643
Εργαζόμενος σε κινεζικό εργοστάσιο αυτοκινήτων | EPA/ALEX PLAVEVSKI

Πεκίνο προς Δύση: Τα παραλέτε για τα «χάλια» της οικονομίας μας

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2023, 20:53
Εργαζόμενος σε κινεζικό εργοστάσιο αυτοκινήτων
|EPA/ALEX PLAVEVSKI

Πεκίνο προς Δύση: Τα παραλέτε για τα «χάλια» της οικονομίας μας

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2023, 20:53

Το Πεκίνο κατηγόρησε τη Δύση ότι «υπερβάλλει» όταν κάνει λόγο για ρωγμές στην οικονομία της Κίνας, παρόλο που στην τελευταία επίσημη έκθεση της χώρας αναφέρθηκαν νέα προβλήματα σε βασικούς τομείς.

Η Κίνα αντιμετώπισε τον Ιούλιο, έναν από τους χειρότερους μήνες για την οικονομία της μετά τα αυστηρά lockdown της πανδημίας.

Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι ανέφεραν μεγάλες πτώσεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τον κινητήρα του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες.

Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να αναφέρει τα ποσοστά ανεργίας των νέων, αφού ξεπέρασαν το 20%.

Αλλά, όπως σημειώνουν οι Times, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο έχει κάνει «σημαία» του την ανάπτυξη της οικονομίας, επέμεινε ότι το κεντρικά σχεδιασμένο μείγμα κρατικών πολιτικών και πολιτικών ελεύθερης αγοράς εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά.

Ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Κίνα περίμενε ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην οικονομία της μετά τον κορονοϊό.

«Μετά την ομαλή μετάβαση από την πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας, η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας αναπόφευκτα θα αντιμετώπιζε δυσκολίες και προβλήματα», δήλωσε.

«Δυτικοί πολιτικοί (ανάμεσά τους και ο Τζο Μπάιντεν) και μέσα ενημέρωσης έχουν “φουσκώσει” τα προβλήματα στη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία. Αλλά τελικά, σίγουρα θα αποδειχθούν λάθος», τόνισε.

Νέα προβλήματα στην κινεζική οικονομία

Το τελευταίο διάστημα, οι γιγαντιαίες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας, οι οποίες αποτέλεσαν βασική κινητήρια δύναμη της εγχώριας οικονομίας, ανέφεραν νέα προβλήματα.

Η νέα μεσαία τάξη της χώρας αγοράζει σύγχρονα διαμερίσματα, καθώς κατεδαφίζονται το ένα μετά το άλλο τα ετοιμόρροπα κτίρια κατοικιών της κομμουνιστικής εποχής.

Μια εταιρεία που ονομάζεται Country Garden έχει γίνει η δεύτερη από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μετά την σχεδόν κατάρρευση της Evergrande πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τους Times.

Αυτή η νέα κρίση έστειλε ρίγη στα χρηματιστήρια του κόσμου την ώρα που ανάρρωναν από την Covid.

Επίσης, άσκησε πίεση στον Σι Τζινπίνγκ, όταν ετοιμαζόταν να επιβάλει συνταγματικές αλλαγές που του επέτρεπαν μια τρίτη θητεία ως αρχηγός του κόμματος, έναν στόχο που πέτυχε πέρυσι.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία Country Garden μπορεί να είναι ένας ακόμη πιο σημαντικός δείκτης ευρύτερων προβλημάτων από την κρίση της Evergrande.

Η εταιρεία όχι μόνο ανέφερε πτώση των πωλήσεων στα τελευταία στοιχεία της την περασμένη εβδομάδα, αλλά και δεν πλήρωσε δύο δόσεις για την αποπληρωμή του χρέους της. Συνολικά, χρωστάει 193 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, ποσό ίσο με το χρέος ενός μικρού έθνους…

Πρόβλημα η ανεργία των νέων

Η υψηλή ανεργία των νέων αντικατοπτρίζει την έλλειψη επενδύσεων σε νέες επιχειρήσεις και υποδομές από τότε που έληξαν τα lockdown.

Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης αντικατοπτρίζεται στη φτωχότερη από την αναμενόμενη συνολική οικονομική ανάπτυξη.

Αν και η ανάπτυξη, που προβλέπεται από τις τράπεζες κατά 4,5-5% για το 2023, φαίνεται υψηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι κατά 50% μειωμένη σε σχέση με τα χρόνια άνθησης της κινεζικής οικονομίας, τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα.

Η απάντηση της Κίνας στην οικονομική κρίση, όλα τα χρόνια –όπως και στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008-2009- ήταν να επιτρέπει στις κρατικές τράπεζες να δανείζουν περισσότερα για να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Αλλά με τις τοπικές κυβερνήσεις να προσπαθούν ήδη να αποπληρώσουν το κόστος των τεράστιων επενδύσεών τους σε δρόμους, σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας και άλλες υποδομές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αυτό δεν φαίνεται πλέον να είναι δυνατό, επισημαίνουν οι Times.

Τα καλά νέα

Πάντως, προς το παρόν, οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας εξακολουθούν να αναφέρουν καλά κέρδη.

Η Alibaba, η κινεζική έκδοση του Amazon, ανέφερε κέρδη μεγαλύτερα του αναμενόμενου την περασμένη εβδομάδα ενώ η Tencent, ένας γίγαντας των social media, που είναι επίσης η μεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο, κατέγραψε κέρδη έως και 40%.

Ορισμένες δυτικές εταιρείες με μακροχρόνια παρουσία στην Κίνα συμφωνούν με το Πεκίνο ότι η ύφεση σύντομα θα είναι παρελθόν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρόλαντ Μπους, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Siemens, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί καθόλου. «Θα πάρει τα πάνω της. Σε ένα τρίμηνο, το πολύ δύο», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...