Τρεις Βούλγαροι που συνελήφθησαν στη Βρετανία έρχονται να προστεθούν στη λίστα των κατασκόπων της Ρωσίας που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το ζευγάρι από την Αργεντινή που δρούσε στη Σλοβενία και τη μεξικανή φωτογράφο που ζούσε με ψεύτικα στοιχεία στο Παγκράτι. Οι αρχές σε όλες τις δυτικές χώρες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους ανθρώπους που ζουν «κανονικές» ζωές, ενώ στην πραγματικότητα είναι μυστικοί πράκτορες της Ρωσίας.
Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη κατηγορηθεί για συνεργασία με τη Ρωσία. Ενας υπάλληλος ασφαλείας της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση και περισσότεροι από 10 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Πολωνία με διάφορες κατηγορίες κατασκοπίας.
Η κατάσταση με τους τρεις Βούλγαρους παραμένει σχετικά ασαφής. Τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά η δίκη τους θα γίνει τον Ιανουάριο. Οι ίδιοι δεν έχουν δηλώσει ούτε ένοχοι ούτε αθώοι και οι βρετανικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία για την υπόθεση, σύμφωνα με τον Guardian.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Μόσχα αναγκάστυηκε να καταφύγει σε λιγότερο παραδοσιακές μορφές κατασκοπίας, κυρίως επειδή οι περισσότεροι κατάσκοποί της που δρούσαν με διπλωματική κάλυψη στην Ευρώπη, εκδιώχθηκαν από τις χώρες στις οποίες υπηρετούσαν.
Και οι τρεις βασικές μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, η FSB (υπεύθυνη για το εσωτερικό της χώρας), η SVR (διεθνής κατασκοπία) και η GRU (στρατιωτική κατασκοπία) είχαν πάντα πράκτορες στο εξωτερικό με διπλωματική κάλυψη, αλλά είχαν παράλληλα και κατασκόπους οι οποίοι δρούσαν με την κάλυψη άλλων επαγγελμάτων, όπως επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.
Ο πόλεμος δυσκόλεψε πολύ τη δουλειά τους. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών εκτίμησε ότι περισσότεροι από 450 διπλωμάτες απελάθηκαν από τις ρωσικές πρεσβείες τους τρεις πρώτους μήνες του πολέμου, οι περισσότεροι σε ευρωπαϊκές χώρες.
Με όλες αυτές τις απελάσεις, η ρωσική κατασκοπία αναγκάστηκε να αντικαταστήσει αυτούς τους ανθρώπους με διάφορες εναλλακτικές επιλογές.
Μετά τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, το 2018, από πράκτορες της GRU που δρούσαν στη Βρετανία με πλαστά διαβατήρια, αποκαλύφθηκε όλο το δίκτυο που τους τα παρείχε. Δεκάδες διαβατήρια κατασχέθηκαν και οι κάτοχοί τους απελάθηκαν. Επιπλέον, μετά τον πόλεμο είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε ρώσο πολίτη να πάρει βίζα για κάποια ευρωπαϊκή χώρα.
Ετσι, η Ρωσία αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει πράκτορές της που βρίσκονταν «εν υπνώσει». Αυτοί, κάποιες φορές είναι πολίτες τρίτων χωρών, ή ρώσοι πολίτες που ζουν σε άλλες χώρες με ψεύτικες ταυτότητες και ζωές που έχουν χτίσει επί δεκαετίες.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι κληροδότημα της σοβιετικής εποχής και συνήθως δεν είναι πολύ δραστήριοι στο έργο τους, προκειμένου να μην δίνουν στόχο. Κατά κύριο λόγο, προετοιμάζονται επί χρόνια για κάποια αποστολή που θα αναλάβουν πολύ αργότερα.
Τον περασμένο χρόνο, όμως, τουλάχιστον επτά από αυτούς έχουν αποκαλυφθεί, στη Νορβηγία, τη Βραζιλία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα. Κάποιοι διέφυγαν τη σύλληψη και επέστρεψαν στη Ρωσία. Κάποιοι κρατούνται στη Δύση.
Οι τρεις Βούλγαροι αποκαλύφθηκαν στη Βρετανία τον περασμένο Φεβρουάριο, δύο μήνες μετά τη σύλληψη της «Μαρία Μάγιερ» και του «Λούντβιχ Γκις» στη Λουμπλιάνα. Το ζευγάρι είχε αργεντίνικα διαβατήρια, αλλά οι αρχές πιστεύουν ότι είναι πράκτορες της SVR. Η «Μάγιερ» ήταν ιδιοκτήτρια γκαλερί στη Λουμπλιάνα και χρησιμοποιπούσε την κάλυψή της για να ταξιδεύει συχνά, κυρίως στη Βρετανία. Προς ώρας δεν έχουν βρεθεί διασυνδέσεις της με τους τρεις βούλγαρους πράκτορες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News