομμύρια θα δουν το σκοτεινό βλέμμα ενός τέρατος, ενώ εκατομμύρια άλλοι θα δουν το ατσάλινο πείσμα ενός μάρτυρα».

Mε τη φωτογραφία της σύλληψης και τα δικά του μηνύματα ο Τραμπ επέστρεψε στο X -πρώην Twitter (Credit: @realDonaldTrump via X and Fulton County Sheriff’s Office/via REUTERS)

Ο Τραμπ ξεκίνησε αμέσως την εκστρατεία για την εκμετάλλευση της φωτογραφίας. Ο στόχος του, προφανής: Να περάσει πρώτος το δικό του αφήγημα. Το ίδιο προσπαθεί άλλωστε για κάθε γεγονός. Για παράδειγμα, μιλώντας αυτή την εβδομάδα για την επίθεση του όχλου στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021 από δικούς του υποστηρικτές, έκανε λόγο για «την πιο όμορφη μέρα» που είχαν ζήσει, γεμάτη «αγάπη και ενότητα».

Οι πάντες τις τελευταίες ώρες στο ευρύτερο σύστημα του Τραμπ, από ανεξάρτητους δημιουργούς μέχρι τον επίσημο ιστότοπο της προεκλογικής εκστρατείας του, προμοτάρουν μπλουζάκια, αυτοκόλλητα και κούπες με τη διάσημη φωτογραφία. Ο ίδιος ο Τραμπ πουλάει μπλουζάκια και διάφορα αξεσουάρ με τη φωτογραφία της σύλληψης και τη λεζάντα «NEVER SURRENDER» (Ποτέ μην παραδίνεσαι).

Υποστηρικτές του Τραμπ αναρτούν ήδη στα social media τα μπλουζάκια με τη mugshot και το σύνθημα «Never Surrender» τα οποία πωλούνται στην επίσημη ιστοσελίδα της εκστρατείας του:

«Η μεγαλύτερη και πιο επίμονη εκστρατεία του για να ξαναγράψει την ιστορία αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, για τις οποίες επιμένει ψευδώς αλλά σταθερά ότι ήταν νοθευμένες και κλεμμένες» θυμίζουν οι Times.

Ο Τραμπ έχει πείσει άλλωστε τα εκατομμύρια των οπαδών του ότι οι τέσσερις διώξεις εναντίον του αποτελούν όλες μέρος μιας συνωμοσίας των Δημοκρατικών για να εξανεμιστούν οι πιθανότητες επανεκλογής του. Ενώ προσκαλεί ο ίδιος τα μέσα ενημέρωσης να συνοδεύουν την αυτοκινητοπομπή του στις δικαστικές του… εμφανίσεις ώστε να μεγιστοποιήσει τη δημοσιότητα της εκστρατείας του.

Ο ίδιος ασφαλώς δημοσίευσε τη φωτογραφία της σύλληψης στην ιστοσελίδα του Truth Social με τις φράσεις-κλειδιά «Εκλογική παρέμβαση» και «Ποτέ μην παραδίνεσαι!».

Ωστόσο, κατά τους Times, στη συγκεκριμένη κίνηση εμπεριέχεται και ένας βαθμός ειρωνείας, εφόσον η φωτογραφία τραβήχτηκε αφότου ο ίδιος παραδόθηκε υπό την επίβλεψη της κομητείας Φούλτον και αντιμετωπίστηκε όπως κάθε άλλος κατηγορούμενος για εγκληματική ενέργεια. Αφότου δηλαδή οι Αρχές τον τοποθέτησαν μπροστά στην κάμερα.

Σε αντίθεση με άλλες Αρχές των ΗΠΑ, αυτές της Τζόρτζια επέλεξαν να τον περάσουν από την κανονική διαδικασία όπως κάθε άλλο κατηγορούμενο για ποινικό αδίκημα, συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων και της φωτογραφίας του, σε μια υπόθεση που αφορά την κατηγορία για τις προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020 στην εν λόγω πολιτεία.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένας συνοφρυωμένος άνδρας, 77 ετών, ο οποίος κοιτάζει την κάμερα με το μέτωπό του αυλακωμένο, το σαγόνι του σφιγμένο και την κόκκινη γραβάτα του σφιχτά δεμένη.

Ο Τραμπ, όμως, δεν έχασε χρόνο: στην ανάρτησή του στο Truth Social συμπεριέλαβε και έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπο της προεκλογικής του εκστρατείας, όπου η φωτογραφία εμφανιζόταν σε περίοπτη θέση μαζί με μια έκκληση για δωρεές…

Δεν υπάρχει αμφιβολία, σχολιάζει ο Ντέιβιντ Τσάρτερ των Times, ότι ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του σκέφτηκαν διεξοδικά τo πώς να παρουσιάσουν αυτή τη στιγμή, και επέλεξαν σε συνεργασία μαζί του το πώς θα στηθεί στην κάμερα με ένα ύφος περιφρονητικό αλλά και συνάμα απειλητικό.

«Μοιάζει με κακοποιό»

«Πιστεύω ότι και αυτό, όπως και τα περισσότερα πράγματα που κάνει ο Τραμπ, ήταν προσεκτικά σκηνοθετημένο» δήλωσε στο CNN ο Τζον Μπόλτον, ο τρίτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, o οποίος δεν διατηρεί πλέον καμία επαφή μαζί του. «Πρέπει να σκέφτηκαν τι εμφάνιση ήθελαν. θα μπορούσε να χαμογελάσει, θα μπορούσε να δείχνει καλοκάγαθος. Αντ’ αυτού, μοιάζει με κακοποιό. Νομίζω ότι ο σκοπός του είναι να στείλει ένα σήμα εκφοβισμού κατά των εισαγγελέων και των δικαστών» πρόσθεσε.

Η Μάγκι Χάμπερμαν, δημοσιογράφος των New York Times που κάλυψε στενά τον Τραμπ, σχολίασε ότι ήταν σημαντικό για εκείνον να μη φανεί αδύναμος σε μια φωτογραφία που ήξερε ότι θα προβληθεί ευρέως και επομένως ήθελε να την εκμεταλλευτεί για να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του και να συγκεντρώσει χρήματα. «Η κυκλοφορία της φωτογραφίας, η συγκέντρωση χρημάτων από αυτήν, η χρήση της στα μέσα ενημέρωσης, όλα αυτά είναι μέρος ενός εγχειριδίου που τον έχουμε δει να χρησιμοποιεί ξανά και ξανά» ανέφερε η ίδια.

Η φωτογραφία πυροδότησε στα social media ένα κίνημα τύπου… Σπάρτακου, σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι Times, μεταξύ πιστών οπαδών του Τραμπ οι οποίοι σχεδόν αμέσως δημοσίευσαν δικές τους εκδοχές της εικόνας. Οι περισσότερες παρουσίαζαν τον Τραμπ ως επερχόμενο εκδικητή.

Οπως σημείωσε ο Κρις Μακ Γκλιλ στον Guardian, η φωτογραφία του Τραμπ είναι απολύτως χαρακτηριστική για τη σύγχρονη πολιτική σκηνή των ΗΠΑ: «Το αν οι βαθιά διχασμένοι Αμερικανοί θα ερμηνεύσουν την πρώτη φωτογραφία της σύλληψης ενός πρώην προέδρου ως εκείνη ενός γκάνγκστερ ή ενός ροκ σταρ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική τοποθέτηση του θεατή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...