227
Ιατρικό προσωπικό του γερμανικού στρατού σε πρόσφατη άσκηση | REUTERS/Angelika Warmuth

Το Βερολίνο πήρε πίσω την υπόσχεση για αύξηση των αμυντικών δαπανών

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2023, 11:44
Ιατρικό προσωπικό του γερμανικού στρατού σε πρόσφατη άσκηση
|REUTERS/Angelika Warmuth

Το Βερολίνο πήρε πίσω την υπόσχεση για αύξηση των αμυντικών δαπανών

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2023, 11:44

Παρά την υπόσχεση του Ολαφ Σολτς, η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε την τελευταία στιγμή να αναλάβει νομική δέσμευση για την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Reuters και τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι μια ρήτρα που δεσμεύει την κυβέρνηση να επιτύχει τον συγκεκριμένο στόχο, διαγράφηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από το νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, λίγο πριν κατατεθεί στην Μπούντεσταγκ.

Αντ ‘ αυτού, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει τον στόχο του 2% κατά μέσο όρο σε μια πενταετή περίοδο, όπως ήδη ορίζεται στην πρόσφατα δημοσιευμένη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας.

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε αντιταχθεί στον καθορισμό του στόχου του 2% στο νόμο, όπως επιθυμούσε το υπουργείο Άμυνας, ανέφερε η Süddeutsche Zeitung.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Σολτς ανακοίνωσε τη νέα πολιτική ασφαλείας της Γερμανίας.

«Από τώρα και στο εξής, θα επενδύουμε περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ στην άμυνά μας χρόνο με το χρόνο», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2022.

Ανανέωσε μάλιστα, αυτή την υπόσχεση μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα στο Βίλνιους.

Για πολλά χρόνια, η Γερμανία επικρίθηκε από τους εταίρους του ΝΑΤΟ, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή δεν τήρησε την απαίτηση του ΝΑΤΟ για το ύψος των αμυντικών δαπανών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...