Συστήματα σάρωσης των ματιών που ενσωματώνουν τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τη νόσο του Πάρκινσον επτά χρόνια πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου, ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του νοσοκομείου «Moorfields Eye» και του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου χρησιμοποίησε τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για να αναλύσει περισσότερες από 200.000 σαρώσεις ματιών που έχουν ληφθεί τα τελευταία 18 έτη από ασθενείς ηλικίας 40 ετών και άνω, στη Βρετανία.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για άτομα που κινδυνεύουν από την πάθηση, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε επίσης να ανιχνεύσει άλλες ασθένειες, καθώς τα μάτια λειτουργούν ως παράθυρο προς το υπόλοιπο σώμα.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον παρουσίαζαν ανεπαίσθητες αλλαγές στη δομή των ματιών τους, κυρίως στο εσωτερικό πυρηνικό στρώμα και στο εσωτερικό πλεγματοειδές στρώμα. Αυτές οι αλλαγές ήταν εμφανείς, κατά μέσο όρο, επτά χρόνια πριν εμφανιστούν στον γιατρό τους με συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, μιας εκφυλιστικής διαταραχής του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η εξέταση αυτών των οφθαλμικών αλλαγών πριν εμφανιστούν συμπτώματα Πάρκινσον θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου και κατ’ επέκταση σε θεραπείες ώστε να προλαμβάνεται η εξέλιξή της.
«Εξακολουθώ να εκπλήσσομαι με όσα μπορούμε να ανακαλύψουμε μέσω της σάρωσης ματιών. Αν και δεν έχουμεακόμη τη δυνατότητα να προβλέπουμε αν ένα άτομο θα αναπτύξει τη νόσο του Πάρκινσον, ελπίζουμε ότι αυτή η μέθοδος θα αποτελεί σύντομα ένα εργαλείο προληπτικού ελέγχου για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ασθένειας. Η εύρεση ενδείξεων μιας σειράς ασθενειών πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα σημαίνει ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα έχουν τον χρόνο για αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, έτσι ώστε να αποτρέψουν την εμφάνιση κάποιων καταστάσεων, και οι κλινικοί γιατροί θα μπορούν να καθυστερούν την εμφάνιση και τον αντίκτυπο νευροεκφυλιστικών διαταραχών» αναφέρει ο δρ Ζίγκφριντ Βάγκνερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Εργαλείο γενικής πρόληψης;
Οι τομογραφίες οπτικής συνοχής είναι πιο επεκτάσιμες, μη επεμβατικές, χαμηλότερου κόστους και ταχύτερες από τις σαρώσεις εγκεφάλου. Η χρήση δεδομένων από σαρώσεις ματιών έχει αποκαλύψει στο παρελθόν σημάδια άλλων νευροεκφυλιστικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της σχιζοφρένειας, σε ένα αναδυόμενο πεδίο έρευνας που αναφέρεται ως «οφθαλμική».
Οι σαρώσεις ματιών και τα δεδομένα τους μπορούν επίσης να αποκαλύψουν τάσεις για υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη.
«Αυτή η εργασία καταδεικνύει τη δυνατότητα τεχνολογικής αξιοποίησης των οφθαλμικών δεδομένων με τρόπο τέτοιο ώστε να εντοπίζουμε κάποιες ανεπαίσθητες αλλαγές. Μπορούμε πλέον να εντοπίζουμε πολύ πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον, ανοίγοντας έτσι νέες δυνατότητες για θεραπεία» λέει ο Αλαστερ Ντένισον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η Λουίζα Γουίκχαμ, ιατρική διευθύντρια του νοσοκομείου «Moorfields Eye», υποστηρίζει ότι αυτή η δυνατότητα προγνωστικής ανάλυσης θα μπορούσε «να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Οι τομογραφίες οπτικής συνοχής είναι πιο επεκτάσιμες, μη επεμβατικές, χαμηλότερου κόστους, ενώ δίνουν και ταχύτερα αποτελέσματα από τις τομογραφίες εγκεφάλου».
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Neurology. Η Κλερ Μπέιλ, αναπληρώτρια διευθύντρια έρευνας στην Parkinson’s UK (η κορυφαία μη κυβερνητική οργάνωση για τη νόσο Πάρκινσον στη Βρετανία), δήλωσε σχετικά: «Η όσο το δυνατόν νωρίτερη παρέμβαση ώστε να σταματήσει η απώλεια πολύτιμων εγκεφαλικών κυττάρων είναι το κλειδί για την πρόληψη της πάθησης».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News