315
O πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος με στολές της RAF. Το καρέ είναι από την εκφορά της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 | Max Mumby/Indigo/Getty Images

Θα παραιτηθεί για χάρη του Γουίλιαμ ο Κάρολος;

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2023, 20:26
O πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος με στολές της RAF. Το καρέ είναι από την εκφορά της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στις 14 Σεπτεμβρίου 2022
|Max Mumby/Indigo/Getty Images

Θα παραιτηθεί για χάρη του Γουίλιαμ ο Κάρολος;

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2023, 20:26

Μεγάλα ζητήματα απασχολούν καλοκαιριάτικα το βρετανικό Παλάτι. Τις αποκαλύψεις και το σχετικό σούσουρο έκαναν οι Sunday Times, «η πιο έγκυρη κυριακάτικη εφημερίδα της Αγγλίας», όπως έγραψε η ιταλική Repubblica, που ασχολήθηκε με το θέμα. Το πρωτοσέλιδο των Αγγλων βασίστηκε σε κάποια «πηγή κοντά στον άνακτα», ανώνυμη βεβαίως, η οποία είπε ότι ο Κάρολος είναι «προσωρινός βασιλιάς», με την έννοια ότι ήδη προετοιμάζει το έδαφος για τη διαδοχή του.

Ο άγγλος βασιλιάς θα περιοριστεί, είπε ο παλατιανός παράγων, στον ρόλο «του συνδέοντος το παρελθόν με το μέλλον» και παράλληλα «θα δώσει στον υιό του Γουίλιαμ την ευκαιρία να ανανεώσει και να εκσυγχρονίσει εκείνος τη μοναρχία», κάνοντας μάλιστα και «μεγάλες αλλαγές». Βέβαια, ο αυλικός δεν ξεκαθάρισε αν ο Κάρολος θα παραιτηθεί υπέρ του υιού του άμεσα, κάποια στιγμή κατάλληλη εφέτος ή του χρόνου ή του παραχρόνου, έστω.

Ετσι, οι Ιταλοί σχολίασαν ότι μπορεί να γίνει και αυτό, τίποτα δεν αποκλείεται, «αν ο πατέρας δεν θέλει να περάσει και ο γιος του πολύ καιρό στην αφάνεια, όπως πέρασε και ο ίδιος» – αφανής, περιμένοντας τον θάνατο της μητέρας του δηλαδή, αν και τη συγκεκριμένη φράση οι της Repubblica την απέφυγαν με το πρεπούμενο μεσογειακό τακτ. Οι ηλικίες, πάντως, έχουν τη σημασία τους στο όλο στόρι, αφού ο Κάρολος οδεύει προς τα 75 έτη βίου, ενώ ο Γουίλιαμ είναι μόλις 41 ετών.

Τον Κάρολο τον θέλγει η ιδέα να καταστεί «ο παγκόσμιος ηγέτης» στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις και στον συνταγματικό ρόλο του. Σβήνοντας 75 κεράκια τον ερχόμενο Νοέμβριο, εξήγησε ο ίδιος αυλικός, θα φροντίσει να οικοδομήσει «κληρονομιά σταθερότητας» για τον Γουίλιαμ. Είναι μεγάλος πια για μεταρρυθμίσεις, «είναι και οι εποχές αβέβαιες».

Η φωνή που μίλησε στους Times κρυμμένη πίσω από τις κουίντες του Μπάκιγχαμ με τις βελούδινες κουρτίνες είπε επίσης ότι «ο Κάρολος έχει συνειδητοποιήσει πως ο κύριος παράγων αλλαγής θα είναι ο Γουίλιαμ». Κατόπιν αυτών, η σιβυλλική φωνή απεσύρθη στα ενδότερα των ανακτόρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...