687
Ο Μπερνάρ Αρνό στο εξώφυλλο του Forbes. Ο γάλλος μεγιστάνας, επικεφαλής του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH Moët, διαθέτει περιουσία που ξεπερνά τα 212 δισ. δολάρια | Shutterstock

Αριστερό «κατηγορώ» εναντίον Μακρόν: Γέμισες τη Γαλλία Κροίσους

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 16:17
Ο Μπερνάρ Αρνό στο εξώφυλλο του Forbes. Ο γάλλος μεγιστάνας, επικεφαλής του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH Moët, διαθέτει περιουσία που ξεπερνά τα 212 δισ. δολάρια
|Shutterstock

Αριστερό «κατηγορώ» εναντίον Μακρόν: Γέμισες τη Γαλλία Κροίσους

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 16:17

Οπως επισημαίνουν οι Times του Λονδίνου, o Eμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει κατηγορίες από την αριστερή αντιπολίτευση για  «αμερικανοποίηση» της χώρας. Αφορμή υπήρξε η δημοσιοποίηση έρευνας της UBS που αποκάλυψε ότι, μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, η Γαλλία φιλοξενεί πλέον περισσότερους εκατομμυριούχους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ξεπερνώντας ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο!

Η ετήσια αυτή έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο, που διενεργήθηκε από την ελβετική τράπεζα UBS, κατά τον αρθρογράφο των Times Ανταμ Σέιτζ «αποκάλυψε έναν οικονομικό θρίαμβο» ο οποίος όμως δημιούργησε ένα πολιτικό πρόβλημα τον Μακρόν. Διότι οι επικριτές, όπως αναμενόταν, τον κατηγορούν για όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η έρευνα του ελβετικού τραπεζικού ιδρύματος περιγράφει ότι οι Γάλλοι διαθέτουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο πλούτο από τους Βρετανούς, αλλά και ότι οι ανισότητες στη Γαλλία είναι οριακά πιο έντονες. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της γαλλικής Αριστεράς. Ο Μακρόν, σε μια χώρα που ιστορικά παρέμενε επιφυλακτική απέναντι στην επίδειξη πλούτου, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τον χαρακτηρισμό του «προέδρου των εύπορων».

Οι Times σημειώνουν ότι η κατηγορία ενισχύεται και από κάποια επιμέρους στοιχεία. Η UBS αξιολόγησε σχολαστικά τα χρηματοοικονομικά και μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και χρέη των νοικοκυριών σε πολλές χώρες. Στην ανάλυσή της αποκάλυψε ότι, ενώ ο παγκόσμιος αριθμός των εκατομμυριούχων γνώρισε μείωση κατά 3,5 εκατομμύρια το 2022 σε σύγκριση με το 2021, η Γαλλία αψήφησε αυτή την τάση.

Η τράπεζα υπογραμμίζει επίσης τη σταθερότητα του αριθμού των εκατομμυριούχων της Γαλλίας  (2,82 εκατ. το 2021), που αντιπροσωπεύουν το 4,7% του παγκόσμιου πληθυσμού των εκατομμυριούχων. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε μείωση των εκατομμυριούχων, από 2,99 σε 2,56 εκατ., οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πλέον το 4,3% του παγκόσμιου συνόλου.

Συγκριτικά, η Ιαπωνία και η Γερμανία κατέγραψαν και οι δύο ποσοστά χαμηλότερα από εκείνα του 2021, στο 4,6% και 4,3% αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ, παρά τη μείωση που σημειώθηκε, διατηρούν σημαντικό προβάδισμα, καθώς φιλοξενούν το 38,2% των εκατομμυριούχων του πλανήτη, ενώ η Κίνα ακολουθεί με 10,5%.

Δεν είναι όμως μόνο οι… απλώς εκατομμυριούχοι. Αξιοσημείωτο είναι, γράφει ο Ανταμ Σέιτζ, ότι η Γαλλία έχει πλέον μεγαλύτερο πληθυσμό προσώπων που διαθέτουν πλούτο μεταξύ 10 και 50 εκατ. δολαρίων σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμώντας 51.403 έναντι 47.420. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με περιουσία τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων στη Γαλλία ανέρχονται σε 82, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να υπερηφανεύεται για 108.

Η έρευνα δείχνει σαφώς ότι η γαλλική οικονομία τα έχει πάει καλύτερα από τη βρετανική τις τελευταίες δύο δεκαετίες:

  • Το 2000, ο μέσος Γάλλος ενήλικας κατείχε πλούτο συνολικού ύψους 106.643 δολαρίων, ενώ ο μέσος Βρετανός 148.613 δολάρια. Εως το τέλος του περασμένου έτους τα αντίστοιχα στοιχεία είχαν εκτιναχθεί σε 312.235 και 302.783 δολάρια για τη Γαλλία και τη Βρετανία, αντίστοιχα.

Η ερευνητική ομάδα της UBS απέδωσε μέρος της σχετικής υποχώρησης της Βρετανίας στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις έναντι του δολαρίου, με τη λίρα να σημειώνει μεγαλύτερη πτώση από ό,τι το ευρώ. Ακόμη όμως και μετά από την προσαρμογή για αυτές τις διακυμάνσεις, η Γαλλία καταγράφει μέση ετήσια αύξηση του πλούτου των ενηλίκων κατά 5,2% από το 2000 έως το τέλος του 2022, ποσοστό υψηλότερο από το 4,4% του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Times θυμίζουν ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2017, ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι η προσπάθειά του για την απελευθέρωση της γαλλικής οικονομίας θα αποφέρει οφέλη για όλους. Παρουσίασε, δε, το παράδειγμα της ορειβασίας, λέγοντας ότι όσοι βρίσκονται στην κορυφή θα βοηθήσουν όσους βρίσκονται στη βάση.

Ωστόσο, η έκθεση πιστοποιεί ότι το 15,5% του πληθυσμού παλεύει για την επιβίωση, με το μέσο πλούτο ενηλίκων να είναι κάτω από 10.000 δολάρια. Επιπλέον, το πλουσιότερο 1% στη Γαλλία κατέχει το 21,1% του συνολικού πλούτου της χώρας, ξεπερνώντας ελαφρώς το 20,6% του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Saxo Bank, Κρίστοφερ Ντέμπικ, αποδίδει την αύξηση του αριθμού των γάλλων εκατομμυριούχων στον ακμάζοντα τομέα των ειδών πολυτελείας: ένα σημαντικό μέρος τους είτε επενδύουν στον κλάδο είτε προέρχονται από αυτόν.

Στελέχη αριστερών κομμάτων της Γαλλίας τονίζουν μεταξύ άλλων την ύπαρξη 300.000 αστέγων και το γεγονός ότι το 51% του πληθυσμού αναγκάζεται να παραλείψει κάποια από γεύματά του για να εξοικονομήσει χρήματα, όπως αποκαλύφθηκε σε πρόσφατη έρευνα. Παράλληλα, γίνεται λόγος για διάβρωση του γαλλικού «κοινωνικού μοντέλου» και για «αμερικανοποίηση της Γαλλίας» μέσω της διεύρυνσης των ανισοτήτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...