519
Οι κάτοικοι στην Καλιφόρνια δυσκολεύονται ακόμα και να διασχίσουν τους πλημμυρισμένους δρόμους μετά το πέρασμα του τυφώνα | REUTERS/Bryan Woolston

Καλιφόρνια: «Ξαφνικές» πλημμύρες από τον «πρωτοφανή» τυφώνα Χίλαρι

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2023, 11:11
Οι κάτοικοι στην Καλιφόρνια δυσκολεύονται ακόμα και να διασχίσουν τους πλημμυρισμένους δρόμους μετά το πέρασμα του τυφώνα
|REUTERS/Bryan Woolston

Καλιφόρνια: «Ξαφνικές» πλημμύρες από τον «πρωτοφανή» τυφώνα Χίλαρι

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2023, 11:11

Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν την Κυριακή την Καλιφόρνια όπου έφτασε η τροπική καταιγίδα Χίλαρι απειλώντας τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ με ενδεχομένως φονικές ξαφνικές πλημμύρες.

Νωρίτερα, είχε «χτυπήσει» το βόρειο Μεξικό όπου προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Την ίδια ώρα, σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε κοντά στην πόλη Οχάι, στη νότια Καλιφόρνια, όπου υπήρξαν μικροτραυματισμοί από κατολισθήσεις.

Ο τυφώνας Χίλαρι, αν και υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, παραμένει επικίνδυνος με ανέμους ταχύτητας 95 χιλιομέτρων την ώρα να πλήττουν την Κυριακή τη μεξικανική χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC).

Η πολύ σπάνια για τη νότια Καλιφόρνια καταιγίδα -η πρώτη εδώ και 84 χρόνια- κινείται με ταχύτητα 37 χιλιομέτρων την ώρα.

Η καταιγίδα προκάλεσε την πτώση πυλώνων ηλεκτρικού ρεύματος στο Μεξικάλι, την πρωτεύουσα της Μπάχα Καλιφόρνιας του Μεξικού – Reuters

Χθες το βράδυ το NHC προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «ιστορικών διαστάσεων βροχοπτώσεων» που ενδέχεται «να προκαλέσουν τοπικά καταστροφικές ξαφνικές πλημμύρες ικανές να απειλήσουν ζωές» σε κάποιες περιοχές της πολιτείας μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε βίντεο από μεγάλες πλημμύρες σε κάποιες περιοχές του Παλμ Σπρινγκς, έξω από το Λος Άντζελες, ενώ η υπηρεσία Εθνικών Πάρκων ανακοίνωσε ότι το εθνικό πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου παραμένει κλειστό λόγω «επικίνδυνων συνθηκών».

Από την πλευρά της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης (Fema) έχει αναπτύξει ομάδες στις περιοχές από τις οποίες αναμένεται να περάσει η Χίλαρι.

Παρά τις ειδοποιήσεις των αρχών, οι σέρφερ περιμένουν το κατάλληλο κύμα στο Χάντινγκτον Μπιτς της Καλιφόρνιας – Reuters
Λος Αντζελες: «Πρωτοφανές φαινόμενο»

Σύμφωνα με τη δήμαρχο του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, «πρόκειται για ένα πρωτοφανές για την περιοχή μετεωρολογικό φαινόμενο».

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε μεγάλο μέρος των νότιων περιοχών της Καλιφόρνιας.

Οι αρχές είχαν δημιουργήσει πέντε κέντρα υποδοχής και είχαν κινητοποιήσει 7.500 εργαζόμενους, ανάμεσά τους ομάδες διάσωσης και πολλές εκατοντάδες στρατιώτες, σύμφωνα με το γραφείο του Νιούσομ.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας – Reuters

Το Σαν Ντιέγκο προετοιμάστηκε επίσης για ενδεχομένως επικίνδυνες πλημμύρες. Οι κάτοικοι της πόλης έβαλαν σάκους με άμμο για να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους, ενώ οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην πλησιάζουν στις παράκτιες περιοχές.

Κάποιες περιοχές στο Όρεγκον και το Άινταχο αναμένεται επίσης να πληγούν από ισχυρές βροχοπτώσεις και ενδεχομένως από ξαφνικές πλημμύρες, τόνισε το NHC.

Παράλληλα, ανεμοστρόβιλοι είναι πιθανό να σχηματιστούν στη νοτιοανατολική Καλιφόρνια, τη δυτική Αριζόνα, τη νότια Νεβάδα και το νοτιοδυτικό άκρο της Γιούτα.

Πλημμύρες ακόμα και στην περίφημη Κοιλάδα του Θανάτου περιμένουν οι ειδικοί – National Park Service/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με τη Νάνσι Γουόρντ, διευθύντρια της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Καλιφόρνιας, η Χίλαρι ενδέχεται να είναι μία από τις χειρότερες καταιγίδες που έχουν πλήξει την πολιτεία εδώ και δεκαετίες. «Πρόκειται για μια πάρα πολύ επικίνδυνη και σοβαρή καταιγίδα», υπογράμμισε.

Στο Μεξικό ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα, ενώ ζημιές υπέστησαν υποδομές στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...