Εννέα μήνες μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Κίεβο, και 16 μήνες από εκείνο το ιστορικό μήνυμά του προς την Εθνική Αντιπροσωπεία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, η οποία μάχεται ηρωικά εδώ και 545 ημέρες κατά της Ρωσίας, ενός κράτους-εισβολέα, έφθασε στην Αθήνα και λίγο μετά τις 18:20 διέβη το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σπεύδει να τον καλωσορίσει στο πλατύσκαλο.
Μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών και τη διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών, θα ακολουθούσαν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ελλάδα –και φυσικά πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκκρεμούσε ένα ταξίδι του ουκρανού ηγέτη από την ανοιξη του 2021.
Παράλληλα, στην Αθήνα ο Ζελένσκι θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο Πρωθυπουργός τους ηγέτες των Δυτικών Βαλακνίων -παρουσία μάλιστα της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενα δείπνο κορυφής που εκπέμπει μέσω Αθήνας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνάει μέσα από την κρησάρα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναμενόταν να επαναλάβει ότι η Ελλάδα, η οποία στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική.
Ο χρόνος της επίσκεψης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Αθήνα –μια επίσκεψη που οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας την ημέρα της έλευσης των ηγετών της περιοχής κατόπιν πρόσκλησης του κ. Μητσοτάκη– δεν είναι τυχαίος. Και όπως επεσήμαναν αναλυτές, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο των Βαλκανίων όσο και της ανατολικής Ευρώπης (παρούσα στο δείπνο θα είναι εξάλλου και η πρόεδρος της Μολδαβίας, χώρας που συνορεύει με την Ουκρανία). Η Αθήνα γίνεται η γέφυρα συνάντησής που φέρνει κοντά όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία, σημείωσαν οι ίδιοι αναλυτές.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ –τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης όσο και στο Βίλνιους – η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας, στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας: αμυντικά και οικονομικά για την ανοικοδόμησή της, τόσο διμερώς όσο και μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News