734
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επιβιβάζεται σε εμπορικό αεροσκάφος, μετά τη βλάβη του κυβερνητικού αεροπλάνου της στο Αμπου Ντάμπι | Sina Schuldt/Getty Images

Γερμανία: Γιατί παθαίνουν συχνά βλάβες τα κυβερνητικά αεροσκάφη;

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 17:30
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επιβιβάζεται σε εμπορικό αεροσκάφος, μετά τη βλάβη του κυβερνητικού αεροπλάνου της στο Αμπου Ντάμπι
|Sina Schuldt/Getty Images

Γερμανία: Γιατί παθαίνουν συχνά βλάβες τα κυβερνητικά αεροσκάφη;

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 17:30

Ραγισμένα παράθυρα, ελαττωματικοί ασύρματοι και καλώδια που μασιούνται από αρουραίους — το ιστορικό της γερμανικής κυβέρνησης στις αποστολές ανωτάτων αξιωματούχων της σε διπλωματικά ταξίδια με κρατικά αεροπλάνα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, προβληματικό.

Τη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών Αναμπέλα Μπέρμποκ ήταν η τελευταία που αντιμετώπισε προβλήματα με το αεροπλάνο της. Η Μπέρμποκ καθηλώθηκε στο Αμπου Ντάμπι, επειδή είχε σπάσει το πτερύγιο προσγείωσης.

Ως αποτέλεσμα, η επίσκεψή της στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα Φίτζι, είναι πλέον στον αέρα –σε αντίθεση με τα γερμανικά κυβερνητικά αεροπλάνα! «Ούτε αστείο. Πρώτα ένα κυβερνητικό αεροπλάνο, μετά ένα χαλασμένο λεωφορείο. Ούτε σενάριο ταινίας», έγραψε ο δημοσιογράφος Πάτρικ Ντίκμαν στο X (πρώην  Twitter) αφού το λεωφορείο του αεροδρομίου παρουσίασε επίσης βλάβη.

Η υπουργός Εξωτερικών, η οποία τελικά επιβιβάστηκε σε νέο αεροσκάφος –με αποτέλεσμα το ταξίδι της να έχει καθυστέρηση 22 ωρών–, είναι μόνο η τελευταία, σε μια μακρά σειρά γερμανών αξιωματούχων, που αντιμετώπισαν ενοχλητικές τεχνικές δυσκολίες όταν προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε κυβερνητικό αεροπλάνο. Το Politico έχει στοιχειοθετήσει μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα.

Τον περασμένο Ιούνιο, η υφυπουργός Αμυνας Σιέμτιε Μέλερ και η αντιπροσωπεία της επισκέφθηκαν τον Νίγηρα, χρησιμοποιώντας το μικρότερο κυβερνητικό αεροπλάνο της Γερμανίας. Πριν επιστρέψει, το πλήρωμα συνειδητοποίησε ότι πολλά από τα παράθυρα του 17θέσιου αεροσκάφους είχαν ραγίσει, πιθανότατα λόγω της ζέστης, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η αντιπροσωπεία αναγκάστηκε να πετάξει πίσω με εμπορική πτήση.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας Χάικο Μάας και μια αντιπροσωπεία 40 ατόμων επισκέφτηκαν το Μάλι το 2019. Αλλά δεν κατάφεραν να επιστρέψουν, καθώς έσπασαν τα υδραυλικά του συστήματος προσγείωσης. Η ευκολότερη επιλογή –μια πτήση της Air France πίσω στη Γερμανία– απορρίφθηκε λόγω χρονικών περιορισμών. Αντίθετα, η γερμανική Πολεμική Αεροπορία πέταξε από τη Γερμανία στο Μάλι μέσα τη νύχτα, φέρνοντας την αντιπροσωπεία πίσω στη Γερμανία την επόμενη μέρα.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ, εγκλωβίστηκε στο Μαλάουι το 2019, επειδή το κυβερνητικό του αεροπλάνο είχε υποστεί βλάβη. Ο Μίλερ πήρε μια πτήση τσάρτερ στη Ζάμπια για τα επόμενα ραντεβού του, ενώ ένα γερμανικό συνεργείο πέταξε  στο Μαλάουι για να επισκευάσει το αεροπλάνο –μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι δεν είχε φέρει μαζί του όλα τα ανταλλακτικά που χρειαζόταν.

Αφού το αεροσκάφος επισκευάστηκε, πέταξε τελικά στη Ζάμπια για να πάρει τον υπουργό. Ωστόσο, κατά την προσγείωση, παρουσιάστηκε ένα άλλο πρόβλημα, αυτή τη φορά με το σύστημα υπολογιστή του αεροπλάνου. Ο Μίλερ και η αντιπροσωπεία του επέστρεψαν στη Γερμανία με πτήση τσάρτερ.

Το 2019, ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν πρόεδρος της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επιβιβαζόταν σε κυβερνητικό αεροπλάνο για να ξεκινήσει μια περιοδεία στην Αφρική. Ωστόσο, λίγο πριν την απογείωση από το Βερολίνο, οι επιβάτες άκουσαν έναν δυνατό κρότο, καθώς ένας από τους τροχούς εξερράγη, αναγκάζοντας το αεροπλάνο σε αναγκαστική προσγείωση. Μετά την αλλαγή του ελαστικού, ο Σταϊνμάιερ συνέχισε το ταξίδι του.

Το 2018, ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, έμεινε αποκλεισμένος στην Ινδονησία, αφού οι αρουραίοι είχαν ροκανίσει κάποια από τα καλώδια του αεροπλάνου του. Ο Σολτς, ο οποίος επέστρεφε από μια συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναγκάστηκε να πάρει εμπορική πτήση για τη Γερμανία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αντιπροσωπείας του παρέμεινε στο Μπαλί, μέχρι να επισκευαστεί το αεροπλάνο.

Ενα από τα πιο διάσημα παραδείγματα βλάβης κρατικού αεροσκάφους συνέβη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της τότε καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ το 2018, στη συνάντηση της G20 στην Αργεντινή. Μόνο ένα μήνα μετά το φιάσκο των τρωκτικών του Σολτς, ο υπουργός Οικονομικών και η Μέρκελ πετούσαν στο Μπουένος Αϊρες, όταν το αεροπλάνο τους αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Γερμανία και να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Κολωνία.

Η αιτία ήταν η αποτυχία των συστημάτων επικοινωνίας του αεροπλάνου, και το αποτέλεσμα ήταν η Μέρκελ να πετάξει με εμπορική πτήση της Iberia, και να κάνει μια όχι και τόσο λαμπερή, και αρκετά καθυστερημένη είσοδο στη σύνοδο κορυφής.

Το 2015, η Μέρκελ αναγκάστηκε να πετάξει στην Ινδία με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο, αφού το κυβερνητικό της αεροσκάφος καθηλώθηκε λόγω τεχνικών βλαβών. Ενώ το νέο αεροσκάφος ήταν μια σημαντική υποβάθμιση όσον αφορά στις ανέσεις του, αυτή τη φορά η Μέρκελ κατάφερε τουλάχιστον να φτάσει στην ώρα της.

Ενα ταξίδι του 2017 στη Λιθουανία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (τότε υπουργού Αμυνας, τώρα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) πήρε μια απροσδόκητη τροπή όταν οι μηχανικοί ανακάλυψαν ζημιά στον κινητήρα του αεροσκάφους, λίγο πριν την προγραμματισμένη επιστροφή της στη Γερμανία.

Μετά από μισή ώρα καθυστέρησης, η φον ντερ Λάιεν πέταξε πίσω στη Γερμανία με ένα πολύ παλαιότερο αεροσκάφος αντικατάστασης, τύπου Transall. Για να γίνει το θέμα χειρότερο –αν όχι πιο αστείο–, το αρχικό αεροπλάνο ήταν ολοκαίνουργιο και είχε χρησιμοποιηθεί από την γερμανίδα πολιτικό για πρώτη φορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...