Τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την δυναμική επιστροφή της στην ευρύτερη περιοχή από το 2019 και μετά σηματοδοτεί, όπως ανέφεραν την Παρασκευή κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσκαλέσει το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της ΕΕ της περιοχής σε ένα δείπνο-άτυπη συζήτηση για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.
Η πρόσκληση του Πρωθυπουργού, στην οποία έχουν επίσης ανταποκριθεί θετικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (η οποία εξάλλου ήταν φιλοξενούμενη στο εξοχικό του κ. Μητσοτάκη στα Χανιά την περασμένη εβδομάδα) και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είναι τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές. Συμβολική, επειδή στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν πως ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και η πρόσκληση του πρωθυπουργού στους ηγέτες της περιοχής είναι μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.
Στην Αθήνα θα βρεθούν για να μετάσχουν στο άτυπο δείπνο-συζήτηση για τη διεύρυνση ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέσκι, του Κοσόβου Αλμπιν Κουρτι, η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μποργιάνα Κρίστο.
Οπως επεσήμανε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί, ενώ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας. Η πρόσκληση στον πρόεδρο της Αλβανίας θεωρείται ότι είναι ένα μήνυμα στον Έντι Ράμα, τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος αποκλείστηκε έτσι από τη συνάντηση —ήταν ένα μήνυμα της Αθήνας για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, του δημάρχου της Χειμάρας.
Στη συζήτηση θα μετάσχουν ακόμη οι ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της ΕΕ: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ, της Ρουμανίας Ιον Μαρσέλ Τσιολάκου και της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.
Η παρουσία του τελευταίου αποκτά μια ξεχωριστή σημασία καθώς οι σχέσεις Αθήνας – Ζάγκρεμπ πέρασαν μια κρίση μετά τα αιματηρά γεγονότα των κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 7 Αυγούστου και τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς. Ο Αντρέι Πλένκοβιτς θα βρεθεί στην Αθήνα δύο 24ωρα μετά τον επαναληπτικό αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ με αφορμή τον οποίο έγιναν τα επεισόδια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News