530
Σοκάρει η εικόνα που κατέγραψε ο δορυφόρος του Μaxar | //twitter.com/Maxar

Δορυφορική εικόνα: Το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά-τέρας της Αλεξανδρούπολης

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 09:38
Σοκάρει η εικόνα που κατέγραψε ο δορυφόρος του Μaxar
|//twitter.com/Maxar

Δορυφορική εικόνα: Το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά-τέρας της Αλεξανδρούπολης

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 09:38

Τέσσερα είναι τα κύρια ενεργά μέτωπα της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται για πέμπτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη. Πλέον, όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του στο Mega ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης, «η φωτιά πηγαίνει προς τη Μαρώνεια, στον Νομό Ροδόπης».

«Η φωτιά περνάει στον Νομό Ροδόπης. Ο κίνδυνος παραμένει στο χωριό Κίρκη», τόνισε ο κ. Ζαμπούκης.

Συνεχώς «ξεπηδούν» νέες διάσπαρτες εστίες κατά μήκος όλων των χωριών δυτικά του Νομού Εβρου, ενώ όπως προαναφέρθηκε, πλεόν το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα δυτικά, δηλαδή προς τον νομό Ροδόπης.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στο δάσος της Δαδιάς που καίγεται για τρίτη ημέρα.

«Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Πάνω από πέντε εστίες φωτιάς υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και καίνε μέσα στην περιοχή της Δαδιάς. Έχουμε άλλα τέσσερα ενεργά μέτωπα τα οποία περνάνε μέσα από τους οικισμούς της Κίρκης, στο Άβατο που έγινε εκκένωση, στον οικισμός της Μαΐστρου. Ο οικισμός της Νέας Χηλής και της Μάκρης, επίσης, που μιλάμε για χιλιάδες κόσμο μαζί με τους τουρίστες. Ο κόσμος έχει μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Συνολικά εκκενώθηκαν 16 οικισμοί και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα. Υπήρχαν κάποιοι νεότεροι σε ηλικία που έμειναν να μας βοηθήσουν», δήλωσε στο Μega ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Δαστερίδης.

Εικόνες καταστροφής κατέγραψε η κάμερα του MEGA στο χωριό Παλαγία, όπου κάηκε ολοσχερώς το δημοτικό σχολείο. Ζημιές έχουν καταγραφεί σε περίπου άλλα 15 χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται μέσα από τις εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters από τον δορυφόρο του Ινστιτούτου Maxar των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σημείωσε ότι η φωτιά δεν έχει κατευθυνθεί προς τον κεντρικό πυρήνα του δάσους, αλλά έχει κατέβει νοτιοδυτικά, προς την Αλεξανδρούπολη.

«Αυτή η νοητή γραμμή που ενώνει το δάσος με την Αλεξανδρούπολη υποδεικνύει σε όλους μας ότι είναι μία διαδρομή, ένα πέρασμα. Η γραμμική αυτή πορεία της πυρκαγιάς είναι το πέρασμα στο οποίο υπάρχει ανθρώπινη διέλευση. Ενδεχομένως κάποιες ομάδες παράτυπων μεταναστών που χρησιμοποιούν αυτές τις διαδρομές για να κατέβουν και να φτάσουν στο τέλος στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

«Είναι ένα πέρασμα που όλα αυτά τα χρόνια από τα σύνορα της χώρας χρησιμοποιείται αυτό το συμπαγές δάσος, γιατί εκεί δεν μπορεί να μπει άλλος άνθρωπος, δεν έχει τι να κάνει μέσα σε αυτό το συμπαγές δάσος, πλην να κάνει ένα πέρασμα. Γι’ αυτό και οι έρευνες είναι σε αυτό τον βαθμό, πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Ομως και οι άνθρωποι αυτοί που εισέρχονται στη χώρα μας λαμβάνουν μήνυμα από το 112 στα αγγλικά, επομένως άπαντες γίνονται κοινωνοί της πληροφορίας και του τι συμβαίνει», συμλήρωσε στις δηλώσεις του ο Μega ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...