310
Η Λαχάινα, στα δυτικά παράλια του Μάουι, καταστράφηκε σχεδόν ολόκληρη από τις φλόγες | REUTERS/Mike Blake

Χαβάη: Στους 110 οι νεκροί – Επίσκεψη Μπάιντεν στο νησί Μάουι τη Δευτέρα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 22:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/08/2023, 9:20
Η Λαχάινα, στα δυτικά παράλια του Μάουι, καταστράφηκε σχεδόν ολόκληρη από τις φλόγες
|REUTERS/Mike Blake

Χαβάη: Στους 110 οι νεκροί – Επίσκεψη Μπάιντεν στο νησί Μάουι τη Δευτέρα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 22:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/08/2023, 9:20

Ο απολογισμός των θυμάτων των πυρκαγιών που σχεδόν έσβησαν από τον χάρτη την Λαχάινα στο νησί Μάουι έφθασε πλέον τους 110 νεκρούς, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι αρχές, που συνεχίζουν τις δύσκολες έρευνες στα αποκαΐδια εν αναμονή της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν την προσεχή Δευτέρα.

«Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 110 ανθρώπων», εξήγησε ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοινώνοντας τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων πτωμάτων.

Ο απολογισμός αυτός θεωρείται βέβαιο πως θα γίνει πολύ πιο βαρύς. Καθώς, μια εβδομάδα μετά την τραγωδία, τα συνεργεία έρευνας και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που ψάχνουν στα αποκαΐδια της Λαχάινα, ιστορικής πόλης του Μάουι, δεν έχουν καλύψει παρά το 38% της ζώνης επιχειρήσεων μέχρι στιγμής, όπως αναγνωρίζουν οι αρχές.

«Πρόκειται για πολύ δύσκολη επιχείρηση», τόνισε η Ντιάν Κρίσγουελ, η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA).

Ιατροδικαστικοί με υλικό για να στηθεί νεκροτομείο εκστρατείας έφθασαν για να ενισχύσουν τις προσπάθειες τη Δευτέρα. Στις ομάδες που επιχειρούν στο πεδίο συμμετέχουν πλέον ειδικοί που είχαν εργαστεί όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σε αεροπορικά δυστυχήματα και προηγούμενες καταστροφικές πυρκαγιές.

Η αληθινή έκταση της τραγωδίας δεν θα αποκαλυφθεί παρά σε εβδομάδες.

Τη Δευτέρα η επίσκεψη Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν, ο οποίος επικρίθηκε από την αντιπολίτευση για την «περιορισμένη», όπως χαρακτηρίστηκε, αντίδρασή του στις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Χαβάη, θα μεταβεί στο νησί Μάουι τη Δευτέρα 21 Αυγούστου.

Συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία, ο αμερικανός πρόεδρος θα «συναντήσει εκεί ομάδες διάσωσης, επιζήσαντες όπως και τοπικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους», ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να αποτιμήσει προσωπικά «τις συνέπειες των πυρκαγιών»,τις ζημιές στο θέρετρο Λαχάινα, και θα «συζητήσει για τα επόμενα βήματα στις επιχειρήσεις διάσωσης», μετά την καταστροφή που υπέστη η Πολιτεία από τις φωτιές.

Ο Μπάιντεν «συνεχίζει να ετοιμάζει την απόκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (στην καταστροφή)» διαβεβαίωσε η εκπρόσωπός του.

Εχει ήδη υποσχεθεί «ότι θα προσφέρει στον πληθυσμό της Χαβάης όλα όσα θα χρειαστεί», υπενθύμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...