983
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Μποργιάνα Κρίστο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης | ΙΝΤΙΜΕ/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Βαλκανικό δείπνο με… Ζελένσκι, μήνυμα σε Ράμα και τετ α τετ με Πλένκοβιτς

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2023, 08:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/08/2023, 16:33
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Μποργιάνα Κρίστο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης
|ΙΝΤΙΜΕ/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Βαλκανικό δείπνο με… Ζελένσκι, μήνυμα σε Ράμα και τετ α τετ με Πλένκοβιτς

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2023, 08:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/08/2023, 16:33

Με ένα σαφές μήνυμα προς την Αλβανία και τον Εντι Ράμα –που δεν προσκλήθηκε, καθώς η πρόσκληση εστάλη στον πρόεδρο της γειτονικής χώρας ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε–, στη σκιά της υπόθεσης του δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη, ένα διπλωματικά «ευαίσθητο» τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, στη σκιά της αναπάντεχης κρίσης Αθήνας – Ζάγκρεμπ λόγω χούλιγκαν και του φονικού της 7ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια, ξεκινάει η εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πρωθυπουργικό μέγαρο της Ηρώδου Αττικού 19, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται από το πρωί της Δευτέρας τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης της περιοχής, σε μία άτυπη αλλά αναβαθμισμένη συνδιάσκεψη η οποία φέρει και τη σφραγίδα των Βρυξελλών: το «παρών» δίνουν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Αθήνα για να συζητήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων και των εταίρων μας στα ανατολικά (της ΕΕ) και στα Δυτικά Βαλκάνια σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (π. Twitter), για να τονίσει πως «πρέπει να φέρουμε τους φίλους μας, τα επίδοξα μέλη της ΕΕ πολύ πιο κοντά μας και πολύ πιο γρήγορα». «Θα συνεχίσουμε να καταρρίπτουμε τα εμπόδια μεταξύ των περιοχών μας» κατέληξε.

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού το διήμερο 21-22 Αυγούστου καθώς και το άτυπο δείπνο το βράδυ της Δευτέρας, σηματοδοτούν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα αναδεικνύουν και την δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 καθώς έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.

Η κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην ΕΕ

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δύο παρουσίες, μία απουσία

Από το πυκνό πρόγραμμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού ξεχωρίζουν τρία σημεία:

α) Το άτυπο δείπνο που θα παρατεθεί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και θα δώσουν το «παρών» όχι μόνο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν –επισφραγίζοντας με την παρουσία τους τον υπό τις ευλογίες της γραφειοκορατίας των Βρυξελλών ηγετικό ρόλο της Ελλάδας για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής– αλλά, κατά πληροφορίες από διάφορες πηγές, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η άφιξη του ηγέτη της εμπόλεμης χώρας δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως ούτε από την Αθήνα ούτε από το Κίεβο, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται ποτέ με τις κινήσεις και τα ταξίδια του Ζελένσκι για λόγους ασφαλείας.

β) Η συνάντηση και ο διάλογος που θα υπάρξει on camera με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, τον πρωθυπουργό της Κροατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 3 μ.μ. Η επίσκεψη Πλένκοβιτς καταγράφεται ενώ έχει υπάρξει η κρίση στις ελληνοκροατικές σχέσεις με αφορμή την αιματηρή επιδρομή των κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου και την εμπρηστική ρητορική του προέδρου της Κροατίας Ζόαραν Μιλάνοβιτς για τις μαζικές συλλήψεις και προφυλακίσεις Κροατών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ο Αντρέι Πλένκοβιτς έχει κρατήσει πολύ πιο μετριοπαθή στάση από τον πρόεδρο της Κροατίας, αλλά έχει και αυτός παρατηρήσει πως δεν μπορεί όλοι οι συλληφθέντες Κροάτες να έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για τα επεισόδια.

Το πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη του κροάτη πρωθυπουργού υπογραμμίζει και το γεγονός ότι συνοδεύεται από τους υπουργούς του των Εξωτερικών και της Δικαιοσύνης

γ) Η απουσία του Εντι Ράμα από την Αθήνα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Η υπόθεση του φυλακισμένου δημάρχου της Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη έχει επισκιάσει τις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας, ενώ υπάρχει πάντα η βαριά σκιά της επιρροής του Ταγίπ Ερντογάν στα Τίρανα. Η περιγραφή του Ράμα ως αποσυνάγωγου είναι ένα πλήγμα, όχι τόσο για τις όποιος ελπίδες της Αλβανίας να ενταχθεί κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον στην ΕΕ, όσο προσωπικά για τον ίδιο τον αλβανό πρωθυπουργό ο οποίος παίζει εδώ και καιρό το «χαρτί» της Αγκυρας.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη το διήμερο 21-22 Αυγούστου έχει ως εξής:

Δευτέρα 21 Αυγούστου

11:00 Διμερής συνάντηση με την πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μποργιάνα Κρίστο (Borjana Krišto),

13:00 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ιον-Μαρσέλ Τσολάκου (Ion-Marcel Ciolacu)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ρουμάνο ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

Hταν η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού από τον Ιον-Μαρσέλ Τσολάκου στη Ρουμανία.

O Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση ευχαρίστησε τον ρουμάνο ομόλογό του για την βοήθεια της χώρας του για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η συνεργασία πλαίσιο της ΕΕ.

15:00 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς (Andrej Plenković)

20:15 Ατυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου

9:00 Διμερής συνάντηση με την πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάια Σάντου (Maia Sandu),

10:00 Διμερής συνάντηση με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς (Jakov Milatović),

10:45 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι (Albin Kurti).

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί. (Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...