414
«Ο Πούτιν είναι γενικά της άποψης ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο» είπε ο Γουίλιαμ Μπερνς | Tom Williams-Pool/Getty Images

Προφητική δήλωση Μπερνς: «Ο Πούτιν σχεδιάζει πώς θα εκδικηθεί τον Πριγκόζιν»

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 21:04
«Ο Πούτιν είναι γενικά της άποψης ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο» είπε ο Γουίλιαμ Μπερνς
|Tom Williams-Pool/Getty Images

Προφητική δήλωση Μπερνς: «Ο Πούτιν σχεδιάζει πώς θα εκδικηθεί τον Πριγκόζιν»

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 21:04

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να τιμωρήσει τον Πριγκόζιν. Αυτή την άποψη εξέφρασε πολύ πρόσφατα  ο πολύπειρος διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, μιλώντας στο Aspen Security Forum, το κορυφαίο συνέδριο για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική στις ΗΠΑ. Και να που αποδείχτηκε… προφήτης.

Οπως είπε ο Μπερνς, η ανταρσία του επικεφαλής της μισθοφορικής Ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, εναντίον του Κρεμλίνου πριν από περίπου ενάμιση μήνα «τραυμάτισε» τη σχέση του με τον ρώσο πρόεδρο, καθώς αποκάλυψε χτυπητές αδυναμίες στο σύστημα εξουσίας που έχει κτίσει ο Πούτιν.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ θεώρησε, λοιπόν, πολύ πιθανό ο ρώσος πρόεδρος να ψάχνει τον κατάλληλο τρόπο για να ανταποδώσει την προσβολή. «Αυτό που βλέπουμε είναι ένας εξαιρετικά περίπλοκος χορός» δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Πέμπτη.

«Ο Πούτιν είναι γενικά της άποψης ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο», τόνισε ο Μπερνς. «Με βάση την εμπειρία μου, πρόκειται για τον απόλυτο “απόστολο” τoυ “οφθαλμόν αντί οφθαλμού”, οπότε θα έμενα έκπληκτος αν ο Πριγκόζιν καταφέρει να αποφύγει  τα αντίποινα» εξήγησε ο Μπερνς.

Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, ο Μπερνς είπε πως οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας γνώριζαν για την ανταρσία πριν αυτή πάρει σάρκα και οστά. Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα ότι ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, που επίσης είχε γνώση των σχεδίων του  Πριγκόζιν, δεν απολαμβάνει πλέον «ελευθερίας κινήσεων».

Η ανταρσία της Ομάδας Βάγκνερ ήταν η πιο ευθεία προσβολή που δέχτηκε ο Πούτιν στα 23 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία – πολύ περισσότερο, δε, επειδή ο Πριγκόζιν τόλμησε να διαψεύσει δημοσίως τις δικαιολογίες του Κρεμλίνου για την εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας πως ήταν όλα ψέματα, σημείωσε ο Μπερνς.

«Το πιο αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο ρώσος πρόεδρος υποχρεώθηκε να συνάψει συμφωνία με τον άνθρωπο που κάποτε ήταν ο προσωπικός του μάγειρας», πρόσθεσε – ο Πριγκόζιν χαρακτηριζόταν συχνά ως «ο σεφ του Πούτιν», καθώς η εύνοια του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου προς εκείνον χρονολογούνταν από την εποχή που του προσέφερε υπηρεσίες catering, χρόνια πριν από την ίδρυση της Ομάδας Βάγκνερ.

Ο Πούτιν προβάλλει τον εαυτό του ως απόλυτο θεματοφύλακα της νομιμότητας στη Ρωσία, συνεπώς οι 36 ώρες που διήρκεσε η ανταρσία έχουν αφήσει πολλούς ρώσους πολίτες με την απορία «αν ο αυτοκράτορας είναι γυμνός ή, έστω, γιατί θέλει τόσο πολύ χρόνο για να ντυθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπερνς.

Η ρωσική ελιτ έχει αρχίσει να αμφιβάλλει σοβαρά για τη σωστή κρίση του Πούτιν και στην περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις δεχτούν σοβαρά πλήγματα από τους Ουκρανούς, ενδεχομένως πολύ περισσότεροι Ρώσοι να δώσουν προσοχή στην απαξιωτική κριτική του Πριγκόζιν για τον πόλεμο, σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...