367
Τη Δευτέρα, ο Πριγκόζιν είχε εμφανιστεί με στρατιωτική περιβολή σε βίντεο από κάποια αφρικανική χώρα | Courtesy PMC Wagner via Telegram via REUTERS

Το προαναγγελθέν τέλος του Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 23:09
Τη Δευτέρα, ο Πριγκόζιν είχε εμφανιστεί με στρατιωτική περιβολή σε βίντεο από κάποια αφρικανική χώρα
|Courtesy PMC Wagner via Telegram via REUTERS

Το προαναγγελθέν τέλος του Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 23:09

Το εφετινό καλοκαίρι απέβη μοιραίο για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, άλλοτε έμπιστο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο «μάγειρας» του «τσάρου» καρύκευσε επικίνδυνα και εν καιρώ πολέμου το μενού του, όταν από τις 23 Ιουνίου και για κάμποσες ώρες απείλησε το Κρεμλίνο με αποσταθεροποίηση. Με αυτή την ατυχή έμπνευσή του υπέγραψε την καταδίκη του.

Η κατάσταση χάους που αιφνιδίως επιχείρησε να δημιουργήσει η ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ μέσα στη Ρωσία υπερεκτιμήθηκε από τα διεθνή μέσα τότε, αλλά και από Δυτικούς παράγοντες, και αυτό ήταν φυσικό: μέχρι ενός σημείου η απόπειρα πραξικοπήματος έδειξε, πέρα από τον τυχοδιωκτισμό του Πριγκόζιν, και τις παθογένειες του ρωσικού συστήματος εξουσίας. Ομως απεδείχθη ότι ο αρχηγός της Βάγκνερ  δεν ήταν ικανός να γκρεμίσει τον βετεράνο καγκεμπίτη από τον θρόνο του.

Οι κατοπινές ημέρες μέχρι την Κυριακή 25 Ιουνίου φανέρωσαν και τον χαρακτήρα του Πριγκόζιν, ο οποίος αμέσως μετά το φιάσκο του βάφτισε την προέλαση των ανδρών του από το Ροστόφ μέχρι τη Μόσχα… «πορεία δικαιοσύνης». Οσοι νόμισαν ότι το θέμα έληξε με τη δημόσια καταγγελία του από τον Πούτιν ως «προδότη» που «μαχαίρωσε πισώπλατα τη Ρωσία», μάλλον διαψεύστηκαν με την κατάρριψη του αεροσκάφους την Τετάρτη 23 Αυγούστου.

Σε σχέση με το Ουκρανικό, τον καιρό που ήταν χρήσιμος στον «τσάρο» ο Πριγκόζιν έπαιξε κομβικό ρόλο στρατολογώντας οπλίτες για τη Βάγκνερ, ακόμη και καταδίκους από ρωσικά κάτεργα. Είχε έλθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τους ρώσους στρατηγούς, ιδίως με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, όμως η κατάσταση ήταν οριακά ανεκτή από το Κρεμλίνο μέχρι τη στιγμή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος. Η κατοπινή ιδιότυπη εξορία του στη Λευκορωσία δεν ήταν καθησυχαστική για αυτόν βέβαια, ωστόσο την απεδέχθη ως λύση ανάγκης.

Το προμήνυμα ότι τελικά δεν θα τη βγάλει καθαρή, ο Πριγκόζιν το έλαβε με τη διαταγή υπαγωγής όλων των μισθοφόρων στην αρμοδιότητα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Το «φαΐ» είχε τελειώσει για τον «μάγειρα». Επιδείνωσε, δε, τη θέση του με σχόλια για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και για τον ίδιο τον Πούτιν, τα οποία έκανε τον Ιούλιο. Μόλις μία ημέρα πριν από την κατάρριψη-συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ο Πριγκόζιν έστειλε τα διαπιστευτήρια του από την… Αφρική (!) και παρήλασε καμαρωτός σε όλα τα media. Ωστόσο, τα θηρία της ζούγκλας δεν ευθύνονται για τον θάνατό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...