314
O Αντρέι Πλένκοβιτς καλωσορίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου | SOOC/Menelaos Myrillas

Μητσοτάκης – Πλένκοβιτς: Συνεχής η επικοινωνία μας για τους προφυλακισμένους κροάτες χούλιγκαν

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2023, 17:11
O Αντρέι Πλένκοβιτς καλωσορίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου
|SOOC/Menelaos Myrillas

Μητσοτάκης – Πλένκοβιτς: Συνεχής η επικοινωνία μας για τους προφυλακισμένους κροάτες χούλιγκαν

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2023, 17:11

Από τις συναντήσεις που είχε κανονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το διήμερο 21-22 Αυγούστου, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ήταν ίσως η πιο σημαντική: το μεσημέρι της Δευτέρας το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ηταν μια συνάντηση στη σκιά της αναπάντεχης κρίσης στις ελληνοκροατικές σχέσεις, με αφορμή την αιματηρή επιδρομή των κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου, τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή και την εμπρηστική ρητορική του προέδρου της Κροατίας Ζόαραν Μιλάνοβιτς για τις μαζικές συλλήψεις και προφυλακίσεις Κροατών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε απαντήσει στον Μιλάνοβιτς ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ο Αντρέι Πλένκοβιτς έχει κρατήσει πολύ πιο μετριοπαθή στάση από τον πρόεδρο της Κροατίας, αλλά είχε και αυτός παρατηρήσει πως δεν μπορεί όλοι οι συλληφθέντες Κροάτες να έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για τα επεισόδια.

Ηταν μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μαζί με τον Αντρέι Πλένκοβιτς στο Μαξίμου τον συνόδευαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Κροατίας, οι οποίοι συναντήθηκαν με τους έλληνες ομολόγους τους, τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Γιώργο Φλωρίδη αντίστοιχα. Μάλιστα υπήρξε συζήτηση των δύο αντιπροσωπειών.

Σύφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Επίσης ο πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Σχετικά ωστόσο με το φλέγον, το ζήτημα της προσωρινής κράτησης των 95 κροατών χούλιγκαν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, όπως ανέφερε το σχετικό δελτίο Τύπου, «να βρίσκονται σε επικοινωνία για σχετική ενημέρωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...